Το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία και ο Δήμος Ιωαννιτών διοργανώνουν έκθεση με τίτλο «Σκοτεινή επταετία, 1967-1974: η δικτατορία των συνταγματαρχών» στη Δημοτική Πινακοθήκη Ιωαννίνων, τα εγκαίνια της οποίας θα πραγματοποιηθούν την Τετάρτη 13 Απριλίου 2016 στις 19:30.

Στο πλαίσιο των εγκαινίων θα μιλήσει ο ιστορικός, κ. Χρήστος Χρηστίδης με θέμα «Η δικτατορία των συνταγματαρχών μέσα από τις πηγές: μία αποτίμηση».

Η έκθεση, η οποία είχε παρουσιαστεί στον εκθεσιακό χώρο του Ιδρύματος της Βουλής το 2014, με αφορμή τη συμπλήρωση 40 χρόνια από την αποκατάσταση της δημοκρατίας, αναδεικνύει πτυχές της σκοτεινής επταετίας, με έμφαση στην κατάλυση του δημοκρατικού πολιτεύματος και στην παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των ατομικών ελευθεριών. Παράλληλα, εστιάζει στην οργανωμένη αντίσταση στο εσωτερικό και τη διεθνή στήριξη του αντιδικτατορικού αγώνα στο εξωτερικό.

Ο επισκέπτης, ενήλικας ή μαθητής, έχει τη δυνατότητα να επιλέξει ο ίδιος τον τρόπο της περιήγησής του στην έκθεση, παρακολουθώντας την πορεία των γεγονότων μέσα από τη χρονολογική παράταξη των τεκμηρίων, αλλά και πραγματοποιώντας τη δική του έρευνα και αναζητώντας περισσότερες πληροφορίες στο αρχειακό υλικό που είναι διαθέσιμο σε ειδικά διαμορφωμένες θέσεις εργασίας.

Τα τεκμήρια της έκθεσης, φωτογραφίες, πρωτοσέλιδα εφημερίδων, έντυπα, χειρόγραφα, αφίσες και οπτικοακουστικό υλικό προέρχονται από ελληνικά και ξένα αρχεία, δημόσια και ιδιωτικά, όπως η Βιβλιοθήκη της Βουλής, τα Αρχεία Σύγχρονης Κοινωνικής Ιστορίας, το Μουσείο Μπενάκη, το Αρχείο ΕΡΤ, τα Γενικά Αρχεία του Κράτους, το Ελληνικό Λογοτεχνικό και Ιστορικό Αρχείο, η Γεννάδειος Βιβλιοθήκη, αλλά και από πολλές ιδιωτικές συλλογές.

Η έκθεση, στο πλαίσιο της οποίας θα πραγματοποιείται εκπαιδευτικό πρόγραμμα για μαθητές όλων των τάξεων της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, θα διαρκέσει έως τις 27 Μαΐου 2016.