Σάββατο, 25 Φεβρουαρίου 2017

Σεμινάριο Κινηματογράφου στο E.D.U. Standards

Σεμινάριο Κινηματογράφου στο E.D.U. Standards

Το σεμινάριο/εργαστήριο, που ξεκινάει από τα τέλη Φεβρουαρίου 2016 στο E.D.U Standards, απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς, ενήλικες, σινεφίλ και εφήβους με σκοπό την κινηματογραφική κατεύθυνση. Το σύνολο των μαθημάτων διερευνά σε ευρύ φάσμα τα συστατικά του κινηματογράφου και της έννοιας της οπτικής επικοινωνίας, θα αποκτηθεί γνώση πάνω στο εξειδικευμένο λεξιλόγιο της βιομηχανίας του κινηματογράφου και ανάλυση ειδικοτήτων.

 

Αναλυτικά

 

Προβολές αποσπασμάτων ταινιών αναλύοντας την ιστορία του κινηματογράφου, τα είδη, το θεωρητικό μοντάζ και τα στάδια παραγωγής.

Δημιουργικές ομαδικές και ατομικές ασκήσεις –σεναριακής γραφής / κινηματογραφικής αφήγησης.

Πρακτικό εργαστήρι σκηνοθεσίας -  χρήση  ψηφιακής κάμερας και ολοκληρωμένη άσκηση σκηνοθεσίας .

 

Το σεμινάριο διδάσκει η Ελπίδα Παναγιωτίδου (Σκηνοθέτις / Casting Director) .

Στο πρακτικό σκέλος του σεμιναρίου ο Νίκος Καλλαράς (Σκηνοθέτης).

 

Οι συμμετέχοντες με την ολοκλήρωση των μαθημάτων θα λάβουν βεβαίωση παρακολούθησης από το E.D.U Standards (Κέντρο Δια Βίου Μάθησης).

 

Τα εβδομαδιαία μαθήματα (2 ωρών) αποτελούνται από:

Σύντομη αναφορά στην ιστορία του κινηματογράφου.

Κινηματογραφικά είδη και κινήματα.

Βασικές αρχές γραφής σεναρίου.

Μέθοδοι γραφής και αφηγηματικές τεχνικές.

Χρήση ψηφιακής κάμερας και Βασικές Αρχές σκηνοθεσίας.

Τεχνικές κινηματογράφησης.

Θεωρία Μοντάζ.

Ειδικότητες και ο ρόλος τους στην υλοποίηση ταινιών.

 

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΕΙΣΗΓΗΤΩΝ:

 

Η Ελπίδα Παναγιωτίδου είναι απόφοιτη του πτυχιακού τμήματος Κινηματογραφικών Σπουδών,  Σχολή Καλών Τεχνών  Πανεπιστημίου Sheffield Hallam της Αγγλίας και Μεταπτυχιακού Διπλώματος PgDip. in Screen Arts (Τέχνες Οθόνης),  Northern Media School με ειδίκευση Σκηνοθέτις / Σεναριογράφος. Eργάστηκε για ένα έτος στο Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα EASE του Warwick University, Coventry.  Έχει σκηνοθετήσει 2 ταινίες μικρού μήκους ‘Tango in the Mirror’ , ‘Goldfish’.  Εξασκεί το επάγγελμα της Casting Director σε πληθώρα διαφημιστικών σποτ  και ήταν  συν-ιδιοκτήτρια της εταιρίας Casting Service Persona.  Τα  τελευταία χρόνια διδάσκει κινηματογράφο σε παιδιά, εφήβους, ενήλικες και αρθρογραφεί . Tο σενάριο μικρού μήκους « Σσσς » ( συν-σεναριογραφή με Τίνα Σιδέρη) έλαβε έπαινο από την Ένωση Σεναριογράφων Ελλάδας και πλέον βρίσκεται στο στάδιο παραγωγής.

