Δευτέρα, 20 Φεβρουαρίου 2017

Διάλεξη του μουσικολόγου Ηλία Χρυσοχοΐδη στη Μουσική Βιβλιοθήκη

Διάλεξη του μουσικολόγου Ηλία Χρυσοχοΐδη στη Μουσική Βιβλιοθήκη

Την Πέμπτη 18 Φεβρουαρίου στις 19:00 η Μουσική Βιβλιοθήκη φιλοξενεί μια πρωτότυπη διάλεξη πάνω στον θεμέλιο λίθο των Ανθρωπιστικών Σπουδών, την αρχειακή έρευνα.

Ο καταξιωμένος μουσικολόγος, ιστορικός ερευνητής και καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Stanford Ηλίας Χρυσοχοΐδης παρουσιάζει και αξιολογεί τις εμπειρίες και τα αποτελέσματα μιας εικοσαπενταετίας στην έρευνα πρωτογενών πηγών της μουσικής, στην Ελλάδα, την ευρύτερη Ευρώπη, την Αμερική και την Αυστραλία.

Η πρωτοβουλία του να αρχειοθετήσει τα έργα του Θεσσαλονικιού συνθέτη Νίκου Αστρινίδη εγκαινίασε μια πορεία που κατέδειξε τη δύναμη της αρχειακής έρευνας για να εμπλουτίζει ή και να αναθεωρεί τη σχέση μας με το παρελθόν. Με παραδείγματα από την υπερδεκαετή του έρευνα σε πηγές του 18ου αιώνα για τον Χαίντελ, αλλά και τις ανακαλύψεις αγνώστων πηγών για τον Μητρόπουλο και τον Σεφέρη, αυτοβιογραφικών σημειωμάτων του Σπύρου Σκούρα και, πιο πρόσφατα, χαμένων αρχείων του Ε.Λ.Α.Σ. και της αυτοβιογραφίας επιζώντα της γενοκτονίας των Αρμενίων και της καταστροφής της Σμύρνης, επιχειρεί να αναδείξει τον κρίσιμο ρόλο της αρχειακής έρευνας στην τεκμηρίωση της νεώτερης ιστορίας μας, ιδιαίτερα δε στα πρόθυρα της δισεκατονταετηρίδας της επανάστασης του 1821.

Βιογραφικό

Από τους πρώτους διπλωματούχους Ελληνικού Τμήματος Μουσικών Σπουδών (Α.Π.Θ.), ο Ηλίας Χρυσοχοΐδης (Ilias Chrissochoidis) διέγραψε μιαν ανήσυχη ακαδημαϊκή πορεία που τον έφερε από τη νύφη του Θερμαϊκού στο ανεμοδαρμένο Λίβερπουλ και από το ομφάλιο Λονδίνο στην καρδιά του Silicon Valley. Διδάκτορας του Stanford University, έχει διδάξει στο ίδιο πανεπιστήμιο ιστορία και θεωρία της μουσικής και υπήρξε μέλος του Stanford Humanities Center.

 

