Τρίτη, 28 Φεβρουαρίου 2017

Relics/ Distant Νature: έκθεση των Mary Cox και Παναγιώτη Βούλγαρη στη Fo Kia Nou 24/7 Gallery

Relics/ Distant Νature: έκθεση των Mary Cox και Παναγιώτη Βούλγαρη στη Fo Kia Nou 24/7 Gallery

Η Fo Kia Nou 24/7 Gallery παρουσιάζει την έκθεση της Mary Cox και του Παναγιώτη Βούλγαρη με τίτλο Relics/ Distant Nature.

Η αντίληψη μας για την φύση στο αστικό περιβάλλον μπορεί να είναι διφορούμενη καθώς συνυπάρχουμε και αλληλεπιδρούμε σε ένα σχεδιασμένο και τεχνητό αστικό τοπίο που είναι προϊόν αλλεπάλληλων μετασχηματισμών, συνεχών θανάτων και αναγεννήσεων. Από τα μπαλκόνια των διαμερισμάτων που κατοικούμε μέχρι τα στενά δρομάκια και τις σχεδόν αφηρημένες λωρίδες πρασίνου όπως οι λόφοι της πόλης μέχρι τα σχεδιασμένα πάρκα και τους κήπους των προαστίων υποβόσκει ένας διαρκής αγώνας διεκδίκησης ζωτικού χώρου ανάμεσα στους ανθρώπους και τη φύση.

Οι καλλιτέχνες της έκθεσης διερευνούν τις περιοχές αυτής της ιδιάζουσας συνύπαρξης καθώς  και τις έννοιες του χρόνου και της κυκλικότητάς που προκύπτουν. Η σταδιακή αποσύνθεση των φυτών αντικατοπτρίζει την υποβάθμιση της αρχιτεκτονικής από τα προάστια μέχρι το ιστορικό κέντρο ενώ τα έργα στερούνται της ανθρώπινης ύπαρξης ως βασικής πηγής  βίαιου μετασχηματισμού του τοπίου.

Στα έργα της Mary Cox οι εγκαταλειμμένες βίλες των προαστίων, όπου η φύση έχει οργιαστικά επικρατήσει, αποτίουν φόρο τιμής σε μια αρχιτεκτονική που προήλθε από μια διαφορετική και πιο αισιόδοξη εποχή, όχι απαραίτητα ασφαλή οικονομικά  και σήμερα χάνεται.

Στην εγκατάσταση του Παναγιώτη Βούλγαρη, φυτά από την κοίτη του Ιλισού σε διαδικασία αποσύνθεσης, διαμορφώνουν ένα αλληγορικό περιβάλλον σε μια απόπειρα οντολογικής και τοπογραφικής χαρτογράφησης αυτής της οριακής περιοχής στο κέντρο της πόλης.

Η Mary Cox είναι μια Αμερικανίδα καλλιτέχνης που ζεί στην Ελλάδα από το 1993. Μέσα από έργα ζωγραφικής και μικτής τεχνικής  εστιάζει σε κοινωνικά θέματα  που πηγάζουν από την πόλη της Αθήνας.

www.artbymarycox.com

Εγκαταστάσεις, παρεμβάσεις στη φύση και το αστικό τοπίο, βίντεο και φωτογραφία συνθέτουν το έργο του Παναγιώτη Βούλγαρη, εικαστικού με σπουδές στις Καλές Τέχνες και την Αρχιτεκτονική.

https://www.behance.net/PanagiotisVoulgaris

Σχετικές ειδήσεις
Unreality, έκθεση των Παναγιώτη Γκρίτζου και Δημήτρη Κόκορη στο Booze
03.02.2017 10:58
Το BOOZE παρουσιάζει την ομαδική έκθεση των Παναγιώτη Γκρίτζου και Δημήτρη Κόκορη με τίτλο ''Unreality” και σας προσκαλεί στα εγκαίνια την Πέμπτη 9/02/2017 στις 20:30.
Liminal States: ομαδική έκθεση στο  Fo Kia Nou 24/7 Contemporary Art Space
15.09.2016 16:53
Ο χώρος τέχνης Fo Kia Nou 24/7 υπό την νέα διεύθυνση του Παναγιώτη Βούλγαρη και της Mary Cox ξεκινά για τρίτη χρονιά την καλλιτεχνική του δραστηριότητα παρουσιάζοντας την έκθεση Liminal States των Ρωξάνη Γιάννου και Μάριου Τριχά σε επιμέλεια Παναγιώτη Βούλγαρη.
Η Πέτρα Που Ήξερε Πως θα Γίνει Κεφάλι: έκθεση του Παναγιώτη Μαρίνη στη gallery genesis
14.06.2016 17:03
Η gallery genesis παρουσιάζει την έκθεση του Παναγιώτη Μαρίνη, “Η Πέτρα Που Ήξερε Πως θα Γίνει Κεφάλι”, σε επιμέλεια της Ίριδας Κρητικού.
Distant Utopias: έκθεση στο πλαίσιο του συμποσίου “Utopia 500” στη Διπλάρειο Σχολή
31.05.2016 13:56
Από τις 6 έως τις 10 Ιουνίου, η Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση μεταφέρεται για άλλη μία φορά φέτος στη Διπλάρειο Σχολή και, σε συνεργασία με το Γραφείο Διασύνδεσης της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών, παρουσιάζει την έκθεση Distant Utopias, στο πλαίσιο του συμποσίου “Utopia 500” που πραγματοποιήθηκε στους Δελφούς και στη Στέγη το Μάιο του 2016.
Πρότζεκτ ΑΤΛΑΣ, του Παναγιώτη Βελιανίτη στην Πειραιώς 260
30.05.2016 17:02
Το Φεστιβάλ Αθηνών φιλοξενεί στην Πειραιώς 260 την διαδραστική οπτικοακουστική εγκατάσταση του Παναγιώτη Βελιανίτη, με τίτλο Πρότζεκτ ΑΤΛΑΣ.