Παρασκευή, 20 Ιανουαρίου 2017

Μνήμη: Συναυλία του Ex Silentio στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Μνήμη: Συναυλία του Ex Silentio στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Το Ex Silentio παρουσιάζει στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών στο πλαίσιο του κύκλου Adagio - Μουσικές για τις ημέρες του Πάσχα, τη συναυλία Μνήμη.

Μουσική από τον Μεσαίωνα και την Αναγέννηση για τα πάθη και την διασπορά. Έργα των Raimbaut de Vaqueiras, Guillaume Du Fay, Φραγκίσκου Λεονταρίτη καθώς και από τη σεφαραδίτικη παράδοση.

Έργα από συνθέτες, επώνυμους και ανώνυμους, που έζησαν και δημιούργησαν σε ξένους τόπους μέχρι και τον 16ο αιώνα. Σε διάφορες γλώσσες και με διαφορετικές θεματικές, συνθέτουν ένα πολυποίκιλο πρόγραμμα μεσαιωνικής και αναγεννησιακής μουσικής Ανατολής και Δύσης. Από τους μεγάλους γαλλοφλαμανδούς συνθέτες Ciconia και Du Fay, στην Ιταλία του κρητικού συνθέτη Φραγκίσκου Λεονταρίτη και από τον τροβαδούρο Raimbaut de Vaqueiras, που έζησε στη Θεσσαλονίκη του 13ου, μέχρι τη σεφαραδιτική παράδοση της Ανατολικής Μεσογείου.

Ex Silentio:

Φανή Αντωνέλου, Θεοδώρα Μπάκα φωνή
Φλώρα Παπαδοπούλου μεσαιωνική και αναγεννησιακή άρπα
Θύμιος Ατζακάς ούτι
Ηλέκτρα Μηλιάδου βιέλα και βιόλα ντα γκάμπα
Νίκος Βαρελάς κρουστά

Δημήτρης Κούντουρας φλάουτο με ράμφος, τραβέρσο και διεύθυνση

Το σύνολο παλαιάς μουσικής Ex Silentio ειδικεύεται στη μουσική του Μεσαίωνα, της Αναγέννησης και του Μπαρόκ ενώ στη δεκαπενταετή του πορεία έχει εμφανιστεί σε πολυάριθμας φεστιβάλ στην Ελλάδα (ΜΜΑ, φεστιβάλ, Αθηνών, Αναγεννησιακό Φεστιβάλ του Ρεθύμνου, Ημέρες Μουσικής της Ρόδου, ΜΜΘ) στη Αυστρία, στην Ιταλία, στην Ολλανδία κ.α. Έχει ηχογραφήσει για τις γερμανικές εταιρείες Talanton (μουσική του G. Du Fay) και Carpe Diem

(Μεσαιωνική μουσική από τη Μεσόγειο). Στις επερχόμενες εμφανίσεις του περιλαμβάνονται συναυλίες στο Σουηδικό φεστιβάλ Tidig Musik - Tagar και στο διεθνές φεστιβάλ του Γκρατς Styriarte.

Σχετικές ειδήσεις
Ταξίδι στις «Αυλές της Ανατολής» με το Σύνολο Εx Silentio στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
23.11.2016 15:58
Το σύνολο Ex Silentio [Εξ Σιλέντσιο], υπό τη διεύθυνση του φλαουτίστα Δημήτρη Κούντουρα, παρουσιάζει στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών την Πέμπτη 1 Δεκεμβρίου στις 8:30 το βράδυ ένα συναρπαστικό ταξίδι στις μεσαιωνικές Αυλές της Ανατολής, που σηματοδοτεί την έναρξη των φετινών εκδηλώσεων του ετήσιου Κύκλου Παλαιάς Μουσικής στην Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος.
Η Νέλλη Σεμιτέκολο και ο Κωνσταντίνος Σφέτσας στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
03.06.2016 16:39
Το Φεστιβάλ Αθηνών μας προσκαλεί στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών σε μια απολαυστική βραδιά μουσικής δωματίου από δύο καταξιωμένους σολίστ.
Μνήμη: Συναυλία από τους Εx Silentio στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
18.04.2016 13:33
Συνεχίζοντας την παράδοση των ετήσιων εκδηλώσεών του για το Θείο Πάθος, το Μέγαρο Μουσικής εγκαινιάζει τον φετινό Κύκλο Adagio-Μουσικές για τις μέρες του Πάσχα, με το κορυφαίο σύνολο παλαιάς μουσικής Ex Silentio, το οποίο θα παρουσιάσει τη συναυλία με τίτλο «Μνήμη» το Σάββατο του Λαζάρου 23 Απριλίου (ώρα έναρξης 20:30) στην Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος.
Ο Michael Nyman live στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
16.02.2016 16:13
Το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών υποδέχεται έναν από τους πλέον εμβληματικούς εκπροσώπους της μινιμαλιστικής μουσικής, τον Μάικλ Νάιμαν, που θα παρουσιάσει με τη διάσημη μπάντα του τη συναυλία «Τhe Baroque Project».
Μπετόβεν-mania από την Καμεράτα στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
08.02.2016 12:24
Το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και η Καμεράτα - Ορχήστρα των Φίλων της Μουσικής μας προσκαλούν να ζήσουμε μια μοναδική μουσική εμπειρία, μέσα από μία μαραθώνια συναυλία, που αναβιώνει τη θρυλική παρουσίαση των έργων του Μπετόβεν από τον ίδιο στη Βιέννη στις 22/12/1808.