Παρασκευή, 21 Οκτωβρίου 2016
Το δωμάτιο στο βάθος του σπιτιού - Χόρχε Γκαλάν: Κριτική βιβλίου
Δημοσίευση: Τρίτη, 16 Φεβρουαρίου 2016 09:49
Το δωμάτιο στο βάθος του σπιτιού - Χόρχε Γκαλάν: Κριτική βιβλίου

Με εγγύηση τη μεταφραστική αρτιότητα του Αχιλλέα Κυριακίδη, κυκλοφόρησε από τις εκδ. Ψυχογιός, «Το δωμάτιο στο βάθος του σπιτιού» του Χόρχε Γκαλάν, ενός νέου συγγραφέα που αυτή την περίοδο βρίσκεται υπό διωγμόν στη χώρα του, το Ελ Σαλβαδόρ, επειδή τόλμησε να γράψει ένα βιβλίο για τον εμφύλιο σπαραγμό της.

Πρόκειται για το πρώτο βιβλίο του βραβευμένου συγγραφέα που μεταφράστηκε στα Ελληνικά και αποτελεί ένα ισχυρό δείγμα σύγχρονου μαγικού ρεαλισμού, γραμμένου με μια ιδιαίτερα τρυφερή ποιητική γραφή. Ο Γκαλάν γράφει με την ίδια ζεστασιά ακόμη και όταν αναφέρεται σε έναν παραλίγο βιασμό, μια δικτατορία, αποχωρισμούς, ακόμη και για θαύματα που δεν συντελέστηκαν ποτέ ή για ανθρώπινες σχέσεις που χάθηκαν μέσα στο χρόνο και στη δίνη της Ιστορίας.

Επίγονος των Μαρκές και Χουάν Ρούλφο ο Γκαλάν υπογράφει ένα εντυπωσιακά ανθρώπινο βιβλίο. Η πραγματικότητα εμπλέκεται με τη φαντασία σε ένα αξεδιάλυτο παρόν, οι ιστορίες φαντασμάτων, οι θρύλοι και το παραμύθι, όλα συνυπάρχουν σε μια γοητευτική ιστορία όπου κυριαρχούν άνθρωποι που δε γερνούν, άντρες που πεθαίνουν σε μεγάλη ηλικία μετά από την τρίτη ερωτική τους περίπτυξη με τη νεαρή γυναίκα τους, παιδιά που μιλούν για θαύματα-ανάλογα με αυτά του Ιησού- σε πολύ μικρή ηλικία, κατάρες με τις οποίες στοιχειώνονται αδέλφια, γυναίκες που συνομιλούν με τους ανέμους, άλλες που εμφανίζονται από το πουθενά και αναλαμβάνουν τους ρόλους τους, άλλες που διαβάζουν το μέλλον στα σημάδια ολόγυρά τους, προοιωνίζονται το κακό, προειδοποιούν για ό,τι βλέπουν να έρχεται, βουτούν στο μυστήριο για να κυνηγήσουν το θαύμα και με αυτό τον τρόπο, τελικά, να καταφέρουν να κοιτάξουν κατάματα τη ζωή τους.

Γραμμένο όπως ένας λαϊκός μύθος, με την απλότητα του λόγου και τη λυρική φύση της εκφοράς του, με υπέροχες υπερβολές και ανάγλυφες εικόνες, το βιβλίο αυτό είναι ένα απίστευτα γοητευτικό μωσαϊκό μαγείας, υπερρεαλιστικής ερμηνείας και κοινωνικής ανθρωπογεωγραφίας του Ελ Σαλβαδόρ. Άλλωστε η απόδοση της λατινοαμερικανικής ατμόσφαιρας είναι ένα από τα στοιχεία του βιβλίου που συναρπάζει τον αναγνώστη και τον εντάσσει μέσα σ’ αυτό.

