Μετά την ατομική του έκθεση “The Twisted Odyssey” στο Λονδίνο, ο Κωνσταντίνος Πάτσιος παρουσιάζει τη νέα σειρά έργων του με τίτλο “The Lost Parthenon”, στη Melkart Gallery, στο Παρίσι, τον Απρίλιο του 2016, υπό την επιμέλεια της Λεώνη Γαβρία.

Στο κόσμο του Κωνσταντίνου Πάτσιου η παιδικότητα συνομιλεί με τη βία και ο σαρκασμός υπονοεί ευαισθησία. Ετερόκλητα σύμβολα συνομιλούν και νοηματοδοτούν πλούσιες στρώσεις υλικών. Ο καλλιτέχνης περιγράφει ένα κόσμο γεμάτο αντιφάσεις και εκπλήξεις. Επιζωγραφισμένα  κολάζ, ready-made αντικείμενα και απρόσμενη χρήση φαινομενικά αταίριαστων στοιχείων και συμβόλων αποκαλύπτουν ολοκληρωμένες φόρμες.

Στη σειρά “The Lost Parthenon”, ο γνωστός εικαστικός παρουσιάζει μια σειρά έργων που διακρίνονται απο μια διάθεση αποδόμησης της ιστορίας, μέσα από ένα παλίμψηστο φαινομενικά ασύμβατων εικόνων.

Σε μια εποχή θρησκευτικού φονταμενταλισμού και πόλωσης, ο Παρθενώνας ταυτίζεται με τη χαμένη αθωότητα του δυτικού πολιτισμού · αισθητικοποιεί την διαχρονική αναγκαιότητα της μετάβασης από τη θεοκρατία στον ανθρωποκεντρισμό. Αρχαίοι ναοί, κίονες, ανθρώπινα μέλη, αρλεκίνοι και καρτούν διαμορφώνουν ένα υβρίδιο απόκοσμο και ειδυλλιακό, μια νέα Αρκαδία.

Ο θεατής δεν καλείται ωστόσο να αποκρυπτογραφήσει τα σύμβολα  καθ’εαυτά, αλλά να εισχωρήσει στο νέο περιβάλλον που έχει δημιουργηθεί, στην καλλιτεχνική προσομοίωση του κόσμου όπως τον βιώνει ο Πάτσιος: νοσηρό και παράλληλα ρομαντικό.

Γεννημένος στην Αθήνα, ο Κωνσταντίνος Πάτσιος σπούδασε στη Σχολή Καλών Τεχνών των Αθηνών, από όπου και αποφοίτησε το 2007, και στο Rhode Island School of Design της Βοστώνης. Έκτοτε έχει πραγματοποιήσει έξι ατομικές εκθέσεις και συμμετείχε  σε πληθώρα ομαδικών εκθέσεων στην Ελλάδα και το εξωτερικό.