Κυριακή, 19 Φεβρουαρίου 2017

Solo Artists' Books: έκθεση του Θοδωρή Λάλου στο Βιβλιοπωλείο του ΜΙΕΤ

Solo Artists' Books: έκθεση του Θοδωρή Λάλου στο Βιβλιοπωλείο του ΜΙΕΤ

Το Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης παρουσιάζει την έκθεση του Θοδωρή Λάλου, με τίτλο Solo Artists' Books, την Παρασκευή 22 Απριλίου 2016 στις 20.00 στο Βιβλιοπωλείο του ΜΙΕΤ στη Θεσσαλονίκη.

Το βιβλίο είναι ένα διαχρονικό, πολυδιάστατο και μαγικό αντικείμενο, ικανό να ανακαλέσει αμέτρητες φωνές. Μέσω αυτού μεταδίδονται ο γραπτός λόγος, η ιστορία, ο πολιτισμός . Το ίδιο, όμως, δεν είναι απλώς ένα νήμα ανάμεσα στις εποχές, εμπεριέχει και τον χρόνο στην κάθε διαδικασία ανάγνωσης, κατά την οποία κάθε φορά αναδημιουργείται, ερμηνεύεται και εμπλουτίζεται.

Η προτεινόμενη έκθεση περιλαμβάνει μια επιλογή έργων που δημιούργησε ο Θοδωρής Λάλος τα τελευταία 8 χρόνια με βάση την έννοια και την υλική υπόσταση του βιβλίου. Το επιλεγμένο σύνολο δίνει τη δυνατότητα στο κοινό να ακολουθήσει την πορεία και τις εμπειρίες του καλλιτέχνη πάνω στο αντικείμενο, κάτι το οποίο λειτουργεί σε δύο κυρίως κατευθύνσεις: από τη μια μεριά, μας επιτρέπει να βυθιστούμε στον πλούσιο και πολύμορφο εκφραστικό κόσμο του Λάλου και από την άλλη, ξεδιπλώνει μπροστά μας ένα δείγμα διαφορετικών προσεγγίσεων στις καλλιτεχνικές και φυσικές διαστάσεις του βιβλίου.

Το βιβλίο, ως αρχείο, ως τρισδιάστατο γλυπτό, ως σύνολο από σκίτσα, σχέδια και χαρακτικά, σφραγίζει μέσα του ένα σύνολο, μια ενότητα, έτοιμη να την ξεφυλλίσουμε για να μοιραστούμε μαζί της τον ιδιαίτερο χρόνο της ανάγνωσης, σε μια κλίμακα οικεία, προσωπική, ανεπανάληπτη.

Το χέρι του καλλιτέχνη έχει ράψει τα φύλλα, έχει διαλέξει τους ήχους και τις υφές των υλικών, τη μαλακότητα, τις ατέλειες, τα ανάγλυφα. Ο λόγος εμφανίζεται, οι προτάσεις μπορούν να διακοπούν από μια τομή· ξαφνικά το βιβλίο μετατρέπεται σε κουτί που παρατηρούμε από πάνω, σε γλυπτό: σκαλίζεται, χρωματίζεται, αδειάζει· εμπλουτίζεται με άλλα νοήματα.

Μέσα σε αυτό, οι διαφορετικές τεχνικές, η μαρμαρογραφία, η οξυγραφία, η σινική μελάνη, το κολάζ, παρ’ όλη την πλούσια ποικιλία τους, αποκτούν μια συνθετική και νοηματική ενότητα· το νήμα του καλλιτέχνη δένει και ενώνει για ακόμη μια φορά τις διαφορετικές προσεγγίσεις, όπως και όλα τα βιβλία μεταξύ τους, διαμορφώνοντας μια “βιβλιοθήκη”, όπου τέχνη, μνήμη και βίωμα συνυπάρχουν αδιάσπαστα.

Miguel Fernández Belmonte, Ιστορικός Τέχνης − Μουσειολόγος

Θοδωρής Λάλος – Βιογραφικό

Σπούδασε ζωγραφική στη Σχολή Καλών Τεχνών Θεσσαλονίκης και συντήρηση έργων τέχνης στην Αθήνα και τη Ρώμη. Έχει σχεδιάσει σκηνικά κοστούμια για το θέατρο (Ομάδα Τρίτο Στούντιο). Συμμετείχε σε Μπιενάλε και ομαδικές εκθέσεις σε: Ολλανδία, Μεξικό, Τουρκία, Σουηδία, Ιταλία, Λιθουανία, Αίγυπτο και Ιαπωνία. Έργα του υπάρχουν στη μόνιμη συλλογή του Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, του Μουσείο Καβάφη στην Αλεξάνδρεια, και του Stedelijk Van Abbemuseum στο Αϊντχόβεν Ολλανδίας.

Ατομικές εκθέσεις

● AD SOMNUM, αίθουσα τέχνης Τεχνοχώρος, Αθήνα, 2015.
● No Man Wanted, βιτρίνες τέχνης ΟΤΕ, Θεσσαλονίκη 2015.
● FAR EASΤ – Εικόνες του ρευστού κόσμου, αίθουσα τέχνης Τεχνοχώρος, Αθήνα, 2013.
● Ut picture poesis, γκαλερί Ρωμανού 7, Θεσσαλονίκη, 2011.
● Say I’m a dreamer, γκαλερί Vlassis Art, Θεσσαλονίκη, 2010.
● Μερικά χρώματα είναι φωτεινά τ’ άλλα φωτεινότερα, ξενοδοχείο Porto Valitsa Παλιούρι, Χαλκιδική, 2002.

Σχετικές ειδήσεις
Σημειωματάρια: Φωτογραφική έκθεση του Αργύρη Λιαπόπουλου στην Θεσσαλονίκη
10.11.2016 14:53
Το Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης παρουσιάζει τη φωτογραφική έκθεση του Αργύρη Λιαπόπουλου, Σημειωματάρια, την Τρίτη 15 Νοεμβρίου 2016 στο Βιβλιοπωλείο του ΜΙΕΤ στην Θεσσαλονίκη.
Δίδυμα Τοπία: έκθεση της Χρύσας Βουδούρογλου στο Βιβλιοπωλείο του ΜΙΕΤ
15.09.2016 11:19
Το Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης παρουσιάζει την έκθεση της Χρύσας Βουδούρογλου, Δίδυμα Τοπία, την Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου 2016 στις 20.30 στο Βιβλιοπωλείο του ΜΙΕΤ, στη Θεσσαλονίκη.
Τα όνειρα: έκθεση της Τζούλιας Ανδρειάδου στο Βιβλιοπωλείο του ΜΙΕΤ
11.05.2016 13:47
Την Τρίτη 24 Μαΐου 2016, στις 8 μμ, εγκαινιάζεται η έκθεση ζωγραφικής της 
Τζούλιας Ανδρειάδου, με τίτλο Τα όνειρα, στο βιβλιοπωλείο του ΜΙΕΤ.
Δίδυμα Τοπία: Έκθεση της Χρύσας Βουδούρογλου στο βιβλιοπωλείου του ΜΙΕΤ
08.03.2016 13:30
Την Τρίτη 15 Μαρτίου 2016, στις 8 μμ, εγκαινιάζεται η έκθεση ζωγραφικής της Χρύσας Βουδούρογλου, με τίτλο ΔΙΔΥΜΑ ΤΟΠΙΑ στο βιβλιοπωλείο του ΜΙΕΤ.
Παραμύθια από ποιήματα: έκθεση του Αλέξη Κυριτσόπουλου στο Βιβλιοπωλείο του ΜΙΕΤ
25.02.2016 14:16
Το Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης σε συνεργασία με τις Εκδόσεις Ίκαρος και το Μουσείο Μπενάκη παρουσιάζει την έκθεση ζωγραφικής του Αλέξη Κυριτσόπουλου, με τίτλο Παραμύθια από ποιήματα, την Πέμπτη 10 Μαρτίου 2016, στις 20.00, στο Βιβλιοπωλείο του ΜΙΕΤ.