Παρασκευή, 9 Δεκεμβρίου 2016

"Έφυγε" ο πρωτοποριακός Πολωνός σκηνοθέτης Αντρέι Ζουλάφσκι

Σε ηλικία 75 ετών έφυγε από τη ζωή ο Πολωνός σκηνοθέτης Αντρέι Ζουλάφσκι (Andrzej Żuławski), χάνοντας τη μάχη με τον καρκίνο.

Ο Αντρέι Ζουλάφσκι γεννήθηκε στις 22 Νοεμβρίου 1940. Στα τέλη του 1950 σπούδασε κινηματογράφο στη Γαλλία. Γυρνώντας στην Πολωνία, το δεύτερο φιλμ του The Devil (1972), απαγορεύτηκε και έτσι ο Ζουλάφσκι επέστρεψε στη Γαλλία.

Μετά την επιτυχία της ταινίας That Most Important Thing: Love το 1975, επέστρεψε ξανά στην Πολωνία, όπου πέρασε δύο χρόνια δουλεύοντας το On the Silver Globe (1988), το οποίο διακόπηκε από τις πολωνικές αρχές. Στη συνέχεια ο Ζουλάφσκι μετακόμισε και πάλι στη Γαλλία, όπου έγινε ιδιαίτερα γνωστός για τα αμφιλεγόμενα και βίαια φιλμ του. Συνεργασίες του που ξεχωρίζουν: Romy Schneider, Isabelle Adjani και Sophie Marceau (με την οποία είχε σχέση για έξι χρόνια), ενώ πολλές ταινίες του βραβεύτηκαν σε διεθνή φεστιβάλ.

Τέλος, ο Ζουλάφσκι είχε γράψει επίσης κάποιες νουβέλες, (Il était Un Verger, Lity Bór - La Forêt Forteresse, W Oczach Tygrysa, Ogród Miłości κ.α.)

Φιλμογραφία:

The Third Part of the Night (1971)
The Devil (1972)
That Most Important Thing: Love (1975)
Possession (1981)
The Public Woman (1984)
L'Amour braque (1985)
Malady of Love (1987), writer
On the Silver Globe (1988) [partially lost film]
My Nights Are More Beautiful Than Your Days (1989)
Boris Godunov (1989)
The Blue Note (1991)
Szamanka (1996)
Fidelity (2000)[1]
Cosmos (2015)

Σχετικές ειδήσεις
Πέθανε ο βραβευμένος Πολωνός σκηνοθέτης Αντρέι Βάιντα
10.10.2016 16:36
Σε ηλικία 90 ετών έφυγε από τη ζωή ο βραβευμένος σκηνοθέτης, Αντρέι Βάιντα, όπως επιβεβαίωσε η Ένωση Σκηνοθετών της Πολωνίας.
30.08.2016 17:23
Σε ηλικία 83 ετών "έφυγε" από τη ζωή ο σπουδαίος Αμερικανός ηθοποιός Gene Wilder, ύστερα από επιπλοκές στην υγεία του, που αντιμετώπιζε εξαιτίας της νόσου Αλτσχάιμερ.
04.07.2016 16:14
Ο Μάικλ Τσιμίνο, ο σκηνοθέτης του Ελαφοκυνηγού, της βραβευμένης ταινίας με Όσκαρ σκηνοθεσίας, το 1978, έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 77 ετών.
Εβδομάδα με Γκοντάρ, Παζολίνι και Μπουνιουέλ στον Ζέφυρο
30.06.2016 10:55
Ο θερινός κινηματογράφος των σινεφίλ "ΖΕΦΥΡΟΣ new star art cinema" την εβδομάδα από 30 Ιουνίου έως 6 Ιουλίου 2016 θα προβάλει τέσσερα αριστουργήματα του παγκόσμιου κινηματογράφου: "ΤΟ ΘΕΩΡΗΜΑ", "ΖΟΥΣΕ ΤΗ ΖΩΗ ΤΗΣ", "Η ΩΡΑΙΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ", "ΑΛΦΑΒΙΛ".
07.06.2016 12:41
Ο Νίκος Τριανταφυλλίδης, σκηνοθέτης και ιδρυτής του Gagarin 205, έφυγε από τη ζωή, χάνοντας τη μάχη με τον καρκίνο σε ηλικία 49 ετών.