Παρασκευή, 24 Φεβρουαρίου 2017

Αέναα... ζωγραφικά...: έκθεση της Ευδοξίας Ψυρροπούλου-Καράγιαννη στη γκαλερί Έρση

Αέναα... ζωγραφικά...: έκθεση της Ευδοξίας Ψυρροπούλου-Καράγιαννη στη γκαλερί Έρση

Η Γκαλερί Έρση εγκαινιάζει την ατομική έκθεση ζωγραφικής της Ευδοξίας Ψυρροπούλου-Καράγιαννη, με τίτλο "αέναα…ζωγραφικά…", την Τετάρτη 24 Φεβρουαρίου 2016.

Αέναη Ζωγραφική

Στα πολλά και ωραία χρόνια της αδιατάρακτης φιλίας μας, έζησα απο κοντά, το ιερό πάθος της Ευδοξίας και του αγαπημένου της Πέτρου για την προστασία και τη διάσωση του μοναδικού πολιτιστικού θησαυρού του τόπου μας.

Σ’ αυτό το μακρύ και γόνιμο καλλιτεχνικό οδοιπορικό , η Ευδοξία Ψυρροπούλου-Καράγιαννη με επτανησιακή ευαισθησία και αγραφιώτικο πείσμα καταθέτει, παράλληλα, τη γνήσια εικαστική της πράξη με έργα διαχρονικά και διαχωρικά και μεταπλάθει τις απλές συμβατικές εικόνες σε ζωγραφικές συνθέσεις μοναδικής φυσικότητας και διαύγειας.

Με την παράθεση καθαρών χρωμάτων σε πολλαπλές διαβαθμίσεις, η δημιουργός αποκαλύπτει χώρους υπερβατικούς, χώρους στα όρια της πραγματικότητας και του ονείρου όπου με ηθελημένη τυποποίηση, οι σχεδόν διάφανες φόρμες της αιωρούνται ή ίστανται, ως αγγελικές προσωπογραφίες νηφάλιες κι’απόμακρες.

Σ’ αυτά τα έργα-σύμβολα η Ευδοξία Καράγιαννη χειρίζεται το χρώμα με τρόπο που τονίζει την ένταση της σκιάς και του φωτός και οι ανοιχτές κλίμακες  προσδίδουν στους πίνακες ξεχωριστή φυσικότητα και διαύγεια με την σκούρα παλέτα της νύχτας να προσδιορίζει, εμφαντικά, την ποιότητα της σύνθεσης και την έννοια της μορφής.

Καλλιεργημένο και κοσμοπολίτικο πνεύμα με ποικίλα ενδιαφέροντα και πολλαπλές αναζητήσεις η Ευδοξία Καράγιαννη γνωρίζει, πολύ καλά, να κρατάει από τη φόρμα το ουσιαστικό σε μια αέναη και οραματική αναζήτηση της προσωπικής καλλιτεχνικής της έκφρασης.

Αθήνα, Φεβρουάριος 2016
Μαίρη Μιχαηλίδου

Η ΕΥΔΟΞΙΑ ΨΥΡΡΟΠΟΥΛΟΥ-ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ

Γεννήθηκε το 1931 στο Δομένικο Ελασσόνας, από γονείς εκπαιδευτικούς. Τελείωσε το δημοτικό ως εσωτερική στη Γαλλική σχολή καλογραιών Jeanne d' Arc, Πειραιά και το γυμνάσιο στο Saint Joseph, της Αθήνας. Συνέχισε τις σπουδές της στο Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών έως το Professorat. Το 1951 γράφεται στην Α.Σ.Κ.Τ. στα εργαστήρια των Γιάννη Μόραλη και Σπύρου Παπαλουκά. Το 1957 γίνεται δεκτή στη Beaux Art, στο Παρίσι, στα εργαστήρια των καθηγητών Brianchon, Louverbis και Compte de les Hailles. To 1961 με υποτροφία του Ι.Κ.Υ σπουδάζει στο κεντρικό ινστιτούτο συντήρησης της Ρώμης και στη σχολή νωπογραφίας St. Giacomo. Συμμετέχει σε αποκαταστάσεις μνημείων και έργων τέχνης στην Ιταλία και Ελλάδα. Το 1973 αναλαμβάνει ως υπεύθυνη συντήρησης της Εθνικής Πινακοθήκης, Αθηνών. Παράλληλα το 1982, διορίζεται στην Α.Σ.Κ.Τ. Αθηνών, ως καθηγήτρια του μαθήματος "Υλικά και τεχνικές της ζωγραφικής, θεωρία και τεχνική εφαρμογή". Οργανώνει ατομικές και συμμετέχει σε ομαδικές εκθέσεις, κερδίζοντας πολλές διακρίσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Έργα της υπάρχουν σε δημόσια ιδρύματα και ιδιωτικές συλλογές. Παντρεύτηκε τον ζωγράφο και συντηρητή Πέτρο Καράγιαννη και έχει μία κόρη την μεσόφωνο Ειρήνη Καράγιαννη.

Σχετικές ειδήσεις
Έκθεση του Αθανάσιου Κολλίντζα στη γκαλερί Έρση
15.02.2017 17:23
Η Γκαλερί Έρση την Παρασκευή 17 Φεβρουαρίου 2017 & ώρα 20.00 μμ εγκαινιάζει την ατομική έκθεση του Αθανάσιου Κολλίντζα.
Broken, έκθεση του Άγι Ζήτα στη γκαλερί Έρση
05.01.2017 10:45
Η Γκαλερί Έρση εγκαινιάζει την Πέμπτη 12 Ιανουαρίου 2017, ώρα 19.30 την ατομική έκθεση του Άγι Ζήτα, με τίτλο Broken.
Μικρό Αντιπολεμικό: έκθεση της Ράνιας Καπελιάρη στη γκαλερί Έρση
01.06.2016 14:39
Η Γκαλερί Έρση τη Δευτέρα 6 Ιουνίου 2016 & ώρα 7.30 μμ εγκαινιάζει την ατομική έκθεση Ζωγραφικής της Ράνιας Καπελιάρη, με τίτλο Μικρό Αντιπολεμικό.
Αθύρματα Εικόνων: ομαδική έκθεση στη γκαλερί Έρση
13.04.2016 13:43
Η Γκαλερί Έρση την Πέμπτη 21 Απριλίου 2016 στις 7.00 μμ εγκαινιάζει την ομαδική έκθεση Ζωγραφικής - Γλυπτικής με τίτλο Αθύρματα Εικόνων.
Ταξίδι: η δεύτερη ατομική έκθεση του Μίμη Πλέσσα στη γκαλερί Έρση
08.03.2016 16:25
Η Γκαλερί Έρση την Τρίτη 22 Μαρτίου 2016 και ώρα 19:30 παρουσιάζει τη δεύτερη ατομική έκθεση Ζωγραφικής του Μίμη Πλέσσα με τίτλο «Ταξίδι».