Τετάρτη, 7 Δεκεμβρίου 2016

Kάτι το πολύ "Ωραίον": ομαδική έκθεση στη γκαλερί ELika

Kάτι το πολύ

Με εκκίνηση την έκθεση και έκδοση ορόσημο του 1984 «Kάτι το Ωραίον» από τους «Φίλους του Αντί», η γκαλερί Elika παρουσιάζει μία ομαδική έκθεση που εξερευνά τα όρια του κιτς στην σύγχρονη τέχνη.

Το κιτς ξεκίνησε σαν όρος από τις αγορές τέχνης του Μονάχου στις δεκαετίες 1860-1870, περιγράφοντας τη φθηνή, μαζικής παραγωγής τέχνη, συνήθως ζωγραφιές και σχέδια (Kitschen = βάφω, αλείφω, πασαλείβω). Η αισθητική ήταν υπερβολική και μελοδραματική. Από τότε είναι συνυφασμένη με το ευτελές και το κακόγουστο.

Σύμφωνα με τον Walter Benjamin, ο οποίος μελέτησε επισταμένα την τάση αυτή, το κιτς σε αντίθεση με την τέχνη, αναφέρεται σε ένα χρηστικό αντικείμενο από το οποίο απουσιάζει κάθε κριτική απόσταση μεταξύ του αντικειμένου και του παρατηρητή. Προσφέρει άμεση συναισθηματική ανακούφιση χωρίς πνευματική προσπάθεια, χωρίς την απαίτηση της απόστασης, χωρίς εξύψωση.

Την απόσταση αυτή εισάγουν και διαπραγματεύονται τα έργα που παρουσιάζονται στην έκθεση σε αντιπαράθεση με μία μικρή επιλογή αντικειμένων χαρακτηριστικών αυτής της αισθητικής. Και ενώ κάποιοι καλλιτέχνες χρησιμοποιούν συνειδητά το λεξιλόγιο του κιτς, στα έργα άλλων οι αναφορές είναι πιο συγκυριακές. Στο σύνολό τους όμως τα έργα εξερευνούν και διευρύνουν το σύγχρονο ρόλο του κιτς μέσα από την οικειοποίησή του.

Στην έκθεση συμμετέχουν οι: Δημήτρης Αντωνίτσης, Jack Burton, Τάκης Γερμενής, Jorge Cabieses-Valdés, Μανώλης Δασκαλάκης-Λεμός, Χριστόφορος Δουλγέρης, Βασίλης Ζωγράφος, Αλεξία Καραβέλα, Kalos&Klio, Κωνσταντίνος Λαδιανός, Αλίκη Παλάσκα, Βασίλης Παπαγεωργίου, Άγγελος Παπαδημητρίου , Ηλίας Παπαηλιάκης, Σπύρος Στάβερης, Σοφία Τούμπουρα, Παύλος Τσάκωνας

Φωτ.: Σπύρος Στάβερης

Σχετικές ειδήσεις
Ομαδική καλοκαιρινή έκθεση 2016 στη Γκαλερί Ζουμπουλάκη
25.07.2016 09:59
Η Γκαλερί Ζουμπουλάκη παρουσιάζει την ομαδική έκθεση του καλοκαιριού με τα έργα των συνεργατών της. Θα μπορείτε να την επισκεφθείτε έως τις 10 Σεπτεμβρίου 2016.
Ελληνική τέχνη και design: Ομαδική έκθεση στον Άγιο Νικόλαο Κρήτης
13.07.2016 14:55
Για τη θερινή περίοδο του 2016 το ξενοδοχείο St Nicolas Bay στον Άγιο Νικόλαο της Κρήτης, φιλοξενεί στον εκθεσιακό του χώρο, την γκαλερί "Αργοναύτης", ομαδική έκθεση Ελλήνων εικαστικών, καθώς και επιλεγμένους σχεδιαστές από την πλατφόρμα A JEWEL MADE IN GREECE σε επιμέλεια της Ίριδας Κρητικού.
Same But Different: Ομαδική έκθεση στη Γκαλερί Ελένη Κορωναίου
11.12.2015 15:44
Η Γκαλερί Ελένη Κορωναίου παρουσιάζει το Σάββατο 12 Δεκεμβρίου 2015 την ομαδική έκθεση “Same But Different”, με τους καλλιτέχνες της γκαλερί John Bock, Jessica Dickinson, Nick Mauss, Helmut Middendorf και Arthur Ou.
Μεταβάσεις / Τόπος – Χρόνος: Ομαδική έκθεση στη γκαλερί Owl Art Space
08.12.2015 12:12
Την Παρασκευή 4 Δεκεμβρίου, εγκαινιάστηκε στη γκαλερί OWL ART SPACE, μια έκθεση "Ντοκουμέντων και Διαδικασιών" αφιερωμένη στη Μαρία Καραβέλα και το Γρηγόρη Σεμιτέκολο, που έφυγαν πρόσφατα από κοντά μας, πρωτεργάτες έργων στο χώρο.
Artists' Cards: Ομαδική έκθεση στη γκαλερί Elika
07.12.2015 15:08
H γκαλερί Elika οργανώνει για τρίτη χρονιά το Artists' Cards. Η έκθεση θα ξεκινήσει στις 12 Δεκεμβρίου 2015, κατά τη διάρκεια του Gallery Weekend, και θα παραμείνει ανοιχτή μέχρι τις 9 Ιανουαρίου 2016.