Tο Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδος παρουσιάζει την έκθεση Overseas, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Τεχνών που διοργανώνει η σχολή Frances Rich School of Fine and Performing Arts του Deree. Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν την Παρασκευή 4 Μαρτίου 2016 και ώρα 18:00, στην γκαλερί του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος.

Συμμετέχοντες καλλιτέχνες: Νίκος Βέλμος, Αικατερίνη Γεγησιάν, Sister Corita, Αναστασία Δούκα, Μαρία Καραντζή, Μαρία Λοϊζίδου, Κώστας Μπασάνος, Ντόρα Οικονόμου, Φωτεινή Παλπάνα, Αλίκη Παναγιωτοπούλου, Ραλλού Παναγιώτου, Ηλίας Παπαηλιάκης, Πάρις Πετρίδης, Ruth Proctor, Frances Rich, belit sağ, Pascal Sébah, Παντελής Χανδρής

Βιβλία και εκδόσεις καλλιτεχνών: Αικατερίνη Γεγησιάν, Bianca Casady & Anne Sherwood Pundyk, Daniel Gustav Cramer & Χάρις Επαμεινώνδα, Rafaela Drazic, Guerrilla Optimists, Sharon Kivland, Γεωργία Κοτρέτσος, Tim Lahan, Nuno da Luz, Callum Monteith, Elisabeth Ida Mulyani, Jennifer Nelson & Δημήτρης Κοτσαράς, Τhe Otolith Group, Αλίκη Παναγιωτοπούλου, Κύριλλος Σαρρής, Andreas Sell, Agathe Snow, Clare Thornton & Paul Hurley, Khee Siong Tian, Έφη Χαλυβοπούλου

Επιμέλεια: Γαλήνη Νόττι

Η έκθεση συμπίπτει με την επέτειο των 140 χρόνων από την ίδρυση του Κολλεγίου. Το Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδος ξεκίνησε ως σχολείο θηλέων στην αρμένικη γειτονιά της Σμύρνης το 1875. Μετά από την καταστροφή της πόλης, μεταφέρθηκε στην Αθήνα και εγκαταστάθηκε πρώτα στο Παλαιό Φάληρο, ύστερα στο Ελληνικό και στη συνέχεια στη σημερινή του τοποθεσία στην Αγία Παρασκευή.

Ο τίτλος της έκθεσης, Overseas, που δηλώνει το υπερπόντιο, αναφέρεται στη σχέση του Κολλεγίου με τις δύο πλευρές του Ατλαντικού, την Αμερική και την Ελλάδα, στην μετακίνησή του στις αρχές του 20ου αιώνα από τη μια πλευρά του Αιγαίου στην άλλη, μαζί με πάνω από ένα εκατομμύριο πρόσφυγες, αλλά και στη διάσχιση της Μεσογείου σήμερα από χιλιάδες πρόσφυγες που φτάνουν στην Ευρώπη μέσω των ελληνικών νησιών ζητώντας άσυλο.

Η έκθεση Overseas κοιτάζει σημεία του παρόντος και της σύγχρονης ιστορίας μέσα από στιγμές της ιστορίας του Κολλεγίου. Εξετάζει την έννοια της μετατόπισης τόσο κυριολεκτικά, ως μετακίνηση από έναν τόπο σε έναν άλλο, όσο και μεταφορικά, ως μετακίνηση από καθιερωμένες θέσεις και βεβαιότητες σε μια διαδικασία γνώσης. Εξερευνά την πολλαπλότητα και μεταβλητότητα των ταυτοτήτων, τον κοινωνικό προσδιορισμό τους ως προς το φύλο, την καταγωγή, την εργασία, την εκπαίδευση. Διερευνά το ρόλο της εικόνας στη δημιουργία αναπαραστάσεων. Προσεγγίζει τα όρια ως σημεία υπό διαπραγμάτευση αναζητώντας δυνατότητες αντίστασης και αλλαγής σε ασφυκτικές συνθήκες.

Η έκθεση παρουσιάζει ιστορικά έργα από τη συλλογή του Αμερικανικού Κολλεγίου και σύγχρονα έργα καλλιτεχνών από διαφορετικές γενιές. Με ποικίλα μέσα τα έργα εξερευνούν τρόπους ύπαρξης, γνώσης, επικοινωνίας, κριτικής και δράσης. Στο κέντρο της έκθεσης βρίσκεται ένα αναγνωστήριο, ως παράρτημα των βιβλιοθηκών των Κολλεγίων Deree και Pierce. Επιχειρείται έτσι μια επέκταση των θεμάτων που εξετάζει η έκθεση μέσα από τις διαφορετικές φωνές και προσεγγίσεις των βιβλίων. Τα βιβλία ως φορείς γνώσης και καταγραφής της ανθρώπινης εμπειρίας συγκροτούν μαζί με τα έργα ένα μηχανισμό μετατόπισης αλλά ταυτόχρονα και ένα σημείο αναφοράς που μπορεί να αποτελέσει καταφύγιο. Επιστημονικά και λογοτεχνικά βιβλία επιλεγμένα από το εκπαιδευτικό δυναμικό του Κολλεγίου και από τους καλλιτέχνες, βιβλία και εκδόσεις καλλιτεχνών καθώς και ένα ευρύ φάσμα άλλων εικαστικών μέσων συμπλέκονται και σχηματίζουν ένα τοπίο προς εξερεύνηση.

Έργο: Αικατερίνη Γεγησιάν
Self-Portrait as an Ottoman Woman, Variation 2 (λεπτομέρεια), 2012-2016
75 καρτ-ποστάλ (αρχειακό υλικό)
Με την ευγενική παραχώρηση των Kalfayan Galleries, Αθήνα – Θεσσαλονίκη