Δευτέρα, 27 Φεβρουαρίου 2017

Every rigid body: έκθεση του Κώστα Σαχπάζη στη γκαλερί Bernier-Eliades

Every rigid body: έκθεση του Κώστα Σαχπάζη στη γκαλερί Bernier-Eliades

Η γκαλερί Bernier-Eliades, την Πέμπτη 7 Απριλίου, 20:00-22:00, παρουσιάζει την πρώτη ατομική έκθεση του Κώστα Σαχπάζη.

Ο Κώστας Σαχπάζης είναι ένας σύγχρονος γλύπτης. Είναι ο καλλιτέχνης που χρησιμοποιεί αυτό που μπορεί κανείς να ονομάσει νέα υλικά και νέα μέσα αλλά, επί της ουσίας, η διαδικασία του έχει ισχυρή βάση στις κατεξοχήν τεχνικές της πλαστικής. Τα έργα ξεκινάνε σε προσχέδια φυσικού μεγέθους, τα οποία με τη σειρά τους μεταφέρονται διαδοχικά σε διαφορετικά υλικά. Η διαδικασία αυτή καταλήγει με απόφαση και παρουσιάζει τόσο τον τελικό σχεδιασμό και το υλικό που την ολοκληρώνει όσο και τα ενδιάμεσα στάδιά της. Τα απομεινάρια, λοιπόν, στο κάθε γλυπτό γίνονται μάρτυρες αυτής της πορείας. Αλλεπάλληλες επιστρώσεις υλικών προσφέρουν πολλαπλές επιδερμίδες οι οποίες καμιά φορά τείνουν, αντί να αποκρύπτουν το εσωτερικό, να το αποκαλύπτουν. Τρώσεις, σχάσεις, διαρρήξεις στη φόρμα και το σχεδιασμό δικαιολογούν την ύπαρξη της επιφάνειας του έργου. Στην επιφάνεια αυτή που σκοπεύει να εντοπιστεί η ουσία του.

Τα υλικά του Κώστα Σαχπάζη είναι ευμετάβλητα αλλά κάθε φορά με δημιουργικά παραβατικό τρόπο προσεγγίζει τα όρια τους. Τα οδηγεί σε μια κατάσταση μίμησης συμπεριφορών και ποιοτήτων ώστε να αποδίδουν ιδιότητες που δεν παρουσίαζαν. Κατασκευάζει, ουσιαστικά, συμπαγή σώματα όπου η σύστασή τους προκύπτει από περισσότερα από ένα υλικά. Μια κράση η οποία δεν είχε στόχο την επιτέλεσή της, καθώς τα υλικά συνυπάρχουν ενώ διατειρούν όλα τα αρχικά τους χαρακτηριστικά και τα ενώνουν το σχέδιο και το χρώμα. Σημαντικό ρόλο στα έργα του Κώστα Σαχπάζη παίζει η χρήση του κενού χώρου και η διαχείριση των δυνάμεων που συγκρατούν την επιφάνεια των αντικειμένων που κατασκευάζει. Δυο δεδομένα τα οποία παράγουν μια εικόνα που γίνεται πιο έντονα αντιληπτή στην τελευταία επίστρωση και αποτελεί το κύριο στοιχείο αποκάλυψης κάθε έργου.  

Μέσα από την εύπλαστη πρώτη ύλη, τις φόρμες που εναλλάσσονται, τις συναρμογές των στοιχείων και τις  φόρμες που παράγονται, η εμπειρία του θεατή αποκτά μια απτικότητα τέτοια που μολονότι υποδεικνύεται το διερευνητικό άγγιγμα, η αφή ικανοποιείται ήδη από την όραση. Κάθε αντικείμενο, κάθε έργο της έκθεσης, κάθε άκαμπτο σώμα , μονάδα ενός ανοιχτού συνόλου, συνειδητοποιεί την εύθραυστη φύση του, καλείται να λειτουργήσει ως ένας ολοκληρωμένος οργανισμός ενώ δεν είναι παρά ένα όργανο που εκτελεί μια συγκεκριμένη διεργασία: να σχετίζεται με τον θεατή, να τον εντάσσει σε μια διαδικασία παρατήρησης, να του ορίζει τη θέση ενώπιόν του, τέλος να επιδιώκει και να υποδέχεται συνεχείς αναγνώσεις.

Σχετικές ειδήσεις
Ignoramus, έκθεση του Helmut Stallaerts στη γκαλερί Bernier/Eliades
12.01.2017 11:25
Η γκαλερί Bernier/Eliades παρουσιάζει την ατομική έκθεση ζωγραφικής του Βέλγου καλλιτέχνη Helmut Stallaerts, την Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου, 20:00-22:00. Ο καλλιτέχνης εκθέτει πρώτη φορά στη γκαλερί και θα παραβρίσκεται στα εγκαίνια.
Έκθεση του Kahlil Joseph στη γκαλερί Bernier/Eliades
16.11.2016 10:23
Η γκαλερί Bernier/Eliades παρουσιάζει την πρώτη ατομική έκθεση του εικαστικού / σκηνοθέτη Kahlil Joseph, την Πέμπτη 24 Νοεμβρίου, 2016, 20:00-22:00.
The gap in between: έκθεση του Mario Airò στη γκαλερί Bernier-Eliades Gallery
20.09.2016 12:25
Η γκαλερί Bernier-Eliades Gallery, εγκαινιάζει την Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου 2016 την έκθεση του Mario Airo "The gap in between".
The pig and other stories: Έκθεση του Στράτου Καλαφάτη στην γκαλερί Bernier-Eliades
27.04.2016 14:02
Η γκαλερί Bernier-Eliades, την Πέμπτη 26 Μαΐου 2016, παρουσιάζει την ατομική έκθεση φωτογραφίας του Στράτου Καλαφάτη με τίτλο ”The pig and other stories”.
y.st.rd: έκθεση του Κώστα Χριστόπουλου στη γκαλερί Ζουμπουλάκη
16.03.2016 12:38
Η Γκαλερί Ζουμπουλάκη παρουσιάζει την τρίτη ατομική έκθεση του Κώστα Χριστόπουλου με τίτλο «y.st.rd». Η εγκατάσταση στον χώρο αποτελείται από ζωγραφικά και γλυπτικά έργα μεικτής τεχνικής. Η έκθεση θα διαρκέσει από τις 31 Μαρτίου έως τις 6 Μαΐου 2016.