Δευτέρα, 20 Φεβρουαρίου 2017

Kalypso (Volume II): έκθεση της Ραλλούς Παναγιώτου στο Radio Athènes

Kalypso (Volume II): έκθεση της Ραλλούς Παναγιώτου στο Radio Athènes

To Radio Athènes έχει την χαρά να παρουσιάσει την έκθεση της Ραλλούς Παναγιώτου με τίτλο Kalypso (Volume ΙI).

Η έκθεση αποτελεί μέρος μιας συνεχούς ιδιοσυγκρατικής τοπολογικής μελέτης πάνω σε δύο συγκεκριμένες τοποθεσίες με συνδεόμενα στοιχεία αλλά πυρηνικά διαφορετικό χαρακτήρα: ένα θέρετρο ενεργό από τα τέλη της δεκαετίας του 70’ μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του 90’ το οποίο απευθυνόταν κυρίως σε Γερμανούς, Γάλλους και Ολλανδούς παραθεριστές και μια απομονωμένη εξοχική κατοικία. Το γλυπτικό έργο της καλλιτέχνη αναφέρεται στην αρχιτεκτονική καθώς και στον σημασιολογικό χαρακτήρα των τοποθεσιών αυτών για μια μακρά διάρκεια ετών, και στην έκθεση Kalypso (Volume ΙI) προσεγγίζονται με έναν ευθύ τρόπο μέσα από το ομώνυμο πρώτο μέρος ενός video καθώς και μέσα από γλυπτά με σαφείς αρχιτεκτονικές αναφορές στο βίντεο αυτό.

Στο video Kalypso (Volume ΙI) τα κύρια στοιχεία της αφήγησης αποτελούν η αρχιτεκτονική διαδρομή που συνδέεται με τη κλασική τεχνική εξάσκησης της μνήμης (memory palace), καθώς και η σύνδεση της με μελοποιημένα λογοτεχνικά αποσπάσματα του έργου Suzanne and the Pacific, του Jean Girodoux, 1921. Κύριο ρόλο έχουν επίσης τα χρηστικά αντικείμενα που παρουσιάζονται στο video όπως τα μαγιώ και τα βαμβακερά t-shirts που κατασκευάζονταν μαζικά στην Ελλάδα τη δεκαετία του 80 ως φθhνά αντίγραφα των ρευμάτων νεωτερικότητας από τα κέντρα του εξωτερικού, και μια μνεία στη χρωματική και γλωσσολογική τους υβριδική μετάφραση. Η ανάγνωση των αποσπασμάτων και η μούσική σύνθεση έχουν γίνει από τον Άρη Σιαφά.

Η Ραλλού Παναγιώτου έχει εκθέσει εκτενώς στη Ελλάδα και το εξωτερικό. Έργα της παρουσιάζονται αυτήν την περίοδο στην έκθεση Art Now: Vanilla and Concrete στην Tate Britain στο Λονδίνο. Ατομικές εκθέσεις συμπεριλαμβάνουν Proto Copies, Glasgow International, Γλασκώβη (2016); Between Shampoo and Snakes, Ibid., Λος Άντζελες, (2014); Second Plateau, Melas/Papadopoulos, Αθήνα (2013);  Liquid Degrade, Galleri Riis, Όσλο (2013); Artists and Engineers, Ibid., ReMap3, Αθήνα (2011); Exaggerate the Classics, Ibid., Λονδίνο (2010); Heavy Make Up, AMP, Αθήνα (2010); 4x4:Rallou Panagiotou, Transmission, Γλασκώβη (2009). Ομαδικές εκθέσεις συμπεριλαμβάνουν The Transparent Tortoise Shell and the Un-Ripe Umbrella, Glasgow Sculpture Studios, Γλασκώβη (2016); Super SuperStudio, PAC, Μιλάνο(2015); Hell As Pavilion, Palais de Tokyo, Παρίσι (2013); One Person's Materialism Is Another Person's Romanticism, Glasgow International, Γλασκώβη (2012); Monodrome / 3rd Athens Biennial, Αθήνα (2011); Deste Prize, Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, Αθήνα (2009).

Σχετικές ειδήσεις
Europe 40under40, έκθεση στο Contemporary Space Athens
09.02.2017 17:33
Το European Centre for Architecture Art, Design and Urban Studies σε συνεργασία με το Chicago Athenaeum: Museum of Architecture and Design θα παρουσιάσει τα πιο ελπιδοφόρα ανερχόμενα ταλέντα της αρχιτεκτονικής και του βιομηχανικού σχεδιασμού της Ευρώπης για το 2016 σε μια αρχιτεκτονική έκθεση που δεν πρέπει να χάσετε.
Η αρχιτεκτονική των βιβλιοθηκών στο δυτικό πολιτισμό: έκθεση στο Μουσείο Μπενάκη
28.11.2016 15:53
Το Μουσείο Μπενάκη εγκαινιάζει την Τετάρτη 30 Νοεμβρίου την έκθεση " Η αρχιτεκτονική των βιβλιοθηκών στο δυτικό πολιτισμό. Από τη μινωική εποχή στον Μιχαήλ Άγγελο (1600 π.Χ. - 1600 μ.Χ.)".
I' ll be your interface*: έκθεση και ομιλία από τους Dexter Sinister στο Radio Athenes
26.05.2016 16:11
Το Radio Athenes παρουσιάζει την έκθεση των Dexter Sinister, I' ll be your interface*, από τις 29 Μαΐου 2016.
Arch Points 2016: Νέοι αρχιτέκτονες μας προσκαλούν σε ένα τριήμερο διαφυγής
26.04.2016 10:13
Το Arch Points αποτελεί μια πρωτοβουλία για την προβολή της δραστηριότητας των νέων Ελλήνων αρχιτεκτόνων, με κοινό θεματικό άξονα τη #διαφυγή. Τι είναι η διαφυγή; Πώς την εντοπίζουμε στο χώρο και την αρχιτεκτονική; Από τις 13 έως τις 15 Μαΐου, 17 αρχιτεκτονικά γραφεία ανοίγουν τις πόρτες τους για πρώτη φορά στο κοινό και 5 αρχιτεκτονικές ξεναγήσεις μας προσκαλούν σε μία εναλλακτική περιήγηση στο κέντρο της Αθήνας!
Always starts with an encounter: έκθεση των Wols και Eileen Quinlan στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης
26.02.2016 13:56
Το Radio Athènes, ινστιτούτο σύγχρονης τέχνης, παρουσιάζει στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης την έκθεση Always starts with an encounter: WOLS / EILEEN QUINLAN (Πάντοτε ξεκινά με μια συνάντηση).