Δευτέρα, 20 Φεβρουαρίου 2017

7α αρχιτεκτονικά βραβεία ΔΟΜΕΣ 2016: Με μεγάλη επιτυχία η απονομή

7α αρχιτεκτονικά βραβεία ΔΟΜΕΣ 2016: Με μεγάλη επιτυχία η απονομή

Κτήριο στο Παρίσι από έλληνα αρχιτέκτονα κέρδισε το μεγάλο βραβείο για το καλύτερο πραγματοποιημένο έργο! Την Παρασκευή 19 Φεβρουαρίου, στο κατάμεστο αμφιθέατρο του Μουσείου Μπενάκη , πραγματοποιήθηκαν τα 7α αρχιτεκτονικά Βραβεία ΔΟΜΕΣ 2016, παρουσία σημαντικών εκπροσώπων του αρχιτεκτονικού χώρου.

Ο καθηγητής και επιμελητής των ΔΟΜΩΝ, κ. Πανέτσος καλωσόρισε το κοινό και ανακοίνωσε τους μεγάλους νικητές για τις τρεις κατηγορίες βραβείων, ενώ στη συνέχεια προσκάλεσε τους αρχιτέκτονες να παρουσιάσουν το έργο τους.

ΒΡΑΒΕΙΟ Καλύτερο πραγματοποιημένο έργο των ετών 2011-2015:

“Urban Tattoo”, Τοπικό κέντρο δραστηριοτήτων ‘Ken Saro-Wiwa’, Παρίσι, Γαλλία | Pangalos dugasse feldmann | architectes - Αγησίλαος Πάγκαλος, Anne Feldmann

ΒΡΑΒΕΙΟ Καλύτερο πρώτο έργο νέου αρχιτέκτονα των ετών 2011-2015:

“Αναψυκτήριο – Εστιατόριο”, Σχοινιάς, Μαραθώνας, Αττική | Παύλος Αραβαντινός

ΒΡΑΒΕΙΟ Καλύτερη μελέτη των ετών 2011-2015:

“Εγκυμονούσα πόλη” – Αρχαιολογικό θεματικό μουσείο για την πόλη του Πειραιά, Πειραιάς
Γιάννης Γιαννούτσος, Χρυσοβαλάντης Μπασούκος

Κριτές των φετινών Βραβείων “ΔΟΜΕΣ 2016” ήταν οι Alberto Campo Baeza, αρχιτέκτων, καθηγητής στην Escuela Técnica Superior de Arquitectura de Madrid (ETSAM), διευθυντής του Estudio de Arquitectura Campo Baeza, Μαδρίτη, David Chipperfield, αρχιτέκτων, διευθυντής του Γραφείου David Chipperfield Architects, Λονδίνο και Enrique Walker, αρχιτέκτων, αναπληρωτής καθηγητής και διευθυντής του προγράμματος Master's of Science in Advanced Architectural Design, Graduate School of Architecture, Planning and Preservation, του Πανεπιστημίου Columbia Νέα Υόρκης

Οι κριτές αξιολόγησαν τα έργα χωρίς να συσκεφθούν σε πραγματικό χρόνο ή τόπο, εντελώς ανεπηρέαστοι ο ένας από τον άλλο. Η κριτική επιτροπή, από τα 152 έργα που κατατέθηκαν, επέλεξε 10 έργα ως επικρατέστερα για τα “Βραβεία ΔΟΜΕΣ 2016”, ανάμεσα στα οποία έξι είναι πραγματοποιημένα έργα και τέσσερις μελέτες.

Οι επτά έπαινοι που δόθηκαν αφορούσαν και στις τρεις κατηγορίες έργων.

Έπαινοι της κατηγορίας Καλύτερη μελέτη των ετών 2011-2015

Πολιτιστικό κέντρο στο Bamiyan, Αφγανιστάν
Φώτης Ζαπαντιώτης, Κάρολος Μιχαηλίδης, Στάθης Παπαναγιώτου

Κεντρική πλατεία του Plovdiv, Βουλγαρία
Αριάδνη Βοζάνη, Αντώνης Τζώρτζης, Ευτύχιος Σαββίδης

Νέο Μουσείο Bauhaus Dessau, Dessau, Γερμανία
Γιώργος Αγγελής, Κατερίνα-Ολυμπία Δασκαλάκη , Θανάσης Καραχάλιος

