Τετάρτη, 22 Φεβρουαρίου 2017

Rock guitar in 11 dimensions: διάλεξη-performance του Mark Lewney στο πλαίσιο του Hub Science

Rock guitar in 11 dimensions: διάλεξη-performance του Mark Lewney στο πλαίσιο του Hub Science

Το «Τhe Hub Events» και ο Νικόλας Πρωτονοτάριος συνεχίζουν για πέμπτη χρονιά τη σειρά επιστημονικών διαλέξεων με τίτλο «Hub Science», με σκοπό να παρουσιάσουν με συναρπαστικό και εύληπτο τρόπο τις φυσικές και κοινωνικές επιστήμες και να μυήσουν το ακροατήριο στο μαγικό αλλά ενδεχομένως παρεξηγημένο τους κόσμο.

 

Τη Δευτέρα 18 Απριλίου 2016, στις 20:00, σας προσκαλούμε στην έβδομη φετινή συνάντηση του Hub Science, στο πλαίσιο του οποίου θα πραγματοποιηθεί η διάλεξη-performance του φυσικού και κιθαρίστα Mark Lewney με θέμα «Rock guitar in 11 dimensions».

 

Rock guitar in 11 dimensions

-Τι προκαλεί τον επαναστατικό ήχο της ηλεκτρικής κιθάρας;

-Μπορεί η ηλεκτρική κιθάρα να μας βοηθήσει να κατανοήσουμε τη φύση της ύλης;

 

Ο Mark Lewney, νικητής του πρώτου βρετανικού διαγωνισμού Famelab, εξηγεί τη φυσική του ροκ με μελωδίες που ξεκινούν από τον Vivaldi και καταλήγουν στους AC/DC, αποκαλύπτει τα μυστικά του βιολιού Stradivarius και μας δείχνει πώς οι δονήσεις των χορδών της ηλεκτρικής κιθάρας απαντούν ερωτήματα για την προέλευση του σύμπαντος.

 

Στη συναρπαστική αυτή διάλεξη , ο φυσικός Dr. Lewney εξηγεί τη φυσική των δονήσεων με ένα αεροβόλο μπαζούκα, ένα μαστίγιο και φυσικά την ηλεκτρική του κιθάρα! Παίζοντας γνωστά ροκ τραγούδια πολύ δυνατά εφαρμόζει τη θεωρία των ταλαντευόμενων χορδών στα σωματίδια που μας αποτελούν. Με γοητευτικές επιστημονικές ιστορίες και animations, ο Mark θα βάλει το μυαλό μας να αναλογιστεί έναν κόσμο 4, 5 μέχρι και 11 διαστάσεων!

 

Ελάτε να παρακολουθήσετε μία μουσική εισαγωγή στη Θεωρία των Υπερχορδών και να ενθουσιαστείτε με το ροκ της σύγχρονης φυσικής και των μοντέρνων μαθηματικών. 

 

Dr. Mark Lewney aka “The rock Doctor”

 

Ο Mark Lewney, γνωστός και ως «Rock Doctor», είναι φυσικός (PhD, University of Cardiff) και κιθαρίστας. Αποτελεί το απόλυτο διεθνώς αναγνωρισμένο όνομα στην επικοινωνία της επιστήμης με μουσική: οι διαλέξεις του με θέμα τη Φυσική με ηλεκτρική κιθάρα γίνονται ανάρπαστες σε όλο τον κόσμο.

 

Το 2005 ο Mark ήταν ο πρώτος νικητής του FameLab, του βρετανικού διαγωνισμού για την επικοινωνία της επιστήμης. Έχει γράψει και παρουσιάσει το απολαυστικό «3 Minute Wonder: The Physics of Rock Guitar» για το Channel 4. Έχει εμφανιστεί στο Σηάτλ, το Λας Βέγκας και το Τόκιο καθώς και σε φεστιβάλ όλη την Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένου του Montreux Jazz Festival, στην Ελβετία. Το 2013 συνεργάστηκε με τον κωμικό Harry Shearer (The Simpsons, Spinal Tap) στο Φεστιβάλ του Εδιμβούργου, για λογαριασμό του BBC.

 

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στα Αγγλικά.

Σχετικές ειδήσεις
Hub science: Διάλεξη του καθηγητή Ιωάννη Κοντογιάννη
16.11.2016 16:50
Ο Γιάννης Κοντογιάννης, καθηγητής στο Τμήμα Πληροφορικής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, δίνει διάλεξη στο "Hub Events" με θέμα "Τι κοινό έχουν το DNA, το κουτσομπολιό και το iPhone;".
Πληροφορία και επικοινωνία. Η μολυσμένη επιστήμη: διάλεξη του Henri Altan στο Γαλλικό Ινστιτούτο
07.11.2016 12:17
Στο πλαίσιο του κύκλου «Σύγχρονη σκέψη», το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος δίνει το λόγο σε έναν κορυφαίο Γάλλο επιστήμονα, σε ένα ελεύθερο πνεύμα που εξετάζει αντικειμενικά και απαρεγκλίτως τη θέση της ηθικής στο σύγχρονο κόσμο και, ειδικότερα στον χώρο της διανόησης και της επιστήμης.
150 χρόνια Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο: Διάλεξη της Μαρίας Λαγογιάννη στον Ιανό
17.06.2016 15:24
Η διάλεξη της Διευθύντριας του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, Δρ Μαρίας Λαγογιάννη, με αφορμή την εικαστική έκθεση που διοργανώνει η ΙΑΝΟS Αίθουσα Τέχνης για την επέτειο των 150 χρόνων από την ίδρυση του Ε.Α.Μ., θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 28 Ιουνίου 2016.
Στρες και καθημερινότητα: διάλεξη του Γεώργιου Χρούσου στο Athens Science Festival
09.03.2016 10:22
Το Athens Science Festival μας προσκαλεί την Παρασκευή 8 Απριλίου 2016 στη διάλεξη του Γεώργιου Χρούσου, με θέμα Στρες και καθημερινότητα.
Διάλεξη για τον Θουκυδίδη από τον Christopher Coker στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
26.02.2016 15:50
Το Megaron Plus συνεχίζει την ιδιαίτερα επιτυχημένη συνεργασία του με το London School of Economics and Political Science (LSE) και τον Ελληνικό Σύλλογο Αποφοίτων του LSE και παρουσιάζει τη διάλεξη «Γιατί ο Θουκυδίδης παραμένει σύγχρονός μας;», την Πέμπτη 3 Μαρτίου (ώρα έναρξης 19:00). Θα μιλήσει ο Christopher Coker, καθηγητής Διεθνών Σχέσεων του LSE.