Σάββατο, 25 Φεβρουαρίου 2017

Σαπφώ - Άσμα Ασμάτων: ένα σκηνικό με αφορμή την ποίηση από τον Χάρη Ξένο στην Αίθουσα Τέχνης Αθηνών

Σαπφώ - Άσμα Ασμάτων: ένα σκηνικό με αφορμή την ποίηση από τον Χάρη Ξένο στην Αίθουσα Τέχνης Αθηνών

Η Αίθουσα Τέχνης Αθηνών έχει δώσει στον καλλιτέχνη Χάρη Ξένο μία «carte blanche». Για είκοσι ημέρες θα « καταλλάβει » το χώρο της με μία πρωτότυπη παρουσίαση με αφορμή την ποιήση. Χρησιμοποιώντας τα έργα του ως «σκηνικό» ο ζωγράφος προσκαλεί άλλες τέχνες να συναντηθούν δημιουργικά την βραδιά των εγκαινίων, την Τρίτη 9 Φεβρουαρίου 2016 στις 8:00 μ.μ., σε ένα θεατρικό και μουσικό δρώμενο, με την επιμέλεια της Esther Andre Gonzales. Kύμβαλο: Kλέαρχος Κορκόβελος.

Η ζωγραφική του Χάρη Ξένου δημιουργεί ένα σκηνικό εμπνευσμένο από τα ποιήματα της Σαπφούς και το Άσμα Ασμάτων, δημιουργώντας ένα ελεύθερο διάλογο μεταξύ χρωμάτων και σχημάτων με τα λόγια των ποιητών. Ο καλλιτέχνης αναζητεί μέσα από τη ζωγραφική του σημεία επαφής εκεί που συναντάται ο αρχαίος με τον σύγχρονο κόσμο. Αναπολεί μέσα από ένα εικαστικό ταξίδι  γύρω από σημαντικά πολιτιστικά κέντρα της Μεσογείου όπως η Αλεξάνδρεια, η Σικελία, η Ανδαλουσία, η Βυζαντινή Κωνσταντινούπολη καθώς και από ένα ταξίδι στο χρόνο στην Αρχαία Αίγυπτο και τη Μινωική Κρήτη απ' όπου επιγραφές και  ίχνη από λαμπερά κομμάτια του χρόνου αποτελούν σημείο αναφοράς της ζωγραφικής του. Η ζωγραφική του θα μπορούσε να πει κανείς ότι είναι “γραμμένη σε χίλια φύλλα της μνήμης”. Η πέτρα και η γη δεν είναι ποτέ μακριά από το χέρι του Ξένου που τα ξαναερμνηνεύει.

Το ταξίδι του στην Τοσκάνη ήταν καθοριστικό για το έργο του ερχόμενος σε επαφή με την τέχνη του φρέσκου, ανακάλυψε μια αισθητική μεταξύ ζωγραφικής και αρχιτεκτονικής που δεν διακόπτει τον άνθρωπο με το φυσικό του περιβάλλον αλλά αντιθέτως κάνει μια συμφωνία μαζί του.

Ο Χάρης Ξένος σπούδασε στην Σχολή Καλών Τεχνών στου Παρισιού. Έχει κάνει εκθέσεις στην Ιταλία (galeria Il Segno), στην Γαλλία (galerie Bouche, galerie Bussière) και στην Ελλάδα (Νέες Μορφές και Αίθουσα Τέχνης Αθηνών το 1999). Τα τελευταία χρόνια έχει παρουσιάσει τα έργα του σε μουσεία: Αρχαιολογικό Μουσείο Αθηνών, Επιγραφικό μουσείο Αθηνών, Βυζαντινό Μουσείο Θεσσαλονίκης,  Μουσείο Μπενάκη Ισλαμικής Τέχνης, και  στην Σχολή Καλών Τεχνών Mimar Sinan της Κωνσταντινούπολης.

Το 2015 τιμήθηκε με βραβείο της Ακαδημίας Καλών Τεχνών της Γαλλίας.

Έργα του υπάρχουν σε δημοσιές και ιδιωτικές συλλογές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Σχετικές ειδήσεις
Έκθεση της Νέλλας Γκόλαντα στην Αίθουσα Τέχνης Αθηνών
21.02.2017 17:17
Η Αίθουσα Τέχνης Αθηνών εγκαινιάζει την Πέμπτη 9 Μαρτίου 2017 την ατομική έκθεση της Νέλλας Γκόλαντα με τίτλο: Η εμπλοκή του χώρου: από τα Χαρακτικά στα “Κατοικημένα Γλυπτά Τοπία”.
Crossing the lines: έκθεση του STMTS στην Αίθουσα Τέχνης Αθηνών
23.11.2016 13:54
Την Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου 2016 στις 7.30 μ.μ. εγκαινιάζεται στην Αίθουσα Τέχνης Αθηνών η πρώτη ατομική έκθεση ζωγραφικής «Crossing the lines» τoυ STMTS.
Η διαλεκτική ανάπλαση του ορατού: έκθεση του Ηλία Καρρά στην Αίθουσα Τέχνης Αθηνών
08.11.2016 15:47
Την Πέμπτη 10 Νοεμβρίου 2016 στις 7.30 μ.μ. εγκαινιάζεται η έκθεση ζωγραφικής, του Ηλία Καρρά, με τίτλο Η διαλεκτική ανάπλαση του ορατού, στην Αίθουσα Τέχνης Αθηνών.
Μετέωροι Βηματισμοί: Έκθεση του Ανάργυρου Πασχάλη στην Αίθουσα Τέχνης Αθηνών
20.09.2016 14:38
Στην Αίθουσα Τέχνης Αθηνών εγκαινιάζεται η τρίτη ατομική έκθεση ζωγραφικής του Ανάργυρου Πασχάλη, «Μετέωροι Βηματισμοί», την Τρίτη 11 Οκτωβρίου 2016.
Έκθεση ζωγραφικής της Αμαλίας Ζογλοπίτου στην Αίθουσα Τέχνης Αθηνών
29.02.2016 14:14
Στην Αίθουσα Τέχνης Αθηνών εγκαινιάζεται η δεύτερη ατομική έκθεση ζωγραφικής της Αμαλίας Ζογλοπίτου την Πέμπτη 3 Μαρτίου 2016 στις 7.30 μ.μ.