Το Μουσείο Γ. Γουναρόπουλου και η Πρεσβεία της Τσεχικής Δημοκρατίας στην Αθήνα παρουσιάζουν την έκθεση χαρακτικής του Τσέχου καλλιτέχνη Jiří Slíva με τίτλο Jiří Slíva – Café DADA. Η έκθεση πραγματοποιείται στο πλαίσιο του 3ου Athens Print Fest.

Ο Jiří Slíva, γεννημένος το 1947 στο Πίλσεν της Τσεχίας, ζει και εργάζεται στην Πράγα. Ασχολείται με τη χαρακτική, τη γελοιογραφία και την εικονογράφηση. Έχει εκδώσει βιβλία με χιουμοριστικά σχέδια και γελοιογραφίες στην Τσεχία, τη Γερμανία, τη Γαλλία, την Ελβετία και στις ΗΠΑ. Σκίτσα του έχουν δημοσιευτεί στον τσεχικό και διεθνή Τύπο.

Στην έκθεση Jiří Slíva – Café DADA στο Μουσείο Γ. Γουναρόπουλου, ο καλλιτέχνης παρουσιάζει τριάντα τρία χαρακτικά έργα της τελευταίας εικοσαετίας. Πρόκειται κυρίως για έγχρωμες λιθογραφίες και κάποιες οξυγραφίες, που αποτελούν χαρακτηριστικά παραδείγματα της τέχνης του.

Ο Slíva εμπνέεται, μεταξύ άλλων, από το καλλιτεχνικό κίνημα του ντανταϊσμού, που γεννήθηκε ως αντίδραση στον παραλογισμό της βαρβαρότητας του Α΄ Παγκόσμιου Πολέμου το 1916 στη Ζυρίχη, και το 2016 γιορτάζει τα 100 χρόνια από τη δημιουργία του. Όπως οι ντανταϊστές, ο καλλιτέχνης συνδυάζει αντικείμενα και ιδέες που δεν έχουν λογική συνάφεια μεταξύ τους, δημιουργώντας απρόβλεπτες αλλά οξυδερκείς συνθέσεις. Τα θέματά του είναι τα θέματα της ζωής: ο έρωτας, η μουσική, το κρασί και το καφέ της φαντασίας, ένας χώρος συνάντησης και συνύπαρξης των πιο αλλοπρόσαλλων στοιχείων.

Στα εγκαίνια θα παραβρίσκεται ο καλλιτέχνης Jiří Slíva.