Σάββατο, 25 Φεβρουαρίου 2017

Αλληγορίες, Λόγος τρισδιάστατος: έκθεση του Μανόλη Ρωμαντζή στην αίθουσα τέχνης Τεχνοχώρος

Αλληγορίες, Λόγος τρισδιάστατος: έκθεση του Μανόλη Ρωμαντζή στην αίθουσα τέχνης Τεχνοχώρος

Η αίθουσα τέχνης Τεχνοχώρος μας προσκαλεί στην πρώτη ατομική έκθεση γλυπτικής του Μανόλη Ρωμαντζή με τίτλο «ΑΛΛΗΓΟΡΙΕΣ, Λόγος τρισδιάστατος», που θα εγκαινιαστεί την Παρασκευή 8 Απριλίου στις 20:00 και θα διαρκέσει μέχρι και τη Μ. Πέμπτη 28 Απριλίου.

Τα γλυπτά έργα που παρουσιάζονται αποτελούν, σύμφωνα με τον ίδιο τον καλλιτέχνη, κείμενα τα οποία διαθέτουν όλα τα βασικά χαρακτηριστικά του γραπτού λόγου (παραγράφους, προτάσεις, λέξεις και σημεία στίξης) και   προσκαλούν τον θεατή να τα ακούσει και να επέμβει σε αυτά, «διορθώνοντάς τα» με βάση τον ίδιο του τον εαυτό.  Πρόκειται για έργα που περικλείουν ολόκληρες ιστορίες, γεμάτες συναισθήματα και όνειρα που περιμένουν κάποιον να τις «διαβάσει» και να δώσει το έναυσμα και την αφορμή για τις επόμενες που πρόκειται να «ειπωθούν».

Ο εικαστικός-επίκουρος καθηγητής στην Σχολή Καλών Τεχνών του Παν. Δυτικής Μακεδονίας (Φλώρινα), Χάρης Κοντοσφύρης ο οποίος συν-επιμελείται την έκθεση με τον Μανόλη Ρωμαντζή αναφέρει: «Ο Μανόλης αναρωτιέται αν στην τέχνη θέλουμε να εκφράσουμε το αναγκαίο ή το περιθώριο του αναγκαίου. Το αναγκαίο είναι η ίδια η ζωή. Όλοι οι καλλιτέχνες αντλούν τις αναγωγές τους από το περιθώριο της ζωής που είτε ως περισσό ή ως δευτερεύουσα αναγκαιότητα, αποτελεί ένα τοπίο περίπλοκο, συχνά χαοτικό και ανεξάντλητο που αναγκάζει τον καλλιτέχνη να προχωρήσει πέρα από αυτό που νόμιζε ότι μπορούσε.  Δεν μπορώ να φέρω στο μυαλό μου έναν καλλιτέχνη που να μην κατατρύχεται από την έμμονη ιδέα μιας αποστολής. Η αποστολή του Μανόλη Ρωμαντζή είναι η δημιουργία συνθέσεων μικρογλυπτικής κλίμακας με περιεχόμενο αλληγορικές αφηγήσεις και ποιητικές μεταστάσεις νοσταλγικών εικονογραφικών προτύπων, άλλοτε με κοσμολογικό ενδιαφέρον και άλλοτε με υπαρξιακό. Στις συνθέσεις αυτές ενυπάρχει συχνά μια υψηλότατη αισθητική απόλαυση εξ αιτίας της συγκίνησης που υπαινίσσονται  χωρίς να την εκφράζουν. Όσο πιο  βαθιές και εσωτερικές είναι οι ρίζες της καλλιτεχνικής έκφρασης, τόσο πιο αβίαστα φανερώνονται οι λέξεις που οι εικόνες με τις οποίες εκφραζόμαστε, υπονοούν», ενώ προσθέτει ότι ο καλλιτέχνης «δημιουργεί γύρω του έναν άλλον κόσμο, όμοιο με τούτον εδώ, κατοικημένο όμως από διαφορετικούς ανθρώπους-ειδώλια που δεν εκλιπαρούν για επιβεβαίωση μιας φαντασίας σουρεαλιστικής, αλλά προβάλλουν κυρίως την αλληγορικότητα των πράξεών τους, ως σύμπραξη στην σονάτα του σεληνόφωτος του Γιάννη Ρίτσου ή τις διδακτικές αλληγορίες του Κωστή Παλαμά».

