Παρασκευή, 9 Δεκεμβρίου 2016

Οδός Ολύμπου 12 από την ομάδα Αίολος στο Θέατρο του Νέου Κόσμου

Οδός Ολύμπου 12 από την ομάδα Αίολος στο Θέατρο του Νέου Κόσμου

Η Θεατρική Ομάδα Αίολος παρουσιάζει στο Θέατρο του Νέου Κόσμου την παράσταση Οδός Ολύμπου 12, βασισμένο στην «Ελληνική Μυθολογία» του Νίκου Τσιφόρου.

“Έξυσε το μούσι του ο Ησίοδος και άρχισε να γράφει: «Εν αρχή ήτο το χάος». Πάντα είναι το χάος και παντού.
Ξέρετε τι θα του κάνω εγώ αυτουνού, του πατέρας σας του Ουρανού;
Τί καλέ μαμά;
Θα του κόψω...θα του κόψω... (ο Ροϊδης το λέει «πάσαν πατρότητος ελπίδα»)
Όχι μαμά.
Μωρέ θα του τα κόψω. Τί δηλαδη;  Άσε που μ΄έχει αναστενάξει, αλλά θα γενάμε σερί και δε θα έχουμε παιδιά στο σπίτι;
Φρικιάσανε τα παιδιά, «όχι, δεν γίνονται τέτοια», πετάχτηκε όμως ο νεότερος ο Κρόνος, και λέει της μάνας του, της Γης:
Εγώ.
Θα το κάνεις  βρε;
Φσσσς! Και είμαι στο δρεπάνι καλύτερος από σκοπευτής του Τέξας.
Έτσι, φίλε μου, σβήνει η δόξα των δυνατών. Πολλές φορές με μια δρεπανιά.”

“Για τον Όλυμπο βέβαια, ξέρουμε όλοι. Έδρα της Εταιρίας των Θεών το ψηλότερο βουνό της Ελλάδος, ο Μακεδονικός Όλυμπος έγινε «δώμα Θεών»... Στο βουνό δημιουργήθηκε ένας συνοικισμός με ανάκτορα, ένα είδος σαν το Μπέβερλυ Χίλλ του Χόλυγουντ... Κατασκευαστής εργολαβικά ο Ήφαιστος.

Φαίνεται ότι έξω από τα ανάκτορά τους τα προσωπικά, οι Ολύμπιοι είχανε και ένα κοινό λίβινγκ ρούμ, όπου και την βγάζανε ζάχαρη... Ελείψει πιάνου ή ραδιοπικάπ στέρεο, έπαιζε λύρα ο Απόλλων. Ντιζέζ οι Μούσες. Μπαργούμαν η Ήβη, που κέρναγε την αμβροσία χωρίς σόδα. Αργότερα επειδή τα μούσκευε, μπάρμαν έγινε ο Γανυμήδης, όστις και ήτο και κατά πως λέγουσι κοινώς, και λιγάκι... συκιά... Άμα μερακλωνόταν ο Ζεύς, αντί να βγάλη καμιά καραμπιστόλα να ρίχνη, αμόλαγε κεραυνούς... Μεγάλο Αυλαρχείο να κάνη ανακοινώσεις δεν υπήρχε, αλλά τις παραγγελίες τις μεταβίβαζε ο Ερμής... Οι μικρότεροι Θεοί, κάτι της καρπαζιάς, είχανε φτηνότερα δωμάτια και δεν μπαίνανε εύκολα στα μεγάλα... όχι να γινόμαστε το ένα μας πρώτοι και ρετάλια... Επί των θεϊκών δωμάτων επιτρεπόντουσαν μόνο «νόμιμοι έρωτες μεταξύ των Θεών». Τις ζαβολιές τους τις κάναν αλλού και φαίνεται ότι από κει θεσπίστηκε η συνήθεια της γκαρσονιέρας... Οι μεταφορές θεών γινόντουσαν αστραπιαία, έτσι καύσιμα, μεταφορικά αυτοκίνητα, πολεμικά καράβια και τέτοια δεν επιβάρυναν τον προϋπολογισμό... Σώματα ασφαλείας δεν υπήρχανε... ΚΥΠ υπήρχε, αλλά δεν είχε ανακαλυφθεί ακόμα ποιός την διηύθυνε, διότι αυτά κρατιούνται μυστικά και άμα φανερώνονται δεν είναι πια ΚΥΠ, είναι ρεζίλι... Επίσης, μυστικά κοντύλια δεν είχανε...
 
