Δευτέρα, 27 Φεβρουαρίου 2017

Το έργο του Γρηγόρη Χατζηιωαννίδη στο Atopos CVC

Το έργο του Γρηγόρη Χατζηιωαννίδη στο Atopos CVC

To Atopos BlahBlahBlah, υπό την επιμέλεια του Βασίλη Ζηδιανάκη, αποτελεί μια σειρά από τακτικές συναντήσεις στον χώρο της Atopos cvc, με έναυσμα την έρευνα γύρω από την έκδοση του οργανισμού με τίτλο UNLOCKED.

Στα πλαίσια της συμμετοχής του στο νέο αυτό βιβλίο, και πάράλληλα με την έκθεση UNLOCKED, ο Γρηγόρης Χατζηιωαννίδης παρουσιάζει την διαδικασία δημιουργίας του νέου του έργου ως δράση. Κλεισμένος σε ένα δωμάτιο της Atopos cvc ο καλλιτέχνης θα καταγράψει το πρώτο μέρος της καινούργιας δουλειάς του μέσω της ειδικής τεχνικής του. Παράλληλα, οι επισκέπτες θα μπορούν να παρακολουθήσουν την διαδικασία ζωντανά από οθόνη στο εργαστήριο που θα έχει στηθεί ακρίβως δίπλα στο δωμάτιο αυτό.

Σχετικά με το έργο

Το Light And Sound Reaction είναι εμπνευσμένο από το πρώτο project που δημιούργησε ο καλλιτέχνης το 2010 με τίτλο Light reaction και παρουσίασε στην Lille300, Γαλλία (2012) και Palais de Tokyo, Παρίσι (2014). Το project αποτελείται από 12 μεγάλες φωτογραφίες σε υπερέκθεση που εκτυπώθηκαν σε γυαλιστερό χαρτί όπου τα θέματα εμφανίζονται και εξαφανίζονται σε ένα λευκό περιβάλλον καταδεικνύοντας το τέλος ή την αρχή της ανθρώπινης συνύπαρξης.

Ως προέκταση αυτού, το Light And Sound Reaction αποτελούν βίντεο τα οποία θα παρουσιάζουν τη συνύπαρξη δυο πρώην εραστών που έχουν να συναντηθούν καιρό σε ένα δωμάτιο για κάποιες ώρες. Τα βίντεο θα καταγράψουν εκφράσεις του σώματος, κινήσεις, αισθήματα και συναισθήματα σε συνδυασμό με την ηχητική εγκατάσταση στο σκοτεινό δωμάτιο αποτυπώνοντας την τρυφερότητα των δυο πρώην εραστών χωρίς εικόνες ή φως.

Σχετικά με τον καλλιτέχνη

Ο Γρηγόρης Χατζηιωαννίδης έχει αναπτύξει την δική του τεχνική φωτογραφίζοντας σε υπερέκθεση, ενώ παίζει με τις ρυθμίσεις της μηχανής ώστε να επιτύχει το επιθυμητό αποτέλεσμα κατά την διάρκεια της φωτογράφισης. Με αυτόν τον τρόπο αποφεύγει να χρησιμοποιεί προγράμματα όπως το photoshop ενώ μένει μακριά από τεχνητά μέσα και περισπασμούς. Ο καλλιτέχνης δουλεύει για πρώτη φορά με βίντεο και ηχητική εγκατάσταση καθώς τον ενδιαφέρει να χρησιμοποιήσει ξεχωριστά τις δύο λειτουργίες της φωτογραφικής του μηχανής.

Σχεδιασμός φωτισμού: Νύσσος Βασιλόπουλος

Επιμέλεια: Βασίλης Ζηδιανάκης

Σχετικές ειδήσεις
Η Lydia Kamitsis στην Atopos cvc
10.02.2017 12:55
Με αφορμή την επικείμενη συλλεκτική έκδοση για τη συμπλήρωση 15 ετών από τη δημιουργία της Atopos cvc, o καλλιτεχνικός διευθυντής Βασίλης Ζηδιανάκης προσκαλεί τη fashion curator Lydia Kamitsis στην Αθήνα και στην Atopos cvc.
Με την Bouchra Khalili ξεκίνησε η συνεργασία της Atopos cvc με την documenta 14
21.11.2016 16:47
Η Atopos cvc ανακοινώνει τη συνεργασία της με την documenta 14 στο πλαίσιο του artist-in-residence προγράμματός της από το φθινόπωρο του 2016 μέχρι τον Ιούλιο του 2017. Κατά τη διάρκειά της συνεργασίας αυτής μια σειρά από καλλιτέχνες που συμμετέχουν στην documenta 14 θα πάρουν μέρος στο Occupy Atopos Residency κάνοντας την παραγωγή του έργου τους για την επερχόμενη documenta 14. Η σημαντική αυτή συνεργασία ξεκινά με την καλλιτέχνιδα Bouchra Khalili της οποίας η παραμονή στην Atopos άρχισε στις 8 Σεπτεμβρίου 2016 και θα ολοκληρωθεί στις 14 Δεκεμβρίου 2016.
Οccupy Atopos #Τhe_Dreamer: Παράταση και Finissage party στην Atopos
30.06.2016 11:43
Η επιτυχημένη έκθεση Occupy Atopos #The_Dreamer της Atopos cvc παρατείνεται μέχρι και την Πέμπτη 14 Ιουλίου. Σας περιμένουμε την ίδια μέρα στις 20:00 για να γιορτάσουμε την ολοκλήρωσή της με ένα finissage party που θα διοργανωθεί στην αυλή της Atopos. 
Ο Ilan Manouach στο Atopos BlahBlahBlah
09.06.2016 10:30
To Atopos BlahBlahBlah, υπό την επιμέλεια του Βασίλη Ζηδιανάκη, αποτελεί μια σειρά από τακτικές συναντήσεις στον χώρο της Atopos cvc, με έναυσμα την έρευνα γύρω από την έκδοση του οργανισμού με τίτλο UNLOCKED. Ένα βιβλίο που επιχειρεί να «ξεκλειδώσει» την απεικόνιση του Γυμνού Σώματος στη μετα-φωτογραφική, ψηφιακή εποχή.
Οccupy Atopos: έκθεση του #Τhe_Dreamer στην Atopos cvc
26.04.2016 11:32
Με αφορμή τον εορτασμό της Διεθνoύς Ημέρας Μουσείων η Atopos cvc εγκαινιάζει την έκθεση Οccupy Atopos #The_Dreamer την Τετάρτη 18 Μαΐου 2016.