Δευτέρα, 20 Φεβρουαρίου 2017

Πορτοκαλί παραμύθια, τα παραμύθια της αλληλεγγύης - Θούλη Στάϊκου

Πορτοκαλί παραμύθια, τα παραμύθια της αλληλεγγύης - Θούλη Στάϊκου

Δώδεκα παραμύθια , δέκα πρωτότυπα και δυο διασκευές, ιδωμένα από τη σκοπιά της Αλληλεγγύης που μπήκε τόσο επιτακτικά στη ζωή μας τα τελευταία χρόνια, είναι η συλλογή των παραμυθιών της Θούλης Στάικου με τον τίτλο «Πορτοκαλί παραμύθια, τα παραμύθια της αλληλεγγύης» που κυκλοφορεί σε βιβλίο - CD από τις εκδόσεις Εύμαρος σε συνεργασία με το Ράδιο Πορτοκαλί.

Πορτοκαλί γιατί ακούστηκαν στο ραδιόφωνο του Πορτοκαλί και αλληλεγγύης γιατί γράφτηκαν για την εκπομπή του Δικτύου Αλληλεγγύης Καλλιθέας.

 

Ο γέρος κι η γριά, η πετρόσουπα, Πού είναι η ζωή; το Κουσουράκι, η σοκολάτα, ο Τρομάρας, η Λυγερή, ο Τζουμής, ο Αχμάκης, ο Αμάραντος, η παπαδιά, το αρνάκι και η Πασχαλιά, είναι οι τίτλοι των παραμυθιών αυτών.

 

Όπως λέει η δημοσιογράφος Μαριλένα Κατσίμη στον πρόλογο του βιβλίου «…Τα Πορτοκαλί Παραμύθια έχουν μια δύναμη μαγική. Μας πείθουν πως αυτά που εξιστορούν είναι δυνατόν να συμβούν και στη σκληρή πραγματικότητα, αν έχουμε αλληλεγγύη Οι ανθρώπινες αδυναμίες των ζευγαριών, ο ενθουσιασμός του Πέτρου, ο έρωτας του Γιάννου και του Τρομάρα, το επικαιροποιημένο γεφύρι… Οι χαρακτήρες σε πλησιάζουν, σου θυμίζουν γνώριμες φιγούρες – το Κουσουράκι, ο ξενιτεμένος πατέρας, ο Αχμάκης –ακόμη και τον εαυτό σου: μπαίνεις μέσα και ταυτίζεσαι.  Νιώθεις ότι προσφέρεις κι εσύ λίγη αλληλεγγύη, έστω και με τον τρόπο σου.  Γιατί η αλληλεγγύη έχει πολλές μορφές. Και παίρνεις δύναμη και νιώθεις χρήσιμος για να πας παρακάτω…

 

Τη μουσική επένδυση των παραμυθιών έκανε ο συνθέτης Νικόλας Γκίνης, την ηχογράφηση ο ηχολήπτης Γιάννος Ηλιάδης και την οργάνωση της μουσικής παραγωγής ο Αλέξανδρος Γερασίμου.

Δώδεκα παραμύθια με το χρώμα και τη φωνή της αλληλεγγύης.

 

Η Θούλη Στάϊκου γεννήθηκε στην Καβάλα το 1952. Σπούδασε αρχιτεκτονική στην Αθήνα. Εργάστηκε ως μηχανικός, σχεδιάστρια, σχεδιάστρια επίπλου, ζωγράφος, εικονογράφος βιβλίων, επιμελήτρια κειμένων κ.ά. Δίδαξε σχέδιο και ιστορία της τέχνης στη μέση επαγγελματική εκπαίδευση. Ασχολήθηκε επί δεκαεπτά χρόνια με τη θεατρική ομάδα των μαθητών του σχολείου της, του 2ου ΕΠΑΛ Ν. Σμύρνης. Από το 2012 είναι μέλος του Δικτύου Αλληλεγγύης Καλλιθέας και συμμετέχει στην παραγωγή της εκπομπής του, στο Πορτοκαλί Ραδιόφωνο.  Έχει εκδοθεί ένα βιβλίο της για παιδιά (Η Ιστορία της Τρύπας, εκδ. Καστανιώτη, 1985) και μία συλλογή διηγημάτων (με το τσιγκέλι, εκδ. Έναστρον 2009).

Σχετικές ειδήσεις
Φιλοσοφικά παραμύθια - Γιώτα Βάσση
09.11.2016 12:22
Από τις εκδόσεις Λιβάνη κυκλοφορεί το παιδικό βιβλιο, Φιλοσοφικά παραμύθια της Γιώτας Βάσση.
Τα
19.10.2016 10:10
Την Κυριακή 23 Οκτωβρίου σας περιμένουμε στο Bobos Arts Festival στην παρουσίαση του βιβλίου της Ξένιας Καλογεροπούλου σε εικονογράφηση Φίλιππου Φωτιάδη Παραμύθια με την Ξένια για να την ακούσετε να μας αφηγείται ζωντανά ένα από τα παραμύθια.
Ένα μοναδικό θεματικό πάρκο με τα παραμύθια του Ευγένιου Τριβιζά στη ΔΕΘ-Helexpo
29.08.2016 13:27
Σε μια μοναδική συνεργασία με τον κοσμαγάπητο ποιητή παραμυθιών Ευγένιο Τριβιζά, η ΔΕΘ-Helexpo ετοιμάζεται να μας εκπλήξει με ένα φαντασμαγορικό, θεματικό πάρκο, ευρωπαϊκών προδιαγραφών, εμπνευσμένο από τα δημοφιλέστερα παραμύθια και τους γνωστότερους ήρωες του διεθνώς καταξιωμένου, μεγάλου, Έλληνα δημιουργού.
Παραμύθια των παραμυθάδων - Δημήτρης Β. Προύσαλης
18.08.2016 10:10
Από τις εκδόσεις Απόπειρα κυκλοφορεί το βιβλίο, Παραμύθια των παραμυθάδων του Δημήτρη Β. Προύσαλη.
Τα παραμύθια της Φωνής της Ελλάδας σε μετάδοση σε ολόκληρο τον κόσμο!
08.06.2016 15:40
Η Δραματική Σχολή του Θεάτρου Τέχνης Καρόλου Κουν, σε συνεργασία με τη Φωνή της Ελλάδας, παρουσιάζει «Τα παραμύθια της Φωνής της Ελλάδας», μια σειρά παραμυθιών για παιδιά προσχολικής και όχι μόνο ηλικίας. Τα παραμύθια γράφουν, δραματοποιούν και ηχογραφούν μαθητές της Σχολής στο στούντιο της Ελληνικής Ραδιοφωνίας, αφιλοκερδώς.