Ο αφηγηματικός κόσμος του Γκαλάν κινείται στις περιγραφές  γυναικών. Δείγματα όλες των περίφημων γυναικών του μαγικού ρεαλισμού με τις υπερφυσικές δυνάμεις και τη σαγηνευτική παρουσία που τις κάνει ικανές να ξεπερνούν τα περιχαρακωμένα όρια ενός πατριαρχικού πρότυπου ζωής . Κύριο πρόσωπο του βιβλίου η γιαγιά Μαγδαλένα. Δηλώνει πως είναι μάγισσα και μέσα από αυτή την ιδιότητά της βιώνει τη δύναμη του υπερφυσικού. Αφουγκράζεται τα ισχυρά του ρεύματα και συνταράζεται από αυτά. Στις διηγήσεις της στον εγγονό της ο αναγνώστης θα γνωρίσει αρκετές πτυχές της Ιστορίας του Ελ Σαλβαδόρ. Η αφήγησή της θα είναι ο τρόπος με τον οποίο περνά η βιωμένη ιστορική μνήμη στη νεότερη γενιά και παράλληλα ο τρόπος με τον οποίο ο συγγραφέας κατορθώνει να δώσει λεπτομέρειες της σύγχρονης Ιστορίας της χώρας του. Η λαϊκή φωνή της καταγεγραμμένης μνήμης μέσα στο σύγχρονο παρόν και η παράδοσή της στις επόμενες γενιές.

Η σχέση του συγγραφέα με την Ποίηση καθοδηγούν τη γραφή του και το βιβλίο γίνεται όλο μια τρυφερή παραμυθία που στοχεύει να δείξει τις αλήθειες μιας ολόκληρης κοινωνίας, διαλέγοντας τον μύθο, λες και αυτός είναι ο πιο σίγουρος δρόμος για να τις φανερώσει. Οι αντιφάσεις σβήνουν, καθώς όλα ομαλοποιούνται υπό το πρίσμα της αλληγορίας και το μυθιστόρημα του Χόρχε Γκαλάν γίνεται ένα βαθιά ανθρώπινο βιβλίο, συγκινητικό και ταυτόχρονα τόσο ιδιαίτερο, γραμμένο με τη γλυκύτητα του παραμυθιού από έναν δεξιοτέχνη πεζογράφο.

Το βιβλίο του Χόρχε Γκαλάν, Το δωμάτιο στο βάθος του σπιτιού, κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ψυχογιός.

