Ο φημισμένος χορευτής και συνεργαζόμενος χορογράφος του κορυφαίου διεθνώς χορευτικού οργανισμού Sadler’s Wells, Russell Maliphant επιστρέφει στην Ελλάδα με αφορμή την νέα του παράσταση με τίτλο Conceal|Reveal (Απόκρυψη|Αποκάλυψη), την οποία δημιούργησε για την επέτειο των 20 ετών από την δημιουργία της ομάδας του ενώ παράλληλα γιορτάζει τα 20 χρόνια  συνεργασίας του με τον σπουδαίο σχεδιαστή φωτισμού Michael Hulls και την κοινή πορεία τους στην παγκόσμια χορευτική σκηνή.

Η παράσταση τιμά την μοναδική και απαράμιλλη γλώσσα και επικοινωνία που μπορεί να αναπτυχθεί ανάμεσα στο φως και την κίνηση και που αυτοί οι δύο σπουδαίοι καλλιτέχνες κατάφεραν να αναπτύξουν κατά την διάρκεια των τελευταίων δύο δεκαετιών.

Ο Maliphant δήλωσε χαρακτηριστικά: «Για μένα η κίνηση και η άρθρωση έχουν μία απόλυτα λογική σχέση με τη ροή, τη βαρύτητα, τη δυναμική, τη φόρμα, τον ρυθμό και το χώρο. Αυτά τα στοιχεία συνδέονται όχι μόνο με το σώμα, αλλά και με την κατεύθυνση και την ένταση του φωτός. Τόσο ο Michael όσο και εγώ θεωρούμε ότι το φως αλληλεπιδρά με ένα μοναδικό τρόπο στην κίνηση και πάνω σε αυτό το δεδομένο δουλεύουμε κάθε μας χορογραφία για αυτό εξάλλου πολλές φορές τον έχω αποκαλέσει και «συν – χορογράφο».

Ο ίδιος ο Russell Maliphant αποτελεί το hot είδωλο της τελευταίας δεκαετίας στην παγκόσμια χορευτική σκηνή, έχει τιμηθεί με πολλά βραβεία και διακρίσεις και έχει συνεργαστεί ως πρώτος χορευτής και χορογράφος με σημαντικές ομάδες όπως το Royal Ballet, το Batsheva Ensemble, το μπαλέτο της Λωραίνης και το μπαλέτο της Λυών. Επίσης συνέπραξε κατά καιρούς και με σπουδαίους συναδέλφους του όπως οι Robert Lepage, Adam Cooper, Agnes Oaks κλπ, ενώ επί 10 χρόνια υπήρξε ο βασικός χορογράφος της Sylvie Guillem. Πρωτοπόρος δημιουργός, άνοιξε νέους δρόμους στο σύγχρονο χορό, μέσα από το πάντρεμα στοιχείων και τεχνικών του κλασικού μπαλέτου με τη γιόγκα, την καποέιρα και το τάι-τσι.

Για αυτή την ειδική και σημαντική περίσταση, ο Maliphant δημιούργησε μία νέα παράσταση στηριζόμενη σε νέες αλλά και κάποιες παλαιότερες, διάσημες, «κλασικές» χορογραφίες του, όπως το διάσημο Broken Fall, σε  μουσική Barry Adamson που πρωτοπαρουσιάστηκε από τη Sylvie Guillem και το BalletBoyz, κερδίζοντας το βραβείο Olivier ως η καλύτερη νέα χορογραφία το 2004.

Παράλληλα, μία νέα χορογραφία, ένα μοναδικό κουιντέτο διάσημων χορευτών με τίτλο Piece No. 43, αποτελεί τη γέφυρα – σύνδεση μεταξύ της κλασικής και σύγχρονης κίνησης, διερευνώντας τον τρόπο με τον οποίο η δυναμική αρχιτεκτονική του φωτισμού, μπορεί να πλαισιώσει την κίνηση του σώματος και να τροφοδοτήσει τη σχέση τους με τα ρυθμικά, γεμάτα συναισθήματα και ενέργεια στοιχεία της μουσικής.

Η παράσταση ολοκληρώνεται με το σόλο που σηματοδοτεί και την επιστροφή της πρώην χορεύτριας του The Royal Ballet Company, ελληνικής καταγωγής και συζύγου του Maliphant, Dana Fouras, η οποία μετά από 10 χρόνια απουσίας, επιστρέφει στη σκηνή για τη συγκεκριμένη χορογραφία που ο Maliphant δημιούργησε. Η Fouras έχει χορέψει μερικές από τις πιο σημαντικές και διάσημες χορογραφίες του Maliphant, όπως το Sheer και το Two και έχει συνεργαστεί μαζί του για πολλές παραγωγές σε ταινίες και την τηλεόραση. Το νέο σόλο έχει τίτλο Both, and και είναι σε μουσική του καινοτόμου συνθέτη Mukul ενώ τα κοστούμια έχει φτιάξει η θρυλική σχεδιάστρια Stevie Stewart.

Ένας πραγματικά καινοτόμος χορογράφος λοιπόν, εκφραστής της μεταμοντέρνας βρετανικής σκηνής, που ίδρυσε ένα καινούργιο «χορογραφικό λεξιλόγιο» και έχει γίνει μαγνήτης για μερικούς από τους πιο ευφυείς χορευτές του κόσμου, έρχεται στην Αθήνα, για να παρουσιάσει μία παράσταση καθαρτήριο για το ελληνικό κοινό. Ένας χορογράφος σύμβολο της υψηλής αισθητικής και της ποιότητας, που σε κάθε νέα του δουλειά, αποσπώντας τόσο τους διθυράμβους των κριτικών όσο και τη λατρεία του κοινού, έρχεται απλά να δικαιώσει την παγκόσμια φήμη του και να επιβεβαιώσει των καταξίωση του.

Αναλυτικό Πρόγραμμα:

Broken Fall
Χορογραφία: Russell Maliphant
Φωτισμοί: Michael Hulls
Χορευτές: Carys Staton, Adam Kirkham, Nathan Young
Μουσική: Barry Adamson

Both, and
Χορογραφία: Russell Maliphant
Φωτισμοί: Michael Hulls
Χορός: Dana Fouras
Μουσική: Mukul
Κοστούμια: Stevie Stewart

Piece No. 43
Χορογραφία: Russell Maliphant
Φωτισμοί: Michael Hulls
Χορευτές: Dana Fouras, Adam Kirkham, Carys Staton, Yu Hsien Wu, Nathan Young
Μουσική: Mukul

Sadler’s Wells

Το Sadler’s Wells είναι ένας παγκόσμιος ηγέτης στο σύγχρονο χορό με αποστολή την παραγωγή και την παρουσίαση των καλύτερων νέων έργων στο Λονδίνο αλλά και σε όλο τον κόσμο. Υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση του Alistair Spalding, το πρόγραμμα του θεάτρου φιλοξενεί μέσα στη χρονιά όλα τα είδη χορού, από το σύγχρονο στο φλαμένγκο, από το bollywood στο κλασικό μπαλέτο και από τη σάλσα στους χορούς του δρόμου. Από το 2005 έχει καταφέρει να παρουσιάσει πάνω από 90 νέες παραστάσεις χορού, κυρίως βραβευμένες και να διοργανώσει μεγάλες παραγωγές ανά τον κόσμο. Η έδρα του είναι στην περιοχή Islington στο βόρειο Λονδίνο, και στεγάζεται στο κτίριο το οποίο χτίστηκε στο 1683 από τον Richard Sadler. Το κτίριο έχει διαδραματίσει έναν επιφανή ρόλο στην ιστορία του θεάτρου, με το Royal Ballet και την Όπερα του Λονδίνου να έχουν ξεκινήσει από εκεί.

Russell Maliphant

Βασικός συνεργάτης του Sadler’s Wells, ο Russell Maliphant εκπαιδεύτηκε στο Royal Ballet Scholl και μεταπήδησε στο Sadler’s Wells Ballet Company μέχρι που ακολούθησε μία ανεξάρτητη καριέρα στη χορογραφία. Ως χορευτής έχει συνεργαστεί με ομάδες όπως οι DV8 Physical Theatre, Michael Clark & Company, Laurie Booth και Rosemary Butcher, έχει μελετήσει ανατομία, φυσιολογία και βιομηχανική. Το 1992 χορογράφησε  το πρώτο του σόλο και δημιούργησε την ομάδα του (Russell Maliphant Company) το 1996. Συνεργάζεται σταθερά με τον σχεδιαστή φωτισμού Michael Hulls και εκτός από την δική του ομάδα, έχει συνεργαστεί στενά με καλλιτέχνες και ομάδες όπως οι Sylvie Guillem, Robert Lepage, TheBalletBoyz, Lyon Opera Ballet, CobosMika, The Batsheca Ensemble και Ballet de Lorraine. Έχει τιμηθεί με τα βραβεία:  Time Out Live, το South Bank Show Dance Award, Olivier , Circle National Dance Award κ.α.

Τα σημαντικότερα έργα του είναι: Sheer, Choice, Broken Fall, PUSH, No Shadow, Eonnagata, The Rodin Project, Erebus , Fallen, Second Breath. Το 2011 του απονεμήθηκε ένα τιμητικό διδακτορικό στη σχολή Καλών Τεχνών από το Πανεπιστήμιο του Plymouth.

Michael Hulls

Ο Hulls εκπαιδεύτηκε στο χορό και το θέατρο στο Dartington College και το 1992 κέρδισε υποτροφία από το  Arts Council για να παρακολουθήσει εργαστήρια φωτισμού χορού στη Νέα Υόρκη με την Jennifer Tipton. Τα τελευταία 20 χρόνια δουλεύει αποκλειστικά για παραστάσεις χορού και συγκεκριμένα με τον χορογράφο Russell Maliphant και έχει καταφέρει να εδραιωθεί ως ο «χορογράφος του φωτισμού». Οι συνεργασίες τους με τον Maliphant έχουν αποσπάσει διεθνή κριτικές και αναγνώριση καθώς και πολλά βραβεία και διακρίσεις. Το 2009 ο Hulls έγινε ο πρώτο βασικός συνεργάτης του Sadler’s Wells, που δεν είναι χορογράφος.

Dana Fouras

Η ελληνικής καταγωγής Dana Fouras, σπούδασε κλασικό χορό στην Αυστραλία και στο Royal Ballet School. Έχει κερδίσει δύο φορές το βραβείο Adeline Genee, το 1984 και 1985 και ένα Prix de Lausanne το 1986. To 1988 έγινε η πρώτη χορεύτρια του Royal Ballet χορεύοντας σπουδαίους ρόλους, ενώ το 1994 αποφάσισε να αποχωρήσει για να ακολουθήσει μία καριέρα μόνη της και να δημιουργήσει συνεργασίες με κορυφαίους χορευτές όπως οι Irek Mukhamedov, Jonathon Burrows και Russell Maliphant. Μάλιστα η συνεργασία της με τον Maliphant της απέδωσε ένα Time Out Live Award για τη χορογραφία Sheer.

Παραγωγή: ΛΑΒΡΥΣ