Σάββατο, 21 Ιανουαρίου 2017
Βαθύ γαλάζιο - Ρένα Ρώσση - Ζαΐρη: Κριτική βιβλίου
Δημοσίευση: Δευτέρα, 21 Μαρτίου 2016 12:07
Βαθύ γαλάζιο - Ρένα Ρώσση - Ζαΐρη: Κριτική βιβλίου

Αν και πάντα είχε ένα πιστό κοινό που την αγαπούσε και την ακολουθούσε σε κάθε της βήμα, η κυρία Ρένα Ρώσση-Ζαΐρη, ειδικά τα τελευταία δύο χρόνια, κερδίζει όλο και μεγαλύτερο έδαφος στα ελληνικά λογοτεχνικά δρώμενα, πράγμα καθόλου παράξενο. Από τη μία έχουμε να κάνουμε με μια γυναίκα σεμνή και με μια προσωπικότητα που δεν μπορείς να μην εκτιμήσεις. Από την άλλη πρόκειται για μία συγγραφέα με ευαισθησίες, κάτι που φαίνεται συνεχώς μέσα από την τρυφερότητα με την οποία η πένα της αγγίζει ανθρώπους και τις ιστορίες τους, δημιουργήματα δικά της, της φαντασίας της, που όμως μοιάζουν τόσο αληθινά. Ένα τέτοιο δημιούργημα είναι και το "Βαθύ γαλάζιο", που πρόσφατα επανεκδόθηκε από τις εκδόσεις Ψυχογιός.

Ο Γιάννης, ένας άντρας που έχει μια ζωή που θα ζήλευαν πολλοί. Και όμως, συναισθηματικά είναι κενός, αφού από τότε που τον πρόδωσε η γυναίκα που αγαπούσε, ορκίστηκε να μην ξαναπαρασυρθεί από τα συναισθήματά του, και μην μπορώντας να την ξεχάσει, αρχίζει να την μισεί και να θέλει μόνο να εκδικηθεί. Η Αλίκη, μια γυναίκα που προτίμησε να θυσιάσει τον έρωτα απ' το να τον βιώσει στο πλευρό του άντρα που αγαπούσε, επειδή αυτό πίστευε βαθιά μέσα της πως ήταν το σωστό. Όμως μέσα στην καρδιά της ποτέ δεν τον πρόδωσε, ποτέ δεν τον έβγαλε από το μυαλό και την ψυχή της. Ανάμεσά τους, η Χριστίνα και ο Αλέξανδρος, να φέρουν το βάρος των δικών τους αδυναμιών στις πλάτες τους, αναζητώντας την προσωπική τους αλήθεια και τη λύτρωση που θα τους απελευθερώσει.

Με γλώσσα απλή, τρυφερή, σχεδόν λυρική στα σημεία, όπως σε κάθε της μυθιστόρημα , η κυρία Ζαΐρη μας συστήνει ένα χρονικό μέσα από το οποίο ξετυλίγονται πολύπλοκες ανθρώπινες σχέσεις, και τέσσερις ιστορίες που αν και φαντάζουν διαφορετικές, πέραν της οφθαλμοφανούς σύνδεσής τους, έχουν να τις ενώνουν ακόμα περισσότερα. Ιστορίες γεμάτες πάθος και συναίσθημα, πλυμμηρισμένες από την δύναμη που μόνο τα ανθρώπινα πάθη μπορούν να έχουν, που γίνονται καμιά φορά βιώματα και εμμονές και μας πνίγουν, βυθίζοντάς μας στα πιο βαθιά νερά στα οποία είτε θα επιτρέψουμε να μας πνίξουν, είτε θα παλέψουμε να ξεφύγουμε από την ορμή τους για να αναδυθούμε μέσα από αυτά αναγεννημένοι και πιο δυνατοί, έτοιμοι να ατενίσουμε το μέλλον που ανοίγεται μπροστά μας.

Ωστόσο, το γεγονός πως η συγγραφέας διακρίνεται για την ευαισθησία της, δεν την εμποδίζει να γίνεται σκληρή όταν το απαιτούν οι περιστάσεις. Αρκετές φορές, η ιστορία της παίρνει τον δύσκολο δρόμο, οδηγώντας σε καταστάσεις και διαλόγους σκληρούς μεν, ρεαλιστικούς δε, που προσδίδουν έναν άλλον αέρα στο όλο έργο . Οι πρωταγωνιστές της δεν είναι ιδανικοί, ακριβώς το αντίθετο. Κάνουν συνεχώς λάθη, μεγάλα, επαναλαμβανόμενα, καταστροφικά, όμως καλούνται να τα αναγνωρίσουν και να μάθουν από αυτά, έστω κι αν πονέσουν και ματώσουν στην διάρκεια της προσπάθειάς τους αυτής. Ψυχογραφήματα καλά δουλεμένα και μικρές λεπτομέρειες που αποδεικνύουν τον περίτεχνο τρόπο με τον οποίο είναι αυτά κεντημένα, αποτυπώνοντας όχι μόνο προσωπικές αλήθειες, αλλά κι εκείνες της ελληνικής κοινωνίας σε πολλά σημεία.

Δεν ξέρω αν αυτό είναι το καλύτερο βιβλίο της συγγραφέως -και πιθανολογώ πως δεν είναι-, αλλά απ' όσα έργα της έχω διαβάσει μέχρι στιγμής, είναι αυτό που έχει καταφέρει να με αγγίξει και να με συγκινήσει περισσότερο απ' όλα τ' άλλα. Είναι η απόδειξη πως μια ιστορία δεν χρειάζεται να είναι φλύαρη, ούτε να προσπαθεί να σε εντυπωσιάσει, προκειμένου να κερδίσει μια θέση στην καρδιά σου. Μπορεί να τα καταφέρει περίφημα, αρκεί να μιλήσει στην ψυχή σου, αγγίζοντας μερικές από τις πιο ευαίσθητες χορδές σου. Και σαφέστατα είναι διαφορετικές για τον καθένα από εμάς, αλλά η αλήθεια του έρωτα και η μοναδικότητα της αγάπης είναι κοινές για όλους.


Το βιβλίο της Ρένας Ρώσση - Ζαΐρη, Βαθύ γαλάζιο, κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ψυχογιός.

Εκτύπωση
Περισσότερα
Δεκατρία κεριά στο σκοτάδι - Μένιος Σακελλαρόπουλος: Κριτική βιβλίου
14.12.2016 17:14
Έχετε σκεφτεί ποτέ πως τις βασικές μας αισθήσεις, αλλά και τις κύριες ικανότητές μας ως ανθρώπινα όντα, τις θεωρούμε δεδομένες; Έχετε αναρωτηθεί ποτέ πως ζούνε οι άνθρωποι που στερούνται κάποια εξ' αυτών;
Ο Χάρι Πότερ και το καταραμένο παιδί - Τζ. Κ. Ρόουλινγκ, Τζ. Τίφανι, Τζ. Θορν: Κριτική βιβλίου
05.12.2016 15:11
Δεν είναι μυστικό! Μεγάλωσα με τον Χάρι και τις περιπέτειές του! Είμαι από τις μεγαλύτερες και πιο πιστές του fans. Έχω διαβάσει τα βιβλία της Rowling πολλάκις, έχω δει τις ταινίες ακόμα περισσότερες φορές, κάθε φορά κλαίω και συγκινούμαι το ίδιο, αν όχι περισσότερο, με την πρώτη, έχω μπει σε διαδικασία να συζητήσω με παρέες και να υπεραναλύσω ακόμα και τις πιο μικρές λεπτομέρειες σε σχέση με τη σειρά, και χίλια δυο άλλα πράγματα που δεν θα τ' αναφέρω ένα προς ένα. Αν το κάνω, κινδυνεύω ν' αρχίσω να μπουρδολογώ.
Μόνο τα μάτια μένουν - Μαρία Ρουσάκη: Κριτική βιβλίου
25.11.2016 11:55
Η Μαρία Ρουσάκη, έπειτα από πολλά χρόνια συγγραφικής παρουσίας στα δρώμενα της παιδικής λογοτεχνίας, τόλμησε φέτος να κάνει το επόμενο βήμα, ν' ασχοληθεί και με την ενήλικη, προσφέροντας ένα μυθιστόρημα αρκετά τρυφερό και συγκινητικό.
Δεν είσαι εδώ (Τριλογία της Κρήτης) - Πολυχρόνης Κουτσάκης: Κριτική βιβλίου
21.11.2016 16:36
Κάθε φορά που μια αγαπημένη λογοτεχνική σειρά φτάνει στο τέλος της, νιώθω βαθιά συγκίνηση αλλά και μια γλυκιά νοσταλγία, γιατί κάπου βαθιά μέσα μου θα ήθελα να έχει λίγο ακόμα. Ένα από τα πλέον χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι η "Τριλογία της Κρήτης" του Πολυχρόνη Κουτσάκη, μια εφηβική αστυνομική περιπέτεια γεμάτη δράση, μεταφυσικό στοιχείο, έρωτα, αγάπη, αγωνία, θυσία και αυτοθυσία -με τα δύο αυτά να συνδυάζονται τις περισσότερες φορές-, παραστατική απεικόνιση των πανέμορφων Χανίων και των μυστικών που αυτά κρύβουν -υπό την σκέπη μιας μαγείας βγαλμένη σαν από άλλη εποχή-, κινηματογραφική αφήγηση γεγονότων που σε κρατάνε καθηλωμένο. Μια τριλογία που έφτασε στο τέλος της μέσω ενός δυναμικού κρεσέντου σκέψεων και συναισθημάτων που με έκαναν να κλαίω με μαύρο δάκρυ, νιώθοντας μια γλυκόπικρη συγκίνηση.
Καρδιά από πέτρα - Simon Scarrow: Κριτική βιβλίου
10.08.2016 12:58
Ο Simon Scarrow είναι ένας εξαιρετικά ταλαντούχος συγγραφέας, ο οποίος έχει τη μοναδική ικανότητα, με ό,τι θέμα κι αν καταπιαστεί, να το κάνει ολότελα δικό του, πραγματοποιώντας την απαραίτητη έρευνα προκειμένου να προχωρήσει στην δημιουργία μιας δικής του ιστορίας που όμως, θα σέβεται την πραγματική Ιστορία.
Η σιωπή του φάρου - Kimberley Freeman: Κριτική βιβλίου
08.08.2016 13:00
Η Kimberley Freeman αποτελεί μία από τις πλέον αγαπητές φιγούρες στο χώρο της σύγχρονης λογοτεχνίας, έχοντας κερδίσει την καρδιά εκατομμυρίων αναγνωστών, πράγμα που αναπόφευκτα θα την έφερνε και στη χώρα μας με ανάλογη επιτυχία.
Η κόρη του κεραυνού - Lucinda Riley: Κριτική βιβλίου
05.08.2016 14:02
Περίπου ένα χρόνο μετά την κυκλοφορία του βιβλίου "Οι κόρες των αστεριών", οι εκδόσεις Διόπτρα φέρνουν στη χώρα μας το δεύτερο βιβλίο της σειράς "The seven sisters" της Lucinda Riley, της Ιρλανδής συγγραφέως που έχει καταφέρει να γίνει αγαπητή στους αναγνώστες ολόκληρου του πλανήτη μέσω των ρομαντικών της μυθιστορημάτων και πολύ περισσότερο, μέσω της συγκεκριμένης σειράς.
Η Κοιλάδα της Αλεπούς - Charlotte Link: Κριτική βιβλίου
22.07.2016 13:26
"Η Κοιλάδα της Αλεπούς" είναι ένα από τα βιβλία εκείνα που τους τελευταίους μήνες έχουν συζητηθεί όσο λίγα. Στο εξωτερικό, οι κριτικές που έχει λάβει είναι των άκρων, με τις μισές απ' αυτές να το εκθειάζουν μην διστάζοντας κατά περιπτώσεις να το χαρακτηρίσουν ως ένα από τα καλύτερα αστυνομικά βιβλία των τελευταίων ετών, και τις άλλες μισές να το κατηγορούν, άλλοτε για την σκληρότητά του και άλλοτε για την προβλεψιμότητά του.