Κυριακή, 26 Φεβρουαρίου 2017

Διάλεξη για τον Θουκυδίδη από τον Christopher Coker στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Διάλεξη για τον Θουκυδίδη από τον Christopher Coker στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Το Megaron Plus συνεχίζει την ιδιαίτερα επιτυχημένη συνεργασία του με το London School of Economics and Political Science (LSE) και τον Ελληνικό Σύλλογο Αποφοίτων του LSE και παρουσιάζει τη διάλεξη «Γιατί ο Θουκυδίδης παραμένει σύγχρονός μας;», την Πέμπτη 3 Μαρτίου (ώρα έναρξης 19:00). Θα μιλήσει ο Christopher Coker, καθηγητής Διεθνών Σχέσεων του LSE.

Σχολιάζει ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών Θεόδωρος Κουλουμπής. Συντονιστής, ο Σπύρος Οικονομίδης, διευθυντής του Hellenic Observatory (Ελληνικό Παρατηρητήριο) και αναπληρωτής καθηγητής Διεθνών Σχέσεων και Ευρωπαϊκής Πολιτικής στο LSE. Η διάλεξη θα πραγματοποιηθεί στα αγγλικά και στα ελληνικά με ταυτόχρονη μετάφραση. Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό με δελτία προτεραιότητας. Η διανομή των δελτίων αρχίζει στις 17:30.

Στη διάλεξή του στο Μέγαρο ο Christopher Coker [Κρίστοφερ Κόουκερ], καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο LSE, θα εξηγήσει γιατί ο Θουκυδίδης –ο πρώτος πολιτικός φιλόσοφος και ιστορικός του πολέμου– έχει ακόμη πολλά να προσφέρει στην κατανόηση των αιτιών των σημερινών συγκρούσεων. Θα εξηγήσει με ποιον τρόπο το έργο του επηρεάζει τη στρατιωτική σκέψη μέχρι και σήμερα, για ποιον λόγο θα ήταν, ωστόσο, δηκτικός απέναντι στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας μετά την 11η Σεπτεμβρίου και γιατί το έργο του μας διδάσκει περισσότερα για τα κινητήρια πάθη του τζιχαντισμού από όσα οι περισσότερες σύγχρονες αναλύσεις.
Ο Θουκυδίδης είναι σύγχρονός μας με έναν τρόπο που οι άλλοι δύο συνάδελφοι «ανταγωνιστές» του, ο Σουν Τσου και ο Καρλ φον Κλάουζεβιτς, δεν είναι. Εν μέρει, αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι ο κόσμος του δεν ήταν πολύ διαφορετικός από τον δικό μας…

Ο Christopher Coker είναι καθηγητής –και πρώην επικεφαλής– στην έδρα Διεθνών Σχέσεων της Οικονομικής Σχολής του Λονδίνου (LSE) και επισκέπτης καθηγητής στη Σουηδική Σχολή Εθνικής Άμυνας. Έχει επίσης διατελέσει επισκέπτης καθηγητής στις πιο σημαντικές Σχολές Διεθνών Σπουδών του κόσμου. Το πλούσιο συγγραφικό έργο του έχει μεταφραστεί σε επτά γλώσσες και περιλαμβάνει τα βιβλία «Globalisation and Insecurity in the Twenty-first Century», «Rebooting the West», «Empires in Conflict: the growing rift between Europe and the United States» κ.ά. Τα πιο πρόσφατα βιβλία του είναι τα «Future War» (2015) και «Can war be eliminated?» (2014).  Άρθρα του έχουν δημοσιευτεί στις εφημερίδες «The Wall Street Journal», «The Wall Street Journal (Europe)», «The Times», «The Independent», «The European» κ.ά. Δίνει τακτικά διαλέξεις στο Εθνικό Κολλέγιο Αμυντικών Σπουδών του Λονδίνου, το Κολλέγιο Άμυνας του ΝΑΤΟ στην Ρώμη, το Κέντρο για την Διεθνή Ασφάλεια στη Γενεύη και το Εθνικό Ινστιτούτο Αμυντικών Σπουδών του Τόκυο, ενώ έχει πραγματοποιήσει ομιλίες σε πλήθος στρατιωτικών φορέων της Δυτικής Ευρώπης, της Βόρειας Αμερικής, της Αυστραλίας και της Νοτιοανατολικής Ασίας.

Ο Θεόδωρος Κουλουμπής είναι Ομότιμος Καθηγητής Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Αθηνών και μέλος του τιμητικού συμβουλίου του ΕΛΙΑΜΕΠ.

