Από 12 Φεβρουαρίου θα παρουσιάζεται στο θέατρο Πάνθεον το διάσημο «Βίκτορ- Βικτόρια», το οποίο κατέχει μια ξεχωριστή θέση ανάμεσα στα μιούζικαλ της παγκόσμιας σκηνής.

Από την Αναστασία Ρίζου

Αρχικά προερχόμενο από μία γερμανική ταινία του 1933 (Viktor und Viktoria), έγινε τεράστια επιτυχία στη μεγάλη οθόνη με την Τζούλι Άντριους το 1982 (σκην. Blake Edwards) και διασκευάστηκε για το Broadway το 1995.

Η δράση μας μεταφέρει στην γαλλική πρωτεύουσα της δεκαετίας του ’30, όπου ο δαιμόνιος Toddy, τραγουδιστής σε νυχτερινό κέντρο, έχει τη φαεινή ιδέα να μετατρέψει μια γυναίκα σε άνδρα, η οποία θα τραγουδήσει στη συνέχεια σε καμπαρέ. Ξεκινά τότε μία μεγάλη σειρά διασκεδαστικών παρεξηγήσεων, με κωμικές και δραματικές στιγμές, που περιλαμβάνουν αρκετό χορό, τραγούδι και καλό χιούμορ. Το κείμενο διαθέτει καλόγουστες ατάκες, αρκετά σημερινές και οι διάλογοι είναι γήινοι και έξυπνοι.

Μέσα από το έργο έχουν μείνει στην ιστορία τραγούδια όπως «Le jazz hot», «Chicago Ilinois», «The shady dame of Seville» και «You and me», σε μουσική του σπουδαίου Henry Mancini.

Επιπλέον ήρωες όπως ο Toddy και η Norma, αν και σχεδόν αρχετυπικοί στην κωμωδία, ανήκουν στην κατηγορία των ρόλων που πάντα κλέβουν την παράσταση, ανεξαρτήτως της δυναμικής του πρωταγωνιστικού.

Στο «Πάνθεον», την διασκευή έχει αναλάβει η Μυρτώ Κοντοβά και τη σκηνοθεσία ο Απόλλωνας Παπαθεοχάρης. Δεν μπορούμε ακόμα να γνωρίζουμε κατά πόσο έχουν βασιστεί στο πρωτότυπο κείμενο, αν και δείχνουν πολύ ενθουσιασμένοι με το εγχείρημα και έτοιμοι να σεβαστούν τις ιδιαίτερες αποχρώσεις του. Το καστ βέβαια, είναι αρκετά ελπιδοφόρο και σε κάποια σημεία ξαφνιάζει πολύ ευχάριστα. Τον πρωταγωνιστικό ρόλο έχει αναλάβει η Εβελίνα Παπούλια (η οποία έχει αποκτήσει ήδη την αλά Τζούλι Άντριους εμφάνιση), ενώ ο Γιάννης Ζουγανέλης θα υποδυθεί τον Toddy, τον ομοφυλόφιλο μέντορά της. Στα αναπάντεχα συγκαταλέγονται δύο ηθοποιοί που δεν μας έχουν συνηθίσει στα μιούζικαλ, όμως αποτελούν ένα συν της παράστασης. Πρόκειται για την Θεοδώρα Τζήμου και τον Γιάννη Στάνκογλου. Η πρώτη, θα μεταμορφωθεί στην ιδιαίτερη Νόρμα, όπου θα κάνει σίγουρα τη διαφορά, ενώ ο δεύτερος θα υποδυθεί τον γόη γκάγκστερ Μάρτσαρντ. Φυσικά, το καστ δεν ολοκληρώνεται εκεί. Πρόκειται για πολυμελή θίασο, που εκτός από τους βασικούς ηθοποιούς (Γιώργος Κοψιδάς, Γιώργος Σουξές, Δημήτρης Φραγκιόγλου κα), περιλαμβάνει αρκετά νέα παιδιά, ηθοποιούς, τραγουδιστές και χορευτές που συμπληρώνουν δημιουργικά το σύνολο.

Μένει να δούμε πόσο οι φαρμακερές και εύστοχες ατάκες, όπως και τα προσαρμοσμένα στα ελληνικά, διάσημα τραγούδια του έργου, θα μπορέσουν να κερδίσουν το αθηναϊκό κοινό.

Ας πάρουμε και μία γεύση από το πρωτότυπο κείμενο:

Norma: Πιστεύω ότι μια σωστή γυναίκα θα μπορούσε να σε διορθώσει.

Toddy: Πιστεύω ότι η σωστή γυναίκα θα μπορούσε να διορθώσει εσένα.


Οι συντελεστές της παράστασης

Απόδοση κειμένου-απόδοση στίχων: Μυρτώ Κοντοβά

Σκηνοθεσία: Απόλλων Παπαθεοχάρης

Ενορχήστρωση-Διεύθυνση Ορχήστρας: Αλέξιος Πρίφτης

Σκηνικά: Μανόλης Παντελιδάκης

Κοστούμια: Απόλλων Παπαθεοχάρης

Χορογραφίες: Chali Jennings

Φωτισμοί: Γιώργος Τέλλος

Φωνητική διδασκαλία: Λία Βίσση

Make up artist: Παντελής Τουτουντζής

Hair Stylist: Βασίλης Μπουλούμπασης

 

Παραγωγή: Θέατρο Πάνθεον

Στο ρόλο του Βίκτορ-Βικτόρια η Εβελίνα Παπούλια.

Πρωταγωνιστούν:

Γιάννης Ζουγανέλης, Γιάννης Στάνκογλου, Θεοδώρα Τζήμου, Γιώργος Κοψιδάς, Δημήτρης Φραγκιόγλου, Γιώργος Σουξές, Ιάσονας Μανδηλάς, Άρης Πλασκασοβίτης, Παναγιώτης Μαλικούρτης, Πέτρος Ιωάννου.

 

Μαζί τους:

Chali Jennings, Ευγένιος Buli, Σταυριάνα Γαρνάβου, Τατιάνα Δημητριάδου, Μελίνα Κόντη, Παναγιώτης Μαλακός, Ηλίας Μπαγεώργος, Courtney Parker, Γιώργος Παπαδόπουλος, Βασίλης Ρόξενος, Λίζι Σπαχή.

Διαβάστε επίσης: Το Victor Victoria, στο Θέατρο Πάνθεον