Τετάρτη, 1 Μαρτίου 2017


Στον λαβύρινθο της μουσικής του Μεσαίωνα: Σεμινάριο και Συναυλία στη Μουσική ΒιβλιοθήκηΣτον λαβύρινθο της μουσικής του Μεσαίωνα: Σεμινάριο και Συναυλία στη Μουσική Βιβλιοθήκη


Η Μουσική Βιβλιοθήκη μας προσκαλεί σε ένα σεμινάριο και μία συναυλία με τίτλο Στον λαβύρινθο της μουσικής του Μεσαίωνα: Ένας διαδραστικός οδηγός επιβίωσης.

Με αφετηρία τον σπάνιο κώδικα του 15ου αιώνα Oxford, Bodleian Library Canonici Misc. 213, facsimile του οποίου βρίσκεται στη Μουσική Βιβλιοθήκη, παρτιτούρες, βίντεο και ζωντανή μουσική από όργανα εποχής ξετυλίγουν το κουβάρι της μουσικής του Μεσαίωνα.

Το σεμινάριο απευθύνεται σε φιλόμουσους, σπουδαστές μουσικής αλλά και στο ευρύ κοινό που θα ήθελε να «αποκωδικοποιήσει» τη μουσική του Μεσαίωνα.

Ο κώδικας αποτελεί τη βασικότερη πηγή για την κοσμική μουσική του 15ου αιώνα ενώ περιλαμβάνει έργα σημαντικών συνθετών όπως οι Guillaume Du Fay και Gilles Binchois. Στη διάρκεια του σεμιναρίου θα παρουσιαστούν ζωντανά με όργανα εποχής χαρακτηριστικά έργα από τον εν λόγω κώδικα καθώς και μια σφαιρική εικόνα της αισθητικής της εποχής που έμεινε γνωστή και ως «το φθινόπωρο του Μεσαίωνα».

Εισηγητής: Δημήτρης Κούντουρας, μουσικός και μουσικολόγος

Συμμετέχει το Σύνολο του Κέντρου Παλαιάς Μουσικής του Ωδείου Αθηνών.

Στο πλαίσιο του Σεμιναρίου την Παρασκευή 11 Μαρτίου στις 20:30 θα πραγματοποιηθεί συναυλία στην Αίθουσα Διδασκαλίας της Βιβλιοθήκης με έργα των Gilles Binchois, Guillaume du Fay, Johannes Legrant κ.α. Στη συναυλία που φέρει τον τίτλο «Στο Φθινόπωρο του Μεσαίωνα» συμμετέχει το σύνολο του Κέντρου Παλαιάς Μουσικής του Ωδείου Αθηνών αποτελούμενο από τους: Ειρήνη Μπιλίνη-Μωραίτη, τραγούδι, Όλγα Παπακωνσταντίνου , τραγούδι, Ηλέκτρα Μηλιάδου, μεσαιωνική βιέλλα, Δημήτρης Κούντουρας, φλάουτο με ράμφος & μουσική διεύθυνση.

Σχετικές ειδήσεις
Βιωματικές Μουσικές Δράσεις: νέο εργαστήριο στη Μουσική Βιβλιοθήκη
05.01.2017 17:26
Η Μουσική Βιβλιοθήκη του Συλλόγου Οι Φίλοι της Μουσικής στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών συνεχίζει τον επιτυχημένο θεσμό της «Ελεύθερο Εργαστήρι Μουσικής Παιδείας» στο πλαίσιο της συμβολής της στη δια βίου μάθηση.
Ελεύθερο Εργαστήρι Μουσικής Παιδείας 2016 στη Μουσική Βιβλιοθήκη
26.09.2016 17:15
Την Τετάρτη 5 Οκτωβρίου στις 10:00 ξεκινούν οι εγγραφές στον πρώτο, γενικό κύκλο του φετινού Ελεύθερου Εργαστηρίου Μουσικής Παιδείας της Μουσικής Βιβλιοθήκης, που έχει θέμα «Μουσικές του κόσμου».
Νότες και λέξεις για μικρούς και μεγάλους στη Μουσική Βιβλιοθήκη
16.06.2016 15:42
Την Τρίτη 21 Ιουνίου, στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Γιορτής της Μουσικής, η Μεγάλη Μουσική Βιβλιοθήκη του Συλλόγου Οι Φίλοι της Μουσικής στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών υποδέχεται μικρούς και μεγάλους σε μια μουσικοχορευτική εκδήλωση-δρώμενο που θα εξελίσσεται στους χώρους της,
Εκδήλωση για τη Γιορτή της Μουσικής 2016 στη Μουσική Βιβλιοθήκη
26.05.2016 11:45
Η Μουσική Βιβλιοθήκη μας προσκαλεί σε μια εκδήλωση με αφορμή την Ευρωπαϊκή Γιορτή της Μουσικής, με τίτλο Νότες και λέξεις, για μικρούς και μεγάλους.
Η μουσική στην εκπαιδευτική διαδικασία: διημερίδα στη Μουσική Βιβλιοθήκη
09.05.2016 13:42
Το Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, στο πλαίσιο του εορτασμού των 25 ετών από την ίδρυσή του, διοργανώνει διημερίδα με θέμα «η Μουσική στην Εκπαιδευτική Διαδικασία», σε συνεργασία με τη Μουσική Βιβλιοθήκη «Λίλιαν Βουδούρη» του Συλλόγου Οι Φίλοι της Μουσικής.