Πέμπτη, 23 Φεβρουαρίου 2017
Το άλλο μου ολόκληρο - Τασούλα Επτακοίλη: Κριτική βιβλίου
Δημοσίευση: Δευτέρα, 29 Φεβρουαρίου 2016 16:22
Το άλλο μου ολόκληρο - Τασούλα Επτακοίλη: Κριτική βιβλίου

«Στην αγάπη ένα και ένα κάνουν ένα» έγραφε ο Σαρτρ για να δείξει πόσο απόλυτη μπορεί να είναι η ταύτιση δυο ανθρώπων και η γνωστή δημοσιογράφος Τασούλα Επτακοίλη καταθέτει σε ετούτο το καλαίσθητο βιβλίο, που κυκλοφορεί από τις εκδ. Πατάκη με έναν εξαιρετικό πρόλογο του Παντελή Μπουκάλα, τη δική της εκδοχή πάνω σ’ αυτό γράφοντας για την ολοκλήρωση, την τελείωση και την αυτογνωσία που συντελούνται μέσω εκείνου του άλλου όταν είναι ικανός να πυροδοτήσει στη ζωή μας μια σχέση εξαιρετικής και σπάνιας δυναμικής.

Επί της ουσίας, ποτέ άλλοτε ένα εξομολογητικός μονόλογος για το πένθος δεν έχει καταφέρει να γίνει ένας ύμνος στον έρωτα που μπορεί να βιώσουν δύο άνθρωποι, ένα μανιφέστο περί πληρότητας, ένα εγκώμιο για την αγάπη και τον σπαραγμό που νιώθει κανείς όταν κληθεί να αναμετρηθεί με την απώλεια της, όταν αναγκαστεί να συμπληρώσει τη φυσική απουσία μέσα από τους ήχους της μοναξιάς και να ξαναβρεί εκεί τα ίχνη που άφησε στην ψυχή, γενναιόδωρος ο έρωτας.

Πρόκειται απλώς  για μια προσωπική μαρτυρία για την κόλαση που βιώνουν οι άνθρωποι όταν φτάσει η στιγμή του αναπόδραστου χωρισμού ή μήπως για την καταγραφή ενός μηχανισμού αυτοβελτίωσης δύο ανθρώπων μέσα από την πληρότητα που ορίζει στη ζωή η παρουσία ενός συγκεκριμένου άλλου;

Στην κατάθεσή της αυτή η Τασούλα Επτακοίλη αναζητεί να ξαναβρει το γνώριμο τρόπο ζωής που χάθηκε όταν έφυγε εκείνος μέσα από μια θολή πια καθημερινότητα, ανάμεσα στα προσωπικά αντικείμενα και στα ζώα του σπιτιού με τα οποία μοιράστηκαν αγκαλιές και εικόνες, στιγμές ουσιαστικές και βλέμματα, κρατώντας ημερολογιακές καταγραφές. Σ’ αυτές ο αναγνώστης θα νιώσει όχι μόνο το τέλος που σηματοδοτεί την έναρξη του πόνου αλλά κυρίως όλα όσα έγιναν η αφορμή για να υπάρξει αυτός ο πόνος. Εκείνες τις στιγμές οικογενειακής ηρεμίας και κοινωνίας της ζωής που οδήγησαν στην ταύτιση και στη σπάνια μέθεξη της αυτοπροσφοράς μέσα σε μια σχέση.  Όταν η αμοιβαιότητα κυριαρχούσε στην ουσία της ύπαρξης και γι’ αυτό το λόγο μετατράπηκε στο αναμφίβολο μέτρο της ίδιας της ζωής.

Και το κάνει γράφοντας αυτό το ημερολόγιο με πλήρη συνείδηση της μοναδικότητας που της δωρίστηκε ή που κατέκτησε αποφασιστικά αλλά και με μια αξιοπρέπεια, συνεχώς παρούσα και αισθητή, να διατρέχει το κείμενο και την σκέψη της από την πρώτη κιόλας φράση του κειμένου: «Σήμερα έχω ξυπνήσει με ένα βάρος στο κεφάλι. Μένω ακίνητη χωρίς να ανοίξω τα μάτια», γράφει και ξεκινά να καταγράψει κάθε στιγμή του πρώτου χρόνου της ξαφνικής απώλειας, μετουσιώνοντας τον πόνο της σε κινητήριο δύναμη της εξομολόγησης. Και κατορθώνει να προβάλλει περισσότερο από την οδύνη της αυτή τη συναίσθηση της βιωμένης αγάπης, της τρυφερότητας, τη σπανιότητα της έκστασης ενός έρωτα που σε φέρνει αντιμέτωπο με την ίδια την ουσία της ύπαρξής σου και την προσχώρηση στην αγαπημένη ετερότητα. Και παράλληλα καταθέτει την αναπηρία του συναισθήματος όταν αναίτια και αναπόδραστα χαθεί η συνύπαρξη αυτής της κοινής, τόσο σφιχτοδεμένης ζωής.

«Κραταιά ως θάνατος αγάπη» επιγράφεται το «Άσμα Ασμάτων» και είναι αλήθεια ότι αυτή η βιβλική φράση θα μπορούσε να είναι κάλλιστα μια εναλλακτική πρόταση για τον τίτλο αυτού του βιβλίου. Η αγάπη είναι ισχυρή όπως ο θάνατος και μόνο μέσα σ’ αυτή μπορεί να βιωθούν συναισθήματα κραταιά όπως η θλίψη, η χαρά, η αμοιβαία αναγκαιότητα, το πάθος, η χαρά του έρωτα και η φριχτή νοσταλγία του. Με πολύ θάρρος, και περισσότερη δύναμη, η Τασούλα Επτακοίλη μιλά για τις ηλεκτρισμένες στιγμές μιας προσωπικής της αναπηρίας και αναπολεί τον κοινό χρόνο και τρόπο του βίου σε ένα κείμενο που διαβάζεται απνευστί, με έντονο λυρισμό χωρίς όμως μελοδραματικές εξάρσεις, απευθυνόμενη σε εκείνον που δε θα μπορέσει να το διαβάσει σίγουρη όμως ότι θα νιώσει, σε όποια διάσταση και αν βρίσκεται, ακριβώς αυτό: πως η αγάπη μπορεί να έχει την ίδια δύναμη με τον θάνατο.

Το βιβλίο της Τασούλας Επτακοίλη, Το άλλο μου ολόκληρο, κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πατάκη.

Εκτύπωση
Περισσότερα
Μαύρο φυλαχτό - Βαγγέλης Μπέκας: Κριτική βιβλίου
13.02.2017 10:12
Μια ηρωική εποχή επέλεξε να αναβιώσει στο νέο του βιβλίο ο Βαγγέλης Μπέκας. Μια εποχή, ταυτισμένη με την αποτίναξη του τουρκικού ζυγού και παράλληλα με τον αγώνα των Ελλήνων για την παλιγγενεσία και ταυτόχρονα την ανάκτηση της αξιοπρέπειας και της ελευθερίας. Η ενδελεχής ιστορική έρευνα που έχει κάνει ο συγγραφέας παίζει ένα σπουδαίο ρόλο στην ολοκλήρωση αυτού του έργου και η συγκινητική κινηματογραφική της αποτύπωση μετατρέπει το βιβλίο σε μια κιβωτό καταγραφής της ιστορικής μνήμης που περιστρέφεται γύρω από την ηγετική φυσιογνωμία του βιβλίου, τον Μάρκο και όλους εκείνους τους ήρωες που δορυφορικά κινούνται γύρω του, όπως είναι ο Τζαβέλλας, η μάνα, η Ρίνα, η Δέσπω, η Ελένη κ.ά..
Μετά φόβου - Ελένη Πριοβόλου: Κριτική βιβλίου
24.01.2017 11:44
«Συχνά είναι πιο ασφαλές να είσαι αλυσοδεμένος από το να είσαι ελεύθερος», έγραφε, πριν από κάμποσα χρόνια, ο Κάφκα και η Ελένη Πριοβόλου, στο βιβλίο της «Μετά φόβου» υπογράφει μια ελεγεία για το φόβο της ελευθερίας, για την υποταγή των ονείρων και την εκδίκησή τους, για τις αυταπάτες και τις ψευδαισθήσεις που ποδηγετούν τη ζωή των ανθρώπων και κυρίως την προσωπική, οικογενειακή και κοινωνική τους ελευθερία.
33 Στροφές - Canek Sánchez Guevara: Κριτική βιβλίου
09.01.2017 10:23
Με μια ευρηματική ιδέα ο Κανέκ Σάντσεζ Γκεβάρα διεισδύει στην Ιστορία μιας χώρας που πίστεψε στην ιδέα της επανάστασης και την πραγμάτωσε πριν από κάμποσα χρόνια, περιγράφοντας την τωρινή ζωή των κατοίκων της, την αίσθηση της απογοήτευσης μιας γενιάς και την ελπίδα της να ξεφύγει από τη ρουτίνα μιας χώρας που είδε τις προσδοκίες τα να γκρεμίζονται.
Ο Ελύτης στην Ευρώπη - Paola-Minucci, Χρήστος Μπιντούδης (επιμέλεια): Κριτική βιβλίου
19.12.2016 10:37
«Ο Ελύτης στην Ευρώπη». Πρόκειται για έναν μικρό τόμο που περιλαμβάνει σε επιμέλεια της Paola Maria Minucci και του Χρήστου Μπιντούδη τα Πρακτικά του οµώνυµου Συνεδρίου, που έγινε στο πανεπιστήμιο της Ρώµης το 2006 με αφορμή την συμπλήρωση τότε των δέκα χρόνων από τον θάνατο του Οδυσσέα Ελύτη.
Ο κόσμος ο μικρός ό μέγας! - Οδυσσέας Ελύτης: Κριτική βιβλίου
28.11.2016 10:07
Με την αφορμή της συμπλήρωσης των είκοσι χρόνων από τον θάνατο του νομπελίστα ποιητή κυκλοφόρησε από τις εκδ. Ίκαρος μια ποιητική ανθολογία με αποσπάσματα τόσο από το ποιητικό του έργο όσο και από το πεζογραφικό. Στο πρώτο μέρος του καλαίσθητου αυτού τόμου τα αποσπάσματα είναι στην ελληνική γλώσσα και ακολουθούν αμέσως μεταφρασμένα στην αγγλική, γαλλική, ιταλική και ισπανική γλώσσα.
Ο Τσάρος της αγάπης και της τέκνο - Άντονυ Μάρρα: Κριτική βιβλίου
03.11.2016 10:45
Μετά το εξαιρετικό πρώτο του βιβλίο, τον «Αστερισμό ζωτικών φαινομένων», ένα συγκλονιστικό έργο - που γνώρισε τον έπαινο κριτικών και αναγνωστών παγκοσμίως - για τις βάναυσες πρακτικές που στοχεύουν στην αποδυνάμωση της κοινωνικής ηθικής και τις αξίες που προσπαθούν να επιβιώσουν, ενώ πνίγονται στο αίμα μιας διαστρεβλωμένης Ιστορίας, ο Άντονυ Μάρρα επιστρέφει με το εμβληματικό «Ο τσάρος της αγάπης και της τέκνο», για να επιβεβαιώσει τη συγγραφική του δεινότητα και ταυτόχρονα να δικαιώσει όλους όσοι πίστεψαν από την αρχή, πως πρόκειται για έναν από τους σημαντικότερους πεζογράφους της αμερικανικής λογοτεχνίας.
Έχων σώας τας φρένας και άλλες τρελές ιστορίες - Αργύρης Χιόνης: Κριτική βιβλίου
26.10.2016 13:54
«Έχων σώας τα φρένας & άλλες ιστορίες» τιτλοφορείται η συλλογή εννέα διηγημάτων του Αργύρη Χιόνη που κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Κίχλη με επιμέλεια και με κατατοπιστικό επίμετρο της Γιώτας Κριτσέλη και σχέδια της Εύης Τσακνιά.
Αστερισμός ζωτικών φαινομένων - Άντονυ Μάρα: Κριτική βιβλίου
04.10.2016 13:51
Με το πρώτο του βιβλίο ο Άντονυ Μάρα υπογράφει ένα συγκλονιστικό έργο για τη βαρβαρότητα και τον πόλεμο, τις βάναυσες πρακτικές που στοχεύουν στην μοιραία αποδυνάμωση της ηθικής μιας κοινωνίας, τις αξίες που αντιστέκονται πνιγμένες στο αίμα μιας διαστρεβλωμένης Ιστορίας. Ο νεαρός Αμερικανός συγγραφέας στήνει το μυθοπλαστικό του σύμπαν στην Τσετσενία και στους πολέμους που τη ρήμαξαν για να εντοπίσει εκεί τον τρόπο με τον οποίο ο άνθρωπος επιβιώνει ηθικά, πολιτισμικά και κυρίως συναισθηματικά, όταν η ζωή τον παγιδεύσει στη δίνη μιας δεινής μοίρας.