 

Ο Νίκος Καλλαράς σπούδασε σκηνοθεσία στην Σχολή Κινηματογράφου Λυκούργου Σταυράκου. Αρχικά, εργάστηκε ως βοηθός σκηνοθέτη στον χώρο του κινηματογράφου και της τηλεόρασης. Συνεργάστηκε με τους Νίκο Παναγιωτόπουλο, Περικλή Χούρσογλου, Νίκο Περάκη, Μιρέλλα Παπαοικονόμου, Βασίλη Τσελεμέγκο και πολλούς άλλους. To μικρού μήκους ντοκιμαντέρ του «Εvening Solitude» (2001) τιμήθηκε με έπαινο στο 2ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Καλαμάτας. Η ταινία του «Παιχνίδι για Δύο» (2004) απέσπασε κρατικό βραβείο στο 45ο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης. Η ταινία του «Μαύρη Θύελλα»(2011), βασισμένη στο ομώνυμο διήγημα του Δημήτρη Μίγγα, συμπεριλήφθηκε στο αφιέρωμα του Φεστιβάλ Κρακοβίας για τον Ελληνικό Κινηματογράφο. Επίσης, το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού την συμπεριέλαβε στο πρόγραμμα προβολής ελληνικών ταινιών που βασίζονται σε λογοτεχνικό κείμενο (αφιερώματα στον Ελληνικό Κινηματογράφο στη Φρανκφούρτη, στη Θεσσαλονίκη και στο Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού).Τα τελευταία χρόνια πραγματοποίησε σεμινάρια κινηματογράφου στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη, στη Βέροια, στη Καλαμάτα, και στα Τρίκαλα.Αυτή την εποχή ετοιμάζει την μεγάλου μήκους ταινία του «Ομερτά». Η ταινία επιδοτείται από το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου στο πρόγραμμα development σεναρίου και την παραγωγή της έχει αναλάβει η plays2place productions.

Σχετικές ειδήσεις
Σεμινάριο Σκηνοθεσίας Κινηματογράφου 2017 στο Σχολείο του Σινεμά
12.01.2017 16:11
Το Σχολείο του Σινεμά μας προσκαλεί στο καθιερωμένο Σεμινάριο Σκηνοθεσίας Κινηματογράφου για το νέο έτος.
Εκπαίδευση στην Εικόνα: Σεμινάριο στο Γαλλικό Ινστιτούτο
15.09.2016 13:28
Στα πλαίσια του 22ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας - Νύχτες Πρεμιέρας, το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδoς διοργανώνει ένα σεμινάριο εκπαίδευσης στην εικόνα. Το σεμινάριο σκοπεύει να συνεχίσει το εισαγωγικό μέρος που διοργανώθηκε τον Σεπτέμβριο 2015 για τους καθηγητές γαλλικής γλώσσας, απευθυνόμενο φέτος στο ευρύ κοινό και πιο συγκεκριμένα στους επαγγελματίες αλλά και στους λάτρεις του σινεμά.
Σεμινάριο Σκηνοθεσίας Κινηματογράφου 2016 -2017 από το Σχολείο του Σινεμά
14.09.2016 17:34
Το Σχολείο του Σινεμά μας προσκαλεί και φέτος στο καθιερωμένο Σεμινάριο Σκηνοθεσίας Κινηματογράφου για τη νέα σεζόν 2016 -2017.
121 Χρόνια Κινηματογράφου σε 12 μαθήματα στο Σχολείο του Σινεμά
13.09.2016 17:23
Το Σχολείο του Σινεμά διοργανώνει ένα Συναρπαστικό Ταξίδι στον Μαγικό Κόσμο του Κινηματογράφου - 12 Μαθήματα Ιστορίας και Θεωρίας του Κινηματογράφου για όλους τους λάτρεις της μεγάλης οθόνης.
Σεμινάριο Υποκριτικής Κινηματογράφου στο Booze Cooperativa
08.03.2016 12:44
Το FILMSCHOOL.GR σε συνεργασία με την ART SYNDICATE παρουσιάζουν στο BOOZE COOPERATIVA από τις 16 Απριλίου 2016, ένα Σεμινάριο Υποκριτικής Κινηματογράφου.