Η ερευνητική του δραστηριότητα εκτείνεται από το μουσικό φαντασιακό στα έργα του Σαίξπηρ έως το φιλοσοφικό υπόβαθρο της μουσικής του Ξενάκη. Έχει αφιερώσει την τελευταία δεκαπενταετία στη διερεύνηση της πρόσληψης και του κοινωνικού αντίκτυπου των ορατορίων του Χαίντελ στη Γεωργιανή Βρετανία, μια δραστηριότητα που υποστηρίχτηκε με περισσότερες από είκοσι ερευνητικές υποτροφίες από ακαδημαϊκά ιδρύματα (Harvard, Yale, UCLA, University of Texas-Austin, McGill, University of London, Huntington, Folger Shakespeare Library). Το 2009 υπήρξε ο πρώτος μουσικολόγος που διορίστηκε μέλος Τμήματος Οικονομικών (University College London) συνεργαζόμενος στη χρησιμοποίηση μεθοδολογίας κοινωνικών επιστημών στην ανάλυση όπερας. Το 2010–11 εκλέχτηκε ερευνητικός εταίρος του American Council of Learned Societies και διορίστηκε Kluge Fellow στην Βιβλιοθήκη του Κονγκρέσου. Επιστρέφοντας στο Stanford το 2011, επιδόθηκε στην εξερεύνηση των αρχειακών συλλογών του πανεπιστημίου και του Hoover Institution αποκαλύπτοντας δεκάδες συλλογές με θέμα τη σύγχρονη Ελληνική ιστορία. Από το 2015 είναι ερευνητικό μέλος του WZB Berlin Social Science Center. Συνιδρυτής του ιστορικού περιοδικού «Μουσικοτροπίες», έχει δημοσιεύσει δεκάδες άρθρα σε κορυφαία ακαδημαϊκά περιοδικά, και έχει αρθρογραφήσει στο «ΒΗΜΑ της Κυριακής», την «Καθημερινή», το «Πολύτονο», και τη «Stanford Daily». Η συνθετική του παραγωγή περιλαμβάνει ένα κοντσέρτο για πιάνο , μια μονόπρακτη όπερα , κομμάτια χαρακτήρα για πιάνο, αλλά και τις συλλογές ενόργανης μουσικής «ringtones», «Eviva!», «Hellenotropia», «Creative Musicology» και «Inspiratorio».

 

http://web.stanford.edu/~ichriss/

Σχετικές ειδήσεις
Βιωματικές Μουσικές Δράσεις: νέο εργαστήριο στη Μουσική Βιβλιοθήκη
05.01.2017 17:26
Η Μουσική Βιβλιοθήκη του Συλλόγου Οι Φίλοι της Μουσικής στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών συνεχίζει τον επιτυχημένο θεσμό της «Ελεύθερο Εργαστήρι Μουσικής Παιδείας» στο πλαίσιο της συμβολής της στη δια βίου μάθηση.
Ελεύθερο Εργαστήρι Μουσικής Παιδείας 2016 στη Μουσική Βιβλιοθήκη
26.09.2016 17:15
Την Τετάρτη 5 Οκτωβρίου στις 10:00 ξεκινούν οι εγγραφές στον πρώτο, γενικό κύκλο του φετινού Ελεύθερου Εργαστηρίου Μουσικής Παιδείας της Μουσικής Βιβλιοθήκης, που έχει θέμα «Μουσικές του κόσμου».
Η μουσική στην εκπαιδευτική διαδικασία: διημερίδα στη Μουσική Βιβλιοθήκη
09.05.2016 13:42
Το Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, στο πλαίσιο του εορτασμού των 25 ετών από την ίδρυσή του, διοργανώνει διημερίδα με θέμα «η Μουσική στην Εκπαιδευτική Διαδικασία», σε συνεργασία με τη Μουσική Βιβλιοθήκη «Λίλιαν Βουδούρη» του Συλλόγου Οι Φίλοι της Μουσικής.
Η Wikipedia τραγουδάει ελληνικά: Ημερίδα στη Μουσική Βιβλιοθήκη
23.02.2016 16:45
H Μουσική Βιβλιοθήκη του Συλλόγου Οι Φίλοι της Μουσικής εμπλουτίζει τη Wikipedia με ήχους από την ελληνική παραδοσιακή μουσική και καλεί κάθε ενδιαφερόμενο να λάβει μέρος στην ημερίδα που διοργανώνει για το σκοπό αυτό στους χώρους της, την Τετάρτη 23 Μαρτίου 2016, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.
Διάλεξη του σκηνοθέτη Gregory Thompson στην Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών
22.02.2016 14:27
Διάλεξη του πολυβραβευμένου σκηνοθέτη και συνεργάτη του University College London, Gregory Thompson, θα δοθεί την Κυριακή 28/2/16 στο θέατρο της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών, με αφορμή τη συμπλήρωση 400 χρόνων από τον θάνατο του Ουίλλιαμ Σαίξπηρ (1564-1616).