Δευτέρα, 27 Φεβρουαρίου 2017
Το δωμάτιο στο βάθος του σπιτιού - Χόρχε Γκαλάν: Κριτική βιβλίου
Δημοσίευση: Τρίτη, 16 Φεβρουαρίου 2016 09:49
Το δωμάτιο στο βάθος του σπιτιού - Χόρχε Γκαλάν: Κριτική βιβλίου

Με εγγύηση τη μεταφραστική αρτιότητα του Αχιλλέα Κυριακίδη, κυκλοφόρησε από τις εκδ. Ψυχογιός, «Το δωμάτιο στο βάθος του σπιτιού» του Χόρχε Γκαλάν, ενός νέου συγγραφέα που αυτή την περίοδο βρίσκεται υπό διωγμόν στη χώρα του, το Ελ Σαλβαδόρ, επειδή τόλμησε να γράψει ένα βιβλίο για τον εμφύλιο σπαραγμό της.

Πρόκειται για το πρώτο βιβλίο του βραβευμένου συγγραφέα που μεταφράστηκε στα Ελληνικά και αποτελεί ένα ισχυρό δείγμα σύγχρονου μαγικού ρεαλισμού, γραμμένου με μια ιδιαίτερα τρυφερή ποιητική γραφή. Ο Γκαλάν γράφει με την ίδια ζεστασιά ακόμη και όταν αναφέρεται σε έναν παραλίγο βιασμό, μια δικτατορία, αποχωρισμούς, ακόμη και για θαύματα που δεν συντελέστηκαν ποτέ ή για ανθρώπινες σχέσεις που χάθηκαν μέσα στο χρόνο και στη δίνη της Ιστορίας.

Επίγονος των Μαρκές και Χουάν Ρούλφο ο Γκαλάν υπογράφει ένα εντυπωσιακά ανθρώπινο βιβλίο. Η πραγματικότητα εμπλέκεται με τη φαντασία σε ένα αξεδιάλυτο παρόν, οι ιστορίες φαντασμάτων, οι θρύλοι και το παραμύθι, όλα συνυπάρχουν σε μια γοητευτική ιστορία όπου κυριαρχούν άνθρωποι που δε γερνούν, άντρες που πεθαίνουν σε μεγάλη ηλικία μετά από την τρίτη ερωτική τους περίπτυξη με τη νεαρή γυναίκα τους, παιδιά που μιλούν για θαύματα-ανάλογα με αυτά του Ιησού- σε πολύ μικρή ηλικία, κατάρες με τις οποίες στοιχειώνονται αδέλφια, γυναίκες που συνομιλούν με τους ανέμους, άλλες που εμφανίζονται από το πουθενά και αναλαμβάνουν τους ρόλους τους, άλλες που διαβάζουν το μέλλον στα σημάδια ολόγυρά τους, προοιωνίζονται το κακό, προειδοποιούν για ό,τι βλέπουν να έρχεται, βουτούν στο μυστήριο για να κυνηγήσουν το θαύμα και με αυτό τον τρόπο, τελικά, να καταφέρουν να κοιτάξουν κατάματα τη ζωή τους.

Γραμμένο όπως ένας λαϊκός μύθος, με την απλότητα του λόγου και τη λυρική φύση της εκφοράς του, με υπέροχες υπερβολές και ανάγλυφες εικόνες, το βιβλίο αυτό είναι ένα απίστευτα γοητευτικό μωσαϊκό μαγείας, υπερρεαλιστικής ερμηνείας και κοινωνικής ανθρωπογεωγραφίας του Ελ Σαλβαδόρ. Άλλωστε η απόδοση της λατινοαμερικανικής ατμόσφαιρας είναι ένα από τα στοιχεία του βιβλίου που συναρπάζει τον αναγνώστη και τον εντάσσει μέσα σ’ αυτό.

Ο αφηγηματικός κόσμος του Γκαλάν κινείται στις περιγραφές  γυναικών. Δείγματα όλες των περίφημων γυναικών του μαγικού ρεαλισμού με τις υπερφυσικές δυνάμεις και τη σαγηνευτική παρουσία που τις κάνει ικανές να ξεπερνούν τα περιχαρακωμένα όρια ενός πατριαρχικού πρότυπου ζωής . Κύριο πρόσωπο του βιβλίου η γιαγιά Μαγδαλένα. Δηλώνει πως είναι μάγισσα και μέσα από αυτή την ιδιότητά της βιώνει τη δύναμη του υπερφυσικού. Αφουγκράζεται τα ισχυρά του ρεύματα και συνταράζεται από αυτά. Στις διηγήσεις της στον εγγονό της ο αναγνώστης θα γνωρίσει αρκετές πτυχές της Ιστορίας του Ελ Σαλβαδόρ. Η αφήγησή της θα είναι ο τρόπος με τον οποίο περνά η βιωμένη ιστορική μνήμη στη νεότερη γενιά και παράλληλα ο τρόπος με τον οποίο ο συγγραφέας κατορθώνει να δώσει λεπτομέρειες της σύγχρονης Ιστορίας της χώρας του. Η λαϊκή φωνή της καταγεγραμμένης μνήμης μέσα στο σύγχρονο παρόν και η παράδοσή της στις επόμενες γενιές.

Η σχέση του συγγραφέα με την Ποίηση καθοδηγούν τη γραφή του και το βιβλίο γίνεται όλο μια τρυφερή παραμυθία που στοχεύει να δείξει τις αλήθειες μιας ολόκληρης κοινωνίας, διαλέγοντας τον μύθο, λες και αυτός είναι ο πιο σίγουρος δρόμος για να τις φανερώσει. Οι αντιφάσεις σβήνουν, καθώς όλα ομαλοποιούνται υπό το πρίσμα της αλληγορίας και το μυθιστόρημα του Χόρχε Γκαλάν γίνεται ένα βαθιά ανθρώπινο βιβλίο, συγκινητικό και ταυτόχρονα τόσο ιδιαίτερο, γραμμένο με τη γλυκύτητα του παραμυθιού από έναν δεξιοτέχνη πεζογράφο.

Το βιβλίο του Χόρχε Γκαλάν, Το δωμάτιο στο βάθος του σπιτιού, κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ψυχογιός.

Εκτύπωση
Περισσότερα
Μαύρο φυλαχτό - Βαγγέλης Μπέκας: Κριτική βιβλίου
13.02.2017 10:12
Μια ηρωική εποχή επέλεξε να αναβιώσει στο νέο του βιβλίο ο Βαγγέλης Μπέκας. Μια εποχή, ταυτισμένη με την αποτίναξη του τουρκικού ζυγού και παράλληλα με τον αγώνα των Ελλήνων για την παλιγγενεσία και ταυτόχρονα την ανάκτηση της αξιοπρέπειας και της ελευθερίας. Η ενδελεχής ιστορική έρευνα που έχει κάνει ο συγγραφέας παίζει ένα σπουδαίο ρόλο στην ολοκλήρωση αυτού του έργου και η συγκινητική κινηματογραφική της αποτύπωση μετατρέπει το βιβλίο σε μια κιβωτό καταγραφής της ιστορικής μνήμης που περιστρέφεται γύρω από την ηγετική φυσιογνωμία του βιβλίου, τον Μάρκο και όλους εκείνους τους ήρωες που δορυφορικά κινούνται γύρω του, όπως είναι ο Τζαβέλλας, η μάνα, η Ρίνα, η Δέσπω, η Ελένη κ.ά..
Μετά φόβου - Ελένη Πριοβόλου: Κριτική βιβλίου
24.01.2017 11:44
«Συχνά είναι πιο ασφαλές να είσαι αλυσοδεμένος από το να είσαι ελεύθερος», έγραφε, πριν από κάμποσα χρόνια, ο Κάφκα και η Ελένη Πριοβόλου, στο βιβλίο της «Μετά φόβου» υπογράφει μια ελεγεία για το φόβο της ελευθερίας, για την υποταγή των ονείρων και την εκδίκησή τους, για τις αυταπάτες και τις ψευδαισθήσεις που ποδηγετούν τη ζωή των ανθρώπων και κυρίως την προσωπική, οικογενειακή και κοινωνική τους ελευθερία.
33 Στροφές - Canek Sánchez Guevara: Κριτική βιβλίου
09.01.2017 10:23
Με μια ευρηματική ιδέα ο Κανέκ Σάντσεζ Γκεβάρα διεισδύει στην Ιστορία μιας χώρας που πίστεψε στην ιδέα της επανάστασης και την πραγμάτωσε πριν από κάμποσα χρόνια, περιγράφοντας την τωρινή ζωή των κατοίκων της, την αίσθηση της απογοήτευσης μιας γενιάς και την ελπίδα της να ξεφύγει από τη ρουτίνα μιας χώρας που είδε τις προσδοκίες τα να γκρεμίζονται.
Ο Ελύτης στην Ευρώπη - Paola-Minucci, Χρήστος Μπιντούδης (επιμέλεια): Κριτική βιβλίου
19.12.2016 10:37
«Ο Ελύτης στην Ευρώπη». Πρόκειται για έναν μικρό τόμο που περιλαμβάνει σε επιμέλεια της Paola Maria Minucci και του Χρήστου Μπιντούδη τα Πρακτικά του οµώνυµου Συνεδρίου, που έγινε στο πανεπιστήμιο της Ρώµης το 2006 με αφορμή την συμπλήρωση τότε των δέκα χρόνων από τον θάνατο του Οδυσσέα Ελύτη.
Ο κόσμος ο μικρός ό μέγας! - Οδυσσέας Ελύτης: Κριτική βιβλίου
28.11.2016 10:07
Με την αφορμή της συμπλήρωσης των είκοσι χρόνων από τον θάνατο του νομπελίστα ποιητή κυκλοφόρησε από τις εκδ. Ίκαρος μια ποιητική ανθολογία με αποσπάσματα τόσο από το ποιητικό του έργο όσο και από το πεζογραφικό. Στο πρώτο μέρος του καλαίσθητου αυτού τόμου τα αποσπάσματα είναι στην ελληνική γλώσσα και ακολουθούν αμέσως μεταφρασμένα στην αγγλική, γαλλική, ιταλική και ισπανική γλώσσα.
Ο Τσάρος της αγάπης και της τέκνο - Άντονυ Μάρρα: Κριτική βιβλίου
03.11.2016 10:45
Μετά το εξαιρετικό πρώτο του βιβλίο, τον «Αστερισμό ζωτικών φαινομένων», ένα συγκλονιστικό έργο - που γνώρισε τον έπαινο κριτικών και αναγνωστών παγκοσμίως - για τις βάναυσες πρακτικές που στοχεύουν στην αποδυνάμωση της κοινωνικής ηθικής και τις αξίες που προσπαθούν να επιβιώσουν, ενώ πνίγονται στο αίμα μιας διαστρεβλωμένης Ιστορίας, ο Άντονυ Μάρρα επιστρέφει με το εμβληματικό «Ο τσάρος της αγάπης και της τέκνο», για να επιβεβαιώσει τη συγγραφική του δεινότητα και ταυτόχρονα να δικαιώσει όλους όσοι πίστεψαν από την αρχή, πως πρόκειται για έναν από τους σημαντικότερους πεζογράφους της αμερικανικής λογοτεχνίας.
Έχων σώας τας φρένας και άλλες τρελές ιστορίες - Αργύρης Χιόνης: Κριτική βιβλίου
26.10.2016 13:54
«Έχων σώας τα φρένας & άλλες ιστορίες» τιτλοφορείται η συλλογή εννέα διηγημάτων του Αργύρη Χιόνη που κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Κίχλη με επιμέλεια και με κατατοπιστικό επίμετρο της Γιώτας Κριτσέλη και σχέδια της Εύης Τσακνιά.
Αστερισμός ζωτικών φαινομένων - Άντονυ Μάρα: Κριτική βιβλίου
04.10.2016 13:51
Με το πρώτο του βιβλίο ο Άντονυ Μάρα υπογράφει ένα συγκλονιστικό έργο για τη βαρβαρότητα και τον πόλεμο, τις βάναυσες πρακτικές που στοχεύουν στην μοιραία αποδυνάμωση της ηθικής μιας κοινωνίας, τις αξίες που αντιστέκονται πνιγμένες στο αίμα μιας διαστρεβλωμένης Ιστορίας. Ο νεαρός Αμερικανός συγγραφέας στήνει το μυθοπλαστικό του σύμπαν στην Τσετσενία και στους πολέμους που τη ρήμαξαν για να εντοπίσει εκεί τον τρόπο με τον οποίο ο άνθρωπος επιβιώνει ηθικά, πολιτισμικά και κυρίως συναισθηματικά, όταν η ζωή τον παγιδεύσει στη δίνη μιας δεινής μοίρας.