Τετάρτη, 1 Μαρτίου 2017

Lest we forget how fragile we are: έκθεση της Ειρήνης Γκόνου στη Nitra Gallery

Lest we forget how fragile we are: έκθεση της Ειρήνης Γκόνου στη Nitra Gallery

Η Nitra Gallery στη Θεσσαλονίκη εγκαινιάζει την Πέμπτη 25 Φεβρουαρίου 2016 την έκθεση της Ειρήνης Γκόνου, με τίτλο Lest we forget how fragile we are*.

Στην τριακοστή ατομική έκθεση της Ειρήνης Γκόνου, παρουσιάζεται η νέα της δουλειά που χρησιμοποιεί τη γραφή ως εικόνα, σύμβολο και φυλαχτό, συνεπής ως προς τα σημεία αναφοράς των πρόσφατων εικαστικών της αναζητήσεων.

Η θεματική της ενότητας αυτής ενισχύεται από την έννοια του «ευάλωτου». Το «ευάλωτο» ως «αδυναμία», ως κάτι που μπορεί να καταστραφεί εύκολα ή να πάψει να υπάρχει, μια εύθραυστη κατάσταση, αίσθηση, συναίσθημα, ισορροπία, γίνεται γόνιμο έδαφος για την Τέχνη, η οποία τροφοδοτείται από διάφορες «α-δυναμίες».

Η έννοια του «ευάλωτου» είναι ο κατ’ εξοχήν λόγος επινόησης του φυλαχτού. Τα αποτροπαϊκά και τα ταλισμάν, οι προστατευτικές λέξεις και τα ξόρκια, είναι μερικές από τις άπειρες και διαχρονικές μεθόδους αποτροπής του «κακού», αποτροπής του φόβου ότι κάτι απειλεί να μας βλάψει ή να μας πληγώσει. Και μπροστά σ’ αυτή την «αδυναμία» αναζητείται η προστασία στον χώρο του υπερφυσικού.

Η ίδια η γραφή σαν φυλαχτό είναι μια έννοια που συναντάμε στον ισλαμικό πολιτισμικό χώρο, την Υποσαχάρια Αφρική, αλλά και σε πολιτισμούς άλλων περιοχών. Αυτή είναι που προσδίδει στα αντικείμενα τις αποτροπαϊκές, προστατευτικές και θεραπευτικές τους ιδιότητες.

Στα έργα της έκθεσης της Ειρήνης Γκόνου «apotropaic cloths», «ειλητάρια» και «φυλαχτά» με τα «γραμμένα καλάμια», η ποίηση αντικαθιστά τις μαγικές λέξεις, τα ξόρκια και τους χαρακτήρες. Με τον τρόπο αυτό η Τέχνη υποκλέπτει τις θεραπευτικές ιδιότητες της γραφής.

*Lest we forget how fragile we are…, από το τραγούδι του Sting, Fragile

H Ειρήνη Γκόνου γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε γλυπτική στην Ecole Nationale Supérieure des Beaux-Arts και στην Ecole Nationale Supérieure des Arts Décoratifs στο Παρίσι, όπου έζησε για έντεκα χρόνια. Έχει πραγματοποιήσει τριάντα ατομικές εκθέσεις και έχει λάβει μέρος σε πολλές συναντήσεις τέχνης στην Ελλάδα, τη Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο, τις ΗΠΑ, το Βέλγιο, τη Γερμανία, τη Νορβηγία, την Τουρκία και την Κύπρο. Διδάσκει “Γραφές της Μεσογείου” στα εκπαιδευτικά προγράμματα του Μουσείου Μπενάκη .

Σχετικές ειδήσεις
16.02.2017 15:08
Η Nitra Gallery υποδέχεται το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης με τα εγκαίνια της έκθεσης της Μαρίας Πασχαλίδου σε επιμέλεια της Θούλης Μισιρλόγλου.
What is the time in Istanbul, έκθεση της Ardan Özmenoğlu στη Nitra Gallery στην Αθήνα
20.01.2017 11:22
Η Nitra Gallery ανοίγει τις πόρτες της στην αθηναϊκή εικαστική σκηνή με την ατομική έκθεση της Τουρκάλας εικαστικού Ardan Özmenoğlu με τίτλο ‘What is the time in Istanbul’.
Sarkothymia: Έκθεση της Ειρήνης Πουλιάση στην Balkan Art Gallery
28.12.2016 17:18
Η Balkan Art Gallery παρουσιάζει την έκθεση Sarkothymia της Ειρήνης Πουλιάση από 7 Ιανουαρίου 2017.
2310: Δέκα επιμελητές – Δέκα projects στη Nitra Gallery
19.09.2016 15:57
Δέκα επιμελητές από την πόλη του Θερμαϊκού παρουσιάζουν δέκα καλλιτεχνικές δυνάμεις που ζουν και εργάζονται στη Θεσσαλονίκη στην έκθεση 2310 που διοργανώνει η Nitra Gallery.
Ζωγραφίζω, μαθαίνω την Ελλάδα: έκθεση της Ειρήνης Ευσταθίου στη Γκαλερί Ελένη Κορωναίου
08.09.2016 17:10
Η Γκαλερί Ελένη Κορωναίου παρουσιάζει τη νέα δουλεία της Ειρήνης Ευσταθίου στην τρίτη ατομική της έκθεση στη γκαλερί, με τίτλο «Ζωγραφίζω, Μαθαίνω την Ελλάδα».