 

Ο Μανόλης Ρωμαντζής γεννήθηκε στην Αθήνα το 1952. Είναι απόφοιτος της Φυσικομαθηματικής σχολής και διδάκτορας της Φιλοσοφικής σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Εργάστηκε ως καθηγητής Μέσης Εκπαίδευσης και παράλληλα ασχολήθηκε κατά καιρούς με τη γλυπτική, τη φωτογραφία, το σχέδιο, την αγιογραφία και τη βιβλιοδεσία. Τα τελευταία χρόνια ασχολείται συστηματικά με τη γλυπτική χρησιμοποιώντας ως υλικά κυρίως τον πηλό, το γύψο, το ξύλο, το σίδερο και τον μπρούτζο, τα οποία συνδυάζει και με διάφορα άλλα υλικά. Έχει συμμετάσχει σε πλήθος ομαδικών εκθέσεων, ενώ έργα του βρίσκονται σε ιδιωτικές συλλογές στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Τη βραδιά των εγκαινίων θα συνοδέψουν τα εξαιρετικά κρασιά vassaltis vineyards από τη Σαντορίνη.

Σχετικές ειδήσεις
Στιγμιότυπα, έκθεση του Στάθη Βατανίδη στην αίθουσα τέχνης Τεχνοχώρος
30.01.2017 11:47
Η αίθουσα τέχνης Τεχνοχώρος παρουσιάζει τον Φεβρουάριο την έκθεση ζωγραφικής του Στάθη Βατανίδη με τίτλο «Στιγμιότυπα», που εγκαινιάζεται την Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου στις 20:00 και θα διαρκέσει μέχρι και το Σάββατο 4 Μαρτίου.
4+2: Ομαδική έκθεση στον Τεχνοχώρο
07.10.2016 11:49
Η αίθουσα τέχνης Τεχνοχώρος, παρουσιάζει την εικαστική έκθεση ζωγραφικής και γλυπτικής «4+2», που εγκαινιάζεται την Παρασκευή 14 Οκτωβρίου στις 20:00 και θα διαρκέσει μέχρι και το Σάββατο 5 Νοεμβρίου.
05.09.2016 17:06
Η νέα εικαστική χρονιά στην γκαλερί Τεχνοχώρος ξεκινάει με μία πολύ ενδιαφέρουσα έκθεση, με τίτλο “di-segni”, o dell’ indole della Res, που εγκαινιάζεται την Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου 2016 στις 20:00.
Εσύ τι θα έπαιρνες μαζί σου; Ξεριζωμός | Borders: Έκθεση της Μαρίας Μπελιβάνη στον Τεχνοχώρο
07.06.2016 14:11
Μία πολύ διαφορετική εικαστική έκθεση, ζωγραφικής, γλυπτικής, εγκατάστασης και γραφής με τίτλο «Εσύ τι θα έπαιρνες μαζί σου; Ξεριζωμός | Borders» της Μαρίας Μπελιβάνη θα εγκαινιαστεί την Πέμπτη 9 Ιουνίου 2016 στην Αίθουσα τέχνης Τεχνοχώρος.
Έκθεση της Angela Occhipinti στην αίθουσα τέχνης Τεχνοχώρος
29.02.2016 11:49

Η αίθουσα τέχνης Τεχνοχώρος έχει την τιμή και τη χαρά να φιλοξενεί την πολύ σημαντική Ιταλίδα καλλιτέχνιδα, Angela Occhipinti, στην πρώτη της ατομική έκθεση στην Ελλάδα με τίτλο “L’ Arte dell’ Incisione e la poetica dell’ imagine” («Η τέχνη της χάραξης και η ποίηση της εικόνας»).