Έπαινοι της κατηγορίας Καλύτερο πρώτο έργο νέου αρχιτέκτονα των ετών 2011-2015

Κατάστημα χαλιών, Καλαμαριά, Θεσσαλονίκη
ΝΟΜΕΝ αρχιτέκτονες

Μετατροπή πρώην σχολής χορού σε Αρχιτεκτονικό Γραφείο – Εργαστήριο , Εξάρχεια, Αθήνα
Γιάννης Γιαννούτσος

Έπαινοι της κατηγορίας Καλύτερο πραγματοποιημένο έργο των ετών 2011-2015

Μικροβιολογικό Ιατρείο στην Αθήνα, Αττική
schema architecture & engineering

Βιομηχανικό κτήριο στην Κηφισιά, Αθήνα
Σοφία Τσιράκη, Αρχιτεκτονικό γραφείο Αναστασίου Μπίρη και συνεργάτες
 
Τα “Βραβεία ΔΟΜΕΣ” είναι ένα ετήσιος θεσμός που εγκαινίασε το περιοδικό ΔΟΜΕΣ το 2010, στο πλαίσιο της συνεχόμενης προσπάθειας ανάδειξης της σύγχρονης Ελληνικής αρχιτεκτονικής. Μέσα στα επτά χρόνια του θεσμού, πάνω από 1000 προτάσεις έχουν κατατεθεί, ενώ μερικοί από τους σημαντικότερους αρχιτέκτονες παγκοσμίως έχουν υπάρξει επικεφαλής στην κριτική επιτροπή.

Σχετικές ειδήσεις
Αμερικάνικα Βραβεία Αρχιτεκτονικής: Έκθεση στο Contemporary Space Athens
25.11.2016 14:59
Tα Αμερικανικά βραβεία Αρχιτεκτονικής είναι τα μεγαλύτερα βραβεία στις ΗΠΑ, βραβεύοντας ουρανοξύστες, εμπορικά, κτίρια, πολεοδομικά σχέδια που επιτυγχάνουν ένα υψηλό πρότυπο αριστείας στο σχεδιασμό, την κατασκευή, τη βιωσιμότητα και την προώθηση της βέλτιστης πρακτικής σε όλα τα είδη ανάπτυξης ακινήτων για τον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα.
Διεθνή Βραβεία Αρχιτεκτονικής 2016
13.09.2016 14:42
Τα Διεθνή Βραβεία Αρχιτεκτονικής – International Architecture Awards 2016 που αποτελούν τη μεγαλύτερη διάκριση στον τομέα της αρχιτεκτονικής για περισσότερο από μια δεκαετία απονέμονται και παρουσιάζονται φέτος στην Αθήνα, την Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου 2016 στις 20.00, στο Divani Palace Acropolis.
Διεθνή Βραβεία Αρχιτεκτονικής 2016
19.07.2016 13:30
Το Chicago Athenaeum: Museum of Architecture and Design και το European Centre for Architecture Art Design and Urban Studies βράβευσαν πάνω από 130 νέα κτίρια από 43 χώρες για τα Διεθνή Βραβεία Αρχιτεκτονικής για το 2016.
Με επιτυχία ολοκληρώθηκε και η φετινή Art-Athina 2016
08.06.2016 15:21
Η 21η Art Athina πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία από 26 έως 29 Μαΐου επιβεβαιώνοντας τον κομβικό και ουσιαστικό της ρόλο στα εικαστικά δρώμενα της χώρας.
Arch Points 2016: Νέοι αρχιτέκτονες μας προσκαλούν σε ένα τριήμερο διαφυγής
26.04.2016 10:13
Το Arch Points αποτελεί μια πρωτοβουλία για την προβολή της δραστηριότητας των νέων Ελλήνων αρχιτεκτόνων, με κοινό θεματικό άξονα τη #διαφυγή. Τι είναι η διαφυγή; Πώς την εντοπίζουμε στο χώρο και την αρχιτεκτονική; Από τις 13 έως τις 15 Μαΐου, 17 αρχιτεκτονικά γραφεία ανοίγουν τις πόρτες τους για πρώτη φορά στο κοινό και 5 αρχιτεκτονικές ξεναγήσεις μας προσκαλούν σε μία εναλλακτική περιήγηση στο κέντρο της Αθήνας!