Γενικά όπως σε όλα τα ανάκτορα, καλά περνάγανε και σκοτούρες δεν είχανε οι Θεοί, εκτός από τίποτα κρεβατομουρμούρες της Ήρας και τίποτα διαφωνίες μεταξύ τους.”

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Σκηνοθεσία: Βασίλης Ανδρέου
Διασκευή: Ομάδα Αίολος
Ηθοποιοί: Ανδρέας Κανελλόπουλος, Άρης Κανέλλος, Γιώργος Μακρής, Μαρία Νικητοπούλου, Φαίδρα Παπανικολάου, Νατάσα Σφενδυλάκη
Μουσική: Σπύρος Παρασκευάκος
Κοστούμια: Νίκος Καρδώνης
Σκίτσα: Στέλιος Κοτίδης
Βοηθός Σκηνοθέτη: Σοφία Καστρισίου

Σχετικές ειδήσεις
Persona του Ίνγκμαρ Μπέργκμαν στο Θέατρο του Νέου Κόσμου
05.12.2016 11:50
Η Ομάδα Elephas tiliensis παρουσιάζει στο Θέατρο του Νέου Κόσμου, το έργο του Ίνγκμαρ Μπέργκμαν, Persona, σε σκηνοθεσία Δημήτρη Αγαρτζίδη και Δέσποινας Αναστάσογλου.
Το κορίτσι του λύκου, από την ομάδα Terre de Semis στο Θέατρο του Νέου Κόσμου
24.11.2016 17:24
Από τις 16 Ιανουαρίου 2017 και κάθε Δευτέρα και Τρίτη στο Δώμα του Θεάτρου του Νέου Κόσμου, η Ειρήνη Φαναριώτη και η ομάδα Terre de Semis μας συστήνουν Το κορίτσι του λύκου, τη Λουσί, που ξεπηδά μέσα από τις σελίδες του μυθιστορήματος του Κριστιάν Μπομπέν, «La folle allure». Τόσο το συγκεκριμένο κείμενο όσο και ο ίδιος ο συγγραφέας με την παράσταση αυτή πραγματοποιούν την παρθενική τους εμφάνιση στην Ελλάδα.
Το αριστούργημα, του Κριστιάν Λόλλικε στο Θέατρο του Νέου Κόσμου
22.09.2016 10:49
Η ομάδα θεάτρου Αrs Moriendi παρουσιάζει στο Θέατρο του Νέου Κόσμου το έργο του Κριστιάν Λόλλικε, Το αριστούργημα ή The Re-Mohammed-Ty Show.
Ο κύριος του Τζακ από την ομάδα Terre de Semis στο Θέατρο του Νέου Κόσμου
30.12.2015 10:19
Η Ομάδα T.d.S (Terre de Semis) παρουσιάζει στο Θέατρο του Νέου Κόσμου τη δεύτερη θεατρική της δουλειά, που έχει τον τίτλο "Ο κύριος του Τζακ" και είναι βασισμένη στο ομώνυμο διήγημα του Γιάννη Σκαρίμπα.
Μεγάλοι Δρόμοι, από την ομάδα T.d.S ξανά στο Θέατρο του Νέου Κόσμου
23.12.2015 16:53
Μεγάλοι δρόμοι: Η δουλειά με την οποία συστήθηκε στο κοινό την περασμένη χρονιά η Ομάδα T.d.S (Terre de Semis), μετά την πρώτη της επιτυχημένη παρουσίαση, επανέρχεται στο Θέατρο του Νέου Κόσμου από τις 27 Ιανουαρίου έως και τις 17 Μαρτίου 2016.