Πέμπτη, 23 Φεβρουαρίου 2017

... έλα να παίξουμε: Έκθεση του Χρήστου Κουτσούκη στην Γκαλερί Cube

... έλα να παίξουμε: Έκθεση του Χρήστου Κουτσούκη στην Γκαλερί Cube

Η Γκαλερί Cube, φιλοξενεί από την Τρίτη 22 Μαρτίου 2016 την καινούρια δουλειά του Χρήστου Κουτσούκη με τίτλο “... έλα να παίξουμε”, που είναι η δεύτερη ατομική του έκθεση στο χώρο, μετά τις  “Στιγμές” (Φεβρουάριος 2012).

 

Ο Χρήστος Κουτσούκης γράφει για το “... έλα να παίξουμε”:

 

Το παιχνίδι είναι ένας τρόπος επικοινωνίας και αυτό συμβαίνει σε όλες τις ηλικίες. Ιδιαίτερα στο παιδί αποτελεί μια γέφυρα ανάμεσα στην εσωτερική και την εξωτερική του πραγματικότητα. Μέσα από το παιχνίδι, το οποίο αποτελεί μια συναρπαστική δραστηριότητα, τα παιδιά καλύπτουν όλες τις αναπτυξιακές τους ανάγκες και συμμετέχουν με ενθουσιασμό και ανεμελιά. Το παιχνίδι ψυχαγωγεί το παιδί, το ξεκουράζει, το βοηθά να γνωρίσει τον εαυτό του και τον κόσμο γύρω του, ασκεί την κινητικότητά του και δημιουργεί επιδεξιότητες, εξελίσσει όλες τις αισθήσεις του, εκτονώνει την ενέργειά του, διεγείρει τη φαντασία του και την εφευρετικότητά του, γίνεται μέσο επικοινωνίας, βοηθά στην ανάληψη πρωτοβουλιών, προάγει τη συνεργασία και γενικά καλλιεργεί μια διάθεση ολοκλήρωσης. Πολλές φορές  το παιδί χρησιμοποιεί την έκφραση “… έλα να παίξουμε” και αυτό αποτελεί την αρχή για να συντελεστούν όλα τα παραπάνω.

 

Σε αυτή την ενότητα έργων επιχειρείται μια εικαστική προσέγγιση με την αποτύπωση της όλης διαδικασίας σαν μια εικόνα που περιέχει την κίνηση και τη ζωντάνια της παιδικής μορφής σε συνάρτηση με το παιδικό παιχνίδι.

 

Η αναφορά στη φωτογραφία αποτελεί την αφετηρία για τη δημιουργία του ζωγραφικού έργου. Το φωτογραφικό στοιχείο είναι το μέσο με το οποίο υπαρκτές παιδικές μορφές γίνονται τα μοντέλα για την ολοκλήρωση του εικαστικού στόχου. Η αφαίρεση της λεπτομέρειας είναι εσκεμμένη και αφήνει τις αδρές χρωματικές φόρμες να αποδώσουν το φαινόμενο της παιδικής κίνησης σε συνδυασμό με το παιχνίδι. Οι εκφράσεις, η στάση του σώματος και η κίνηση του παιδιού που παίζει δηλώνουν την παρουσία του, αλλά και τον εσωτερικό του κόσμο που αντανακλώνται στο περιβάλλον που το περιβάλλει.

 

Σύντομο Βιογραφικό Σημείωμα

 

Ο Χρήστος Κουτσούκης γεννήθηκε στην Άρτα το 1970. Σπούδασε ζωγραφική στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας στο εργαστήριο του Χρόνη Μπότσογλου, χαρακτική στο εργαστήριο του Θανάση Εξαρχόπουλου και σκηνογραφία στο εργαστήριο του Γιώργου Ζιάκα. Έκανε Μεταπτυχιακές σπουδές στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο. Διδάσκει στη Μέση Εκπαίδευση από το 1997. Σήμερα διδάσκει στο Ευρωπαϊκό Σχολείο Βρυξελλών IV. Υπήρξε πρόεδρος  της Ένωσης Εικαστικών Πάτρας της οποίας είναι ιδρυτικό μέλος.

 

Ατομικές εκθέσεις (επιλογή)

2016  “ ... έλα να παίξουμε”, Cube Gallery, Πάτρα

2012  “ Στιγμές”, Cube Gallery, Πάτρα

2010  “ Περιπλανήσεις”, William James gallery, Αθήνα

2009   Tzamaros gallery, Πάτρα

2005   Αίθουσα τέχνης Ζέρβας, Πάτρα

2002   Κέντρο Τεχνών Barry, Πάτρα

 

Ομαδικές εκθέσεις (επιλογή)

2016       “Μνήμες”, Ένωση Εικαστικών Πάτρας, Αγορά Αργύρη, Πάτρα

2014       “Μοιραζόμαστε την τέχνη”, Cube Gallery, Πάτρα

                 “Τιμή στον δάσκαλο”, Αγορά Αργύρη, Διεθνές Φεστιβάλ Πάτρας, Ένωση Εικαστικών Πάτρας

2013       “Μοιραζόμαστε την τέχνη”, Cube Gallery, Πάτρα

                 Αθαμανικό Κέντρο Τέχνης

2012       “Μοιραζόμαστε την τέχνη”, Cube Gallery, Πάτρα

                Ένωση Εικαστικών Πάτρας, Παλαιά Δημοτικά Λουτρά, Πάτρα

                Ένωση Εικαστικών Πάτρας, “Τέχνη και Τεχνολογία”, Πανεπιστήμιο Πατρών

2011       “Ο Κήπος με τις αυταπάτες”, Cube Gallery, Πάτρα

2006       Πολυχώρος Ideal, Πάτρα

2006       3ο Διεθνές Συμπόσιο Ζωγραφικής, Vesomare

2000       “Άνθρωπος ο εσώτερος χώρος”, Αίθουσα Τέχνης ΖΕΡΒΑΣ Πάτρα

1996       Απόφοιτοι ΑΣΚΤ, Δημοτική Πινακοθήκη Αλεξανδρούπολης

                Απόφοιτοι ΑΣΚΤ ’95, Εθνική Πινακοθήκη Αθηνών

1995       “5 Απόφοιτοι της ΑΣΚΤ”, Κέντρο Νεότητας Δίαυλος, Βόλος

1986       “Νέοι Πατρινοί Καλλιτέχνες”, ΑΣΤΗΡ Ξενοδοχείο, 1ο Βραβείο

1985       “Νέοι Πατρινοί Καλλιτέχνες» Δημοτική Πινακοθήκη Πάτρας

Σχετικές ειδήσεις
Έκθεση του Αντώνη Βολανάκη στη Γκαλερί Cube
09.11.2016 15:58
Η Γκαλερί Cube, εγκαινιάζει τη συνεργασία της με τον εικαστικό Αντώνη Βολανάκη και παρουσιάζει την καινούρια του δουλειά, στην ατομική του έκθεση με τίτλο “ Α HERSTORY: something old, something new, something borrowed, something blue ”. Τα έργα που παρουσιάζονται είναι χειροποίητα κεραμικά, υφαντά και φωτογραφίες από την σειρά Holy Women και έχουν δημιουργηθεί τα δύο τελευταία χρόνια.
Ουτοπικές Τοπογραφίες: έκθεση του Γιάννη Χρηστάκου στη Γκαλερί Cube
10.10.2016 10:14
Η Γκαλερί Cube, παρουσιάζει την καινούρια δουλειά του Γιάννη Χρηστάκου, στην ατομική του έκθεση με τίτλο “Ουτοπικές Τοπογραφίες”, που λειτουργεί σαν συνέχεια και εξέλιξη της δουλειάς του, η οποία παρουσιάστηκε στην Cube με τίτλο “Αυτός δεν είναι ο κόσμος μου” (Μάρτιος 2012).
The twisted riddle of our existence: Έκθεση του Φάνη Λογοθέτη στην Γκαλερί Cube
05.09.2016 11:57
Η Γκαλερί Cube, παρουσιάζει την Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου 2016 την καινούρια δουλειά του Φάνη Λογοθέτη στην ατομική του έκθεση φωτογραφίας με τίτλο “The twisted riddle of our existence”.
Through the Looking Glass: Ομαδική έκθεση στην Γκαλερί Cube
01.07.2016 15:29
Η Γκαλερί Cube, φιλοξενεί από την Παρασκευή 8 Ιουλίου 2015 σαν καλοκαιρινό επίλογο, την ομαδική έκθεση “Through the Looking Glass”.
Bitten: Έκθεση της Δέσποινας Κωνσταντίνου στην Γκαλερί Cube
25.05.2016 12:39
Η Γκαλερί Cube, ξεκινά τη συνεργασία με την εικαστικό Δέσποινα Κωνσταντίνου παρουσιάζοντας την Παρασκευή 3 Ιουνίου 2016 τη δουλειά της, στην ατομική έκθεση με τίτλο “Bitten”.