Πέμπτη, 23 Φεβρουαρίου 2017

99,9 του Di Kirios Criton στο Παλαιοπωλείο Μαρτίνος

99,9 του Di Kirios Criton στο Παλαιοπωλείο Μαρτίνος

Ο ΜΑΡΤΙΝΟΣ με χαρά παρουσιάζει την έκθεση με τίτλο 99,9, καθώς και το βιβλίο, το οποίο αποτελεί ένα αυτοτελές έργο τέχνης του Kirios Criton.

Μέσα από τον ειρωνικό χαρακτήρα του τίτλου, ο καλλιτέχνης στέκεται απέναντι στην απόλυτη εμπορευματοποίηση της εποχής μας, το κλισέ του 0,99, ενώ παράλληλα δηλώνει τη χρονιά της τελευταίας του εικαστικής έκθεσης, που έγινε το 1999.

Ο δεκαδικός αριθμός 99,9 διατρέχει την έκθεση σε όλα τα επίπεδα και τον βρίσκουμε τόσο στη ποσότητα, στο μέγεθος, στην αξία, όσο και στους λεπτούς συμβολισμούς των αντικειμένων. Η έκθεση αποτυπώνει την επιθυμία του δημιουργού να επικοινωνήσει μετά από πολύ καιρό τη «φιλοσοφία» του με το κοινό του. Μηνύματα, συμβολισμοί, προκλήσεις και πολλά συναισθήματα κρύβονται πίσω από τις εγκαταστάσεις και τα κεραμικά αντικείμενα που ο Kirios Criton έχει σχεδιάσει ειδικά για την έκθεση.

«Επηρεασμένος από προδοσίες που έχω βιώσει σαν άτομο και κατ’ επέκταση από τις προδοσίες που συμβαίνουν καθημερινά στον κόσμο γύρω μας, αποφάσισα να «εγκαταστήσω» μία έκθεση με το θέμα «προ-δίδω», ή αλλιώς «απο-καλύπτω», σε τρία επίπεδα και τρεις «προ-τάσεις». Το τείχος- The wall , Ο Κήπος-The Garden, Το Τραπέζι-The Table αποτελούνται από επιμέρους «συνθετικά» αντικείμενα όπως THE BOOK, THE COVER, THE DROPS, THE CUP, THE COUPLE, κλπ. Όλα υπογεγραμμένα, «αντι-κείμενα», αριθμημένα. Το τελικό αποτέλεσμα αγγίζει τον καθένα με διαφορετικό τρόπο. Έτσι κι αλλιώς όλοι είμαστε διαφορετικοί.

Ένα όμως συστατικό μας ενώνει όλους: «η ψυχή» . Αυτός είναι ο λόγος που θέλησα μετά από 17 χρόνια να ξανά παρουσιάσω καινούρια έργα και μάλιστα στο χώρο αυτό»- Kirios Criton.

Παράλληλα με την έκθεση, στο χώρο του παλαιοπωλείου και με χιουμοριστική διάθεση, θα παρουσιαστούν τα «Ελληνικά πειράγματα» πειραγμένα από τον Kirios Criton. Αντικείμενα από τη συλλογή του ΜΑΡΤΙΝΟΥ, σε συνδυασμό με μικρά έργα σύγχρονης τέχνης και αντικείμενα design, αποτελούν μικρές ενότητες που έχουν πολλά να πουν.

Ο Kirios Criton γεννήθηκε και μεγάλωσε στον Πειραιά, ενώ σήμερα ζει και εργάζεται στο Θησείο. Έχει σχεδιάσει κατοικίες, καταστήματα, εστιατόρια, στα οποία έχει επιμεληθεί εξολοκλήρου τη διαμόρφωση εσωτερικού και εξωτερικού χώρου.

Χαρακτηριστικό δείγμα της δουλειάς του, το εστιατόριο «Αριστερά-Δεξιά» στο Ρούφ, η γκαλερί «NEVER ON SUNDAY» στο Θησείο, το «BUNKER» στη Μητρόπολη Αθηνών και πολλά άλλα. Επί σειρά ετών συνεργάστηκε με περιοδικά ως ειδικός σε θέματα design και διακόσμησης εσωτερικού χώρου. Επίσης, συμμετείχε σε διεθνής εκθέσεις τέχνης και design, όπως αυτές τις S.A.D. και F.I.A.C. στο Παρίσι. Έργα του και αριθμημένα έπιπλα εφαρμοσμένης τέχνης βρίσκονται σε ιδιωτικές συλλογές Ελλήνων και ξένων συλλεκτών.

Οι φωτογραφίες είναι του Βαγγέλη Ροκκά.

Σχετικές ειδήσεις
Η περίπτωση Καποδίστρια: oμαδική εικαστική έκθεση στο Εθνικό Ιστορικό Μουσείο
06.10.2016 12:16
Την Τετάρτη 12 Οκτωβρίου 2016 στις 20.00 εγκαινιάζεται στο Εθνικό Ιστορικό Μουσείο η ομαδική εικαστική έκθεση Η Περίπτωση Καποδίστρια σε επιμέλεια της Ίριδας Κρητικού. Η έκθεση αποτελεί ένα μικρό αφιέρωμα στον σπουδαίο Έλληνα πολιτικό Ιωάννη Καποδίστρια, όπου ζωγραφικά και γλυπτά έργα διακεκριμένων και ανερχόμενων Ελλήνων εικαστικών συνομιλούν με αντικείμενα του Κυβερνήτη από τις συλλογές του Μουσείου.
Leftovers of a Landscape: έκθεση του Φίλιππου Θεοδωρίδη στο Παλαιοπωλείο Μαρτίνος
21.09.2016 10:43
Το παλαιοπωλείο Μαρτίνος με χαρά παρουσιάζει τη νέα ατομική έκθεση του Φίλιππου Θεοδωρίδη, με τίτλο «Leftovers of a landscape», στις 20 Οκτωβρίου 2016 με πίνακες ζωγραφικής και κολλάζ.
Ελευσίνα. Βιομηχανικό Παρελθόν: Έκθεση στα Αισχύλεια 2016
09.09.2016 15:46
Στα πλαίσια του Φεστιβάλ Αισχύλεια 2016 εγκαινιάζεται το Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου 2016 στο κτίριο του Διοικητηρίου του Παλαιού Ελαιουργείου, η πρώτη έκθεση του «Μουσείου Νεότερης Ιστορίας Ελευσίνας – Γεώργιος Αμπατζόγλου» με θέμα «Ελευσίνα. Βιομηχανικό Παρελθόν» με αρχειακό υλικό και αντικείμενα από τα προσωπικά αρχεία συλλεκτών, του Δήμου και του Ν.Π.Δ.Δ. Π.Α.Κ.Π.Π.Α.
Το χάος των αναμνήσεων: Αφηγήσεις από τη συλλογή με τα κιτς αντικείμενα του Γιάννη Μπουτάρη
26.07.2016 10:43
Τα εγκαίνια της έκθεσης «Το χάος των αναμνήσεων. Αφηγήσεις από τη συλλογή με τα κιτς αντικείμενα του Γιάννη Μπουτάρη» έχουν προγραμματιστεί για την Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου 2016, στην αθηναϊκή γκαλερί a.antonopoulou.art.
do objects stay / μένουν τα αντικείμενα: Έκθεση του Απόστολου Ντελάκου στην CASK gallery
04.05.2016 12:59
Η CASK παρουσιάζει, από τις 6 Μαΐου 2016, την τρίτη ατομική έκθεση του Απόστολου Ντελάκου “do objects stay / μένουν τα αντικείμενα”, που δημιουργήθηκε για την γκαλερί, σε συνεργασία με τη συλλογή Ιωάννη Κυπαρισσούς.