Τετάρτη, 22 Φεβρουαρίου 2017

Το HackTheBooK ολοκληρώθηκε με επιτυχία στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών

Το HackTheBooK ολοκληρώθηκε με επιτυχία στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών

Στις 22, 23 και 24 Ιανουαρίου 2016 διεξήχθη με μεγάλη επιτυχία στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση το HackTheBook, ένα τριήμερο φεστιβάλ πλούσιο σε ομιλίες , ιδέες και συνεργασίες , που προκάλεσαν το μυαλό μας σε σχέση με το σχεδιασμό και την εμπειρία της ανάγνωσης.

Την πρώτη ημέρα του φεστιβάλ, και σε συνεργασία με το ευρωπαϊκό πρόγραμμα Europeana Space, πραγματοποιήθηκε το εκπαιδευτικό εργαστήριο E-Space Workshop: Best Practices in Education, στο οποίο παρουσιάστηκαν καινοτόμες εκπαιδευτικές ψηφιακές προτάσεις και εφαρμογές από πανεπιστήμια και πολιτιστικούς οργανισμούς από όλη την Ευρώπη (Βέλγιο, Ελλάδα, Εσθονία, Ιρλανδία, Ισπανία, Ιταλία, Κύπρος, Πολωνία), με έμφαση στην αξιοποίηση της ανοιχτής ευρωπαϊκής πολιτιστικής πληροφορίας. Στο πλαίσιο του εργαστηρίου, πραγματοποιήθηκε σειρά ομιλιών και εργαστηρίων, τα οποία έδωσαν την ευκαιρία στο κοινό να γνωρίσει τις τελευταίες τάσεις στο χώρο της τεχνολογίας της εκπαίδευσης, ιδίως των ανοιχτών εκπαιδευτικών πόρων (Open Educational Resources), και το πώς αυτοί μπορούν να ενσωματωθούν σε εκπαιδευτικά προγράμματα που απευθύνονται σε μαθητές και διδάσκοντες της πρωτοβάθμιας, δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, σε επισκέπτες μουσείων, σε καλλιτέχνες και στο ευρύ κοινό.  

Στις 23 και 24 Ιανουαρίου πραγματοποιήθηκε το hackathon HackTheBook, το οποίο έδωσε την ευκαιρία σε designers, καλλιτέχνες, εκδότες, προγραμματιστές, συγγραφείς, ποιητές, hackers και καινοτόμους επιχειρηματίες να συνδυάσουν διαφορετικές δεξιότητες (design, γραφιστική, επιμέλεια περιεχομένου, book art, δημιουργικό προγραμματισμό, επιχειρηματικό σχεδιασμό) και να δημιουργήσουν ένα βιβλίο που να ξεπερνά τα όρια του βιβλίου, όπως το γνