Τετάρτη, 22 Φεβρουαρίου 2017

Coocles!: Έκθεση της Δέσποινας Τσιαπάρα στην γκαλερί ARTZONE 42

Coocles!: Έκθεση της Δέσποινας Τσιαπάρα στην γκαλερί ARTZONE 42

Την Πέμπτη 7 Απριλίου 2016 εγκαινιάζεται στην γκαλερί ARTZONE 42 η ατομική έκθεση της Δέσποινας Τσιαπάρα με τίτλο ‘Coocles!’.

 

Η Δέσποινα Τσιαπάρα δημιουργεί εικαστικές κούκλες χρησιμοποιώντας διάφορα ετερόκλητα υλικά, όπως πηλό, νήματα, υφάσματα, ξύλο, χαρτοπολτό και τις φιλοτεχνεί συνδυάζοντας την τέχνη της ζωγραφικής, της γλυπτικής και της κοπτικής-ραπτικής.

 

Την έμπνευσή της την αντλεί από τα παραμύθια και το θέατρο και οι φιγούρες της ενέχουν τόσο το τραγικό, όσο και το κωμικό στοιχείο, αποδωσμένο πάντοτε με μια δόση υπερβολής, που σηματοδοτεί τη μεταφορά από την πραγματικότητα στη σφαίρα του φανταστικού. Καθώς ξεκινάει η εικαστικός να δημιουργεί μια κούκλα – φιγούρα, η ίδια την καθοδηγεί όσον αφορά τη γέννεσή της, σαν να κινεί με αόρατα νήματα τα χέρια, μορφοποιώντας τη στάση της, την έκφρασή της, ακόμα την ηλικιακή κατηγορία της. Ανθρώπινοι χαρακτήρες που εξωτερικεύουν διαφορετικά βιώματα, εμπειρίες και αδυναμίες, από τον ματαιόδοξο αυτοκράτορα ως την γηραιά κυρία που αναπολεί κρατώντας το νυφικό της και από το μικρό αειθαλές κοριτσάκι με το ροζ φόρεμα μέχρι τη συνοφρυωμένη γυναίκα με τον παπαγάλο, οι κούκλες της Δέσποινας Τσιαπάρα ταξιδεύουν τον επισκέπτη σε σκηνικά μαγικά και χώρες φαντασιακές. Εξαιρετική λεπτομέρεια και ντελικάτη αβρότητα είναι χαρακτηρισμοί που μπορούν να συνοδεύσουν το ύφος αυτού του μοναδικού εικαστικού έργου της δημιουργού.

 

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

 

Η Δέσποινα Τσιαπάρα γεννήθηκε το 1969 στην Αθήνα. Το 1987 παρακολούθησε μαθήματα μικρογλυπτικής στην Ανωτάτη σχολή Εικαστικών Τεχνών “La Cambre” στις Βρυξέλλες και στην Ελλάδα μαθήματα κατασκευής μαριονέτας στο εργαστήρι «Έκτη αίσθηση» (Αθήνα) με τον Σάββα-Αλέξανδρο Κορμανό και στο εργαστήρι «Μαιρηβή» (Αθήνα). Το 2014 τελειοποιεί την τεχνική της και δραστηριοποιείται στον χώρο της εικαστικής κούκλας, κοντά στην Κωνσταντίνα Μώρου. Έργα της έχουν εκτεθεί στον Δήμο Αλίμου, στην Παλαιά Επίδαυρο, καθώς και στον Πόρο Τροιζηνίας στον εκθεσιακό χώρο του κτιρίου Συγγρού, στα πλαίσια πολιτιστικών εκδηλώσεων. Οι δημιουργίες της χαρακτηρίζονται από το προσωπικό της ύφος στην έκφραση και στο στήσιμο, καθώς και στην ενδυματολογική έμπνευση και πρωτοτυπία. Επίσης, χαρακτηριστικά της έργα είναι και τα «ξωτικά», μικρά κουκλάκια που φέρνουν καλή τύχη, διακοσμητικά σε σπίτια, γραφεία και παιδικά δωμάτια. Ζει και εργάζεται στην Αθήνα και στο Ναύπλιο. 

Σχετικές ειδήσεις
Η Κόκκινη Γραμμή: Ομαδική έκθεση στην γκαλερί ARTZONE 42
11.01.2017 11:51
Η γκαλερί Art Zone 42 φιλοξενεί από τις 12 Ιανουαρίου ως τις 4 Φεβρουαρίου 2017 την ομαδική έκθεση με τον τίτλο Η Κόκκινη Γραμμή σε επιμέλεια της θεωρητικού τέχνης Δόμνας Χανουμίδου.
Substratum: έκθεση του Δημήτρη Εφέογλου και της Δέσποινας Φλέσσα στη Γκαλερί Ζουμπουλάκη
08.09.2016 16:23
Η Γκαλερί Ζουμπουλάκη παρουσιάζει την έκθεση με τίτλο «Substratum». Πρόκειται για μια κοινή έκθεση του εικαστικού έργου του Δημήτρη Εφέογλου και της Δέσποινας Φλέσσα. Η έκθεση αποτελείται από ζωγραφικά και γλυπτικά έργα και θα διαρκέσει από τις 22 Σεπτεμβρίου έως τις 15 Οκτωβρίου 2016.
Cathedrale: Έκθεση της Sophie Lambert στις Εικαστικές Αναζητήσεις
06.09.2016 15:32
Στις Εικαστικές Αναζητήσεις εγκαινιάζεται την Τρίτη 20 Σεπτεμβρίου 2016, ώρα 7:00μ.μ., η έκθεση της εικαστικού Sophie Lambert με τον τίτλο «CATHEDRALE».
Bitten: Έκθεση της Δέσποινας Κωνσταντίνου στην Γκαλερί Cube
25.05.2016 12:39
Η Γκαλερί Cube, ξεκινά τη συνεργασία με την εικαστικό Δέσποινα Κωνσταντίνου παρουσιάζοντας την Παρασκευή 3 Ιουνίου 2016 τη δουλειά της, στην ατομική έκθεση με τίτλο “Bitten”.
Erase and Rewind: έκθεση του Αντώνη Γιακουμάκη στη γκαλερί Art Zone 42
04.03.2016 14:52
Τη νέα ενότητα έργων του με τίτλο Erase and Rewind παρουσιάζει ο Αντώνης Γιακουμάκης στην γκαλερί ArtZone 42, σε επιμέλεια της θεωρητικού τέχνης Δόμνας Χανουμίδου.