Ο Σπύρος Οικονομίδης είναι διευθυντής του Eλληνικού Παρατηρητηρίου (Hellenic Observatory) και αναπληρωτής καθηγητής Διεθνών Σχέσεων και Ευρωπαϊκής Πολιτικής στο LSE. Η διδακτορική του διατριβή με θέμα τις διεθνείς επιπτώσεις του ελληνικού Εμφυλίου Πολέμου έχει τιμηθεί με το βραβείο Robert Mackenzie. To συγγραφικό έργο του επικεντρώνεται σε ζητήματα εξωτερικής πολιτικής και ασφάλειας που αφορούν τη Νοτιοανατολική Ευρώπη και τις εξωτερικές σχέσεις της ΕΕ. Το βιογραφικό του περιλαμβάνει συνεργασίες με το Κέντρο Σπουδών Άμυνας του King’s College και το Διεθνές Ινστιτούτο Στρατηγικών Σπουδών. Έχει επίσης διδάξει στο Πανεπιστήμιο του Βελιγραδίου και του Ζάγκρεμπ καθώς και στο Κέντρο ΕΕ της Σιγκαπούρης. Είναι καθηγητής στο LSE από το 1991.    

Η εκδήλωση θα μεταδοθεί απευθείας μέσω Διαδικτύου και θα είναι ανοικτή σε όλους. Η παρακολούθηση της μετάδοσης θα είναι εφικτή μέσω της ιστοσελίδας του Μεγάρου (www.megaron.gr).

Σχετικές ειδήσεις
Διάλεξη τoυ Μichel Brunet στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
30.01.2017 14:22
Το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος τιμούν το Εθνικό Κέντρο Επιστημονικής Έρευνας της Γαλλίας (CNRS), προσκαλώντας τους πλέον εξέχοντες ερευνητές του καιρού μας να καθοδηγήσουν το κοινό στο συναρπαστικό ταξίδι της γνώσης.
Διάλεξη της Joanna Bourke στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
18.01.2017 16:15
Συνεχίζεται και τη νέα χρονιά, με τη συμμετοχή σημαντικών διανοητών της εποχής μας, ο Κύκλος «Θεωρία στο Μέγαρο: φιλοσοφία, κριτική, ιστορία» που πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Birkbeck Institute for the Humanities του Λονδίνου υπό την επιμέλεια του Κώστα Δουζίνα, Διευθυντή του Ινστιτούτου Μπέρκμπεκ.
Hub science: Διάλεξη του καθηγητή Ιωάννη Κοντογιάννη
16.11.2016 16:50
Ο Γιάννης Κοντογιάννης, καθηγητής στο Τμήμα Πληροφορικής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, δίνει διάλεξη στο "Hub Events" με θέμα "Τι κοινό έχουν το DNA, το κουτσομπολιό και το iPhone;".
Tα παράδοξα των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων: διάλεξη του Κώστα Δουζίνα στο Μέγαρο Μουσικής
07.06.2016 13:45
Με την ομιλία «Τα παράδοξα των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων: φιλοσοφία, πολιτική και ψυχανάλυση» του Κώστα Δουζίνα, Διευθυντή του Ινστιτούτου Ανθρωπιστικών Επιστημών του Κολεγίου Μπέρκμπεκ, ολοκληρώνεται τη Δευτέρα 13 Ιουνίου στις 7 το βράδυ η πρώτη ενότητα των διαλέξεων του νέου κύκλου εκδηλώσεων του Megaron Plus «Θεωρία στο Μέγαρο, φιλοσοφία, κριτική, ιστορία». Προλογίζει ο Κωνσταντίνος Τσουκαλάς, ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών και πρόεδρος του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού.
Η Hélène Courtois για μία διάλεξη στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
12.04.2016 15:33
Η αστροφυσικός Hélène Courtois [Ελέν Κουρτουά], καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο της Λυόν, Senior member του Institut universitaire de France (μέλος του Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου της Γαλλίας), επικεφαλής διεθνούς ερευνητικής ομάδας, εγκαινιάζει την Πέμπτη 21 Απριλίου (ώρα 19:00) τον νέο κύκλο διαλέξεων «CNRS – Ξεπερνώντας τα όρια της γνώσης», ο οποίος διοργανώνεται από το CNRS (Εθνικό Κέντρο Επιστημονικής Έρευνας της Γαλλίας), τη Γαλλική Πρεσβεία και το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος σε συνεργασία με το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και το Megaron Plus.