Εκτύπωση
Περισσότερα
Αστερισμός ζωτικών φαινομένων - Άντονυ Μάρα: Κριτική βιβλίου
04.10.2016 13:51
Με το πρώτο του βιβλίο ο Άντονυ Μάρα υπογράφει ένα συγκλονιστικό έργο για τη βαρβαρότητα και τον πόλεμο, τις βάναυσες πρακτικές που στοχεύουν στην μοιραία αποδυνάμωση της ηθικής μιας κοινωνίας, τις αξίες που αντιστέκονται πνιγμένες στο αίμα μιας διαστρεβλωμένης Ιστορίας. Ο νεαρός Αμερικανός συγγραφέας στήνει το μυθοπλαστικό του σύμπαν στην Τσετσενία και στους πολέμους που τη ρήμαξαν για να εντοπίσει εκεί τον τρόπο με τον οποίο ο άνθρωπος επιβιώνει ηθικά, πολιτισμικά και κυρίως συναισθηματικά, όταν η ζωή τον παγιδεύσει στη δίνη μιας δεινής μοίρας.
Κατοχή και πείνα - Ιστορίες της κάθε μέρας - Ιουλία Περσάκη: Κριτική βιβλίου
31.08.2016 10:28
Μια νέα ανθολόγηση διηγημάτων της Ιουλίας Περσάκη κυκλοφόρησε μόλις από τις εκδ. Εστία. Πρόκειται για μια σειρά διηγημάτων που περιγράφουν τις μικρές ιστορίες των απλών, καθημερινών ηρώων τους μέσα από τις προσωπικές τους εμπειρίες. Η αφορμή για να γραφτούν αυτά τα διηγήματα είναι πάντοτε ασήμαντα περιστατικά, στα οποία εστιάζει η συγγραφέας, για να φέρει στο φως τις μύχιες σκέψεις των ηρώων της.
Λάιλα - Μέριλιν Ρόμπινσον: Κριτική βιβλίου
04.08.2016 13:52
Η Μέριλιν Ρόμπινσον είναι μια πολυβραβευμένη και αγαπημένη Αμερικανίδα συγγραφέας και το «Λάιλα», το μυθιστόρημα με το οποίο τιμήθηκε με το Εθνικό Βραβείο του Κύκλου των Κριτικών στις ΗΠΑ το 2014, αποτελεί το τρίτο μέρος μιας τριλογίας για την ιστορία δύο οικογενειών παστόρων την εποχή του Κραχ σε μια μικρή πόλη της Αμερικής.
Ποιήματα - Αντώνης Σαμαράκης: Κριτική βιβλίου
07.07.2016 10:15
«Οι στίχοι σας είναι πολύ καλύτεροι από αυτούς που μας είχατε ξαναστείλει. Δουλέψτε επίμονα και προσεχτικά, χωρίς να παραλείψετε να διαβάζετε πολύ. Προσέξτε να μπείτε σ’ έναν καλό δρόμο, τώρα που είσθε ακόμη τόσο νέος. Ελάτε να σας δούμε».
Το μίσος είναι η μισή εκδίκηση - Αιμίλιος Σολωμού: Κριτική βιβλίου
06.06.2016 12:42
«Το μίσος είναι η μισή εκδίκηση… το άλλο μισό είναι η πράξη», γράφει ο Αιμίλιος Σολωμού και καταθέτει τη δική του πράξη αντίδρασης στην τραγική πραγματικότητα της σημερινής εποχής μέσα από ένα αξιόλογο μυθιστόρημα που συνδυάζει στις σελίδες του τη λογοτεχνική αφήγηση με την κοινωνιολογική έρευνα, την ιστορική μελέτη με την αστυνομική πλοκή και, ταυτόχρονα, τονίζει τη διαχρονικότητα των καταστάσεων στο ιστορικό γίγνεσθαι της Ελλάδας.
Ιατρικό παράδοξο - Σπύρος Μπρίκος: Κριτική βιβλίου
30.05.2016 11:42
«…Η μήτρα της ιστορίας ξεκίνησε τις διαστολές της. Μια νέα οργανογένεση συντελείται. […] Και ο κόσμος θα αλλάξει
Φωνές στο νερό - Ελένη Πριοβόλου: Κριτική βιβλίου
18.05.2016 12:45
Με τη δυναμική των παράλληλων ιστοριών που συναντιούνται για να συνθέσουν ένα σχεδόν κινηματογραφικά στημένο αφήγημα, η Ελένη Πριοβόλου, μετά τη βραβευμένη «Τριλογία των Αθηνών», καταθέτει ένα συμπυκνωμένο μυθιστόρημα για την απώλεια των ονείρων αλλά και τον ανθρωπισμό, τα αδιέξοδα και τον τρόπο που επιβιώνει κανείς εντός τους. Μέσα από ιστορίες αυτόνομες που συνδέονται μεταξύ τους, θα μπορούσαν, ωστόσο, να διαβαστούν και μεμονωμένες σαν μια σειρά αυθύπαρκτων διηγημάτων, η Πριοβόλου στήνει έναν διάλογο ανάμεσα στη σταθερότητα ενός τόπου και στη μοναξιά όσων επέλεξαν αυτό τον τόπο για να κρύψουν εκεί την παρακμή της ζωής τους, την ανάγκη τους να εισχωρήσουν σε μια νέα ταυτότητα και να ανασυνθέσουν τη ζωή τους.
Χρώμα αύριο - Μαρία Σκουρολιάκου: Κριτική βιβλίου
04.05.2016 09:51
Ένα ταξίδι στην ποιητική των λέξεων και στη σχέση τους με την ανθρώπινη ευαισθησία απέναντι στις κοινωνικές δομές της σύγχρονης κοινωνίας είναι η νέα ποιητική συλλογή της Μαρίας Σκουρολιάκου.