Κυριακή, 22 Ιανουαρίου 2017

Francesco Moretti Γλυπτά και Χαρακτικά: Έκθεση στο Café του Φουγάρου

Francesco Moretti Γλυπτά και Χαρακτικά: Έκθεση στο Café του Φουγάρου

Την Τετάρτη 20 Απριλίου 2016 το Φουγάρο εγκαινιάζει την έκθεση Francesco Moretti Γλυπτά και Χαρακτικά. Η έκθεση πραγματοποιείται στο Café του Φουγάρου και είναι επισκέψιμη στις ώρες λειτουργίας του, από τις 9 το πρωί έως αργά το βράδυ.

 

Στην έκθεση παρουσιάζονται νέα και παλαιότερα γλυπτά και χαρακτικά του Ιταλού καλλιτέχνη και συνεργάτη των Εργαστηρίων του Φουγάρου. Ο Francesco Moretti είχε πρωτοπαρουσιάσει στο Ναύπλιο τη δουλειά του στην Αίθουσα Τέχνης της Μαρίας Γκούμα το 2006. Είναι η πρώτη μεγάλη ατομική έκθεση που παρουσιάζεται στο Ναύπλιο από τότε.

 

Η έκθεση περιλαμβάνει έργα εμπνευσμένα από το φυσικό κόσμο καθώς και κάποια μοναδικά έργα χαρακτικής τα οποία είναι αποτέλεσμα μιας προσωπικής του τεχνικής πλέξης τυπωμάτων που προέρχονται από μήτρα λινόλεουμ. Η τεχνική αυτή προτείνει μια διπλή ανάγνωση της εικόνας, με αποτέλεσμα έναν ενδιαφέροντα διάλογο μεταξύ επιφάνειας και βάθους στο τελικό έργο .

 

Τα γλυπτά είναι κατασκευασμένα από μεταλλικά μέρη, ελάσματα, καρφιά, κ.α, κυρίως όμως από παλιά εξαρτήματα μηχανών. Με τον τρόπο αυτό, όπως σημειώνει η ιστορικός τέχνης Κατερίνα Λεούδη, «η μηχανή, που αποτέλεσε τον καθοριστικό μοχλό στην καταστροφική δράση του ανθρώπου απέναντι στη φύση, αποσυντίθεται για να εξυπηρετήσει αυτή τη φορά ένα "οικολογικό" όραμα».

 

Francesco Moretti

 

Ο Francesco Moretti γεννήθηκε στην Πίζα το 1973. Είναι απόφοιτος του Καλλιτεχνικού Λυκείου της Λούκκα (1992) και αριστούχος απόφοιτος της Σχολής Καλών Τεχνών της Φλωρεντίας (1997), με ειδίκευση στη ζωγραφική και τη χαρακτική και διπλωματική εργασία πάνω στο έργο του Frank Stella.

 

Ασχολείται με τη ζωγραφική, τη γλυπτική, τη χαρακτική, τη φωτογραφία, τη βιντεο¬τέχνη, τις εγκαταστάσεις, την εσωτερική διακόσμηση, το ντιζάιν, τη γραφιστική και τη διαφήμιση. Συνεργάστηκε με γνωστούς καλλιτέχνες (Keith Haring, Marco Eberle και Θεόδωρος Παπαγιάννης) και έχει στο ενεργητικό του 16 ατομικές εκθέσεις και συμμετοχές σε περισσότερες από 40 ομαδικές εκθέσεις σε διεθνές επίπεδο. Δούλεψε, επίσης, ως διακοσμητής εσωτερικών χώρων στην Ιταλία, την Ελλάδα και την Ελβετία, ως σχεδιαστής φωτισμών και σκηνογράφος στο θέατρο και τον κινηματογράφο, στην τεχνική διεύθυνση θεατρικών και καλλλιτεχνικών φεστιβάλ και ως επιμελητής εικαστικών εκθέσεων για λογαριασμό του Δήμου της Πίζας και του Cantiere S. Bernardo.

 

Έργα του βρίσκονται σε δημόσιους χώρους και ιδιωτικές συλλογές στην Ιταλία, την Ελλάδα, το Μαρόκο και την Ελβετία, μεταξύ άλλων στο Ίδρυμα Ifitry στο Μαρόκο, στο Ίδρυμα Bisonte στη Φλωρεντία, στο Δήμο Ιωαννίνων, στη συλλογή του Πελοποννησιακού Λαογραφικού Ιδρύματος στο Ναύπλιο, στο Μουσείο Σύγxρονης Τέχνης Θ. Παπαγιάννης στο Ελληνικό Ιωαννίνων, στην Πινακοθήκη Σύγχρονης Τέχνης Αιτωλοακαρνανίας Χ. & Σ. Μοσχανδρέου και στο Φουγάρο όπου και διδάσκει μαθήματα εικαστικών τεχνών, στο ΣΕΚ Επιδαύρου και στο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών του Παν. Πελοποννήσου. Από τον Αύγουστο του 2005 ζει στο Ναύπλιο όπου διατηρεί το εργαστήρι του.

Σχετικές ειδήσεις
Έκθεση των Χριστόφορου Κατσαδιώτη και Τζένης Κωδωνίδου στη γκαλερί Ζουμπουλάκη
30.12.2016 11:17
Η Γκαλερί Ζουμπουλάκη παρουσιάζει την έκθεση του εικαστικού έργου του Χριστόφορου Κατσαδιώτη και της Τζένης Κωδωνίδου. Η έκθεση αποτελείται από χαρακτικά και ζωγραφικά έργα και θα διαρκέσει από τις 12 Ιανουαρίου έως τις 4 Φεβρουαρίου 2017.
3 Παπακωνσταντίνου, Θοδωρής, Λίτσα, Λήδα: έκθεση της Λήδας Παπακωνσταντίνου στο Φουγάρο
15.03.2016 15:51
Το Σάββατο 2 Απριλίου η FOUGARO THE GALLERY Nafplion εγκαινιάζει μια μεγάλη έκθεση – εγκατάσταση της Λήδας Παπακωνσταντίνου, με τίτλο «3 Παπακωνσταντίνου, Θοδωρής, Λίτσα, Λήδα».
Jiří Slíva - Café DADA: έκθεση στο Μουσείο Γ. Γουναρόπουλου
19.02.2016 15:38
Το Μουσείο Γ. Γουναρόπουλου και η Πρεσβεία της Τσεχικής Δημοκρατίας στην Αθήνα παρουσιάζουν την έκθεση χαρακτικής του Τσέχου καλλιτέχνη Jiří Slíva με τίτλο Jiří Slíva - Café DADA. Η έκθεση πραγματοποιείται στο πλαίσιο του 3ου Athens Print Fest.
Έκθεση για τις Ειδικές Εκδόσεις 1966-2016 της Γκαλερί Ζουμπουλάκη
18.02.2016 11:37
Η Γκαλερί Ζουμπουλάκη, από το 1966 που ανοίγει τον χώρο στην Κριεζώτου 7, εκτός από τη συστηματική προώθηση της Σύγχρονης Τέχνης –μέσω των εκθέσεων, προβάλλει το έργο των συνεργαζόμενων καλλιτεχνών μέσα από τις ειδικές της εκδόσεις, χαρακτικά, λιθογραφίες, μεταξοτυπίες, giclée prints κ.λπ.
35 Χρόνια Εργαστήρι Τέχνης Χαλκίδας: Έκθεση – Αφιέρωμα με έργα παιδιών στο Φουγάρο
28.01.2016 12:02
Με αφορμή τα 35 χρόνια λειτουργίας του Εργαστηρίου Τέχνης Χαλκίδας, παιδικά έργα τέχνης που απευθύνονται και σε μικρούς αλλά και σε μεγάλους, ταξιδεύουν για πρώτη φορά από τη Χαλκίδα στο Ναύπλιο, στη FOUGARO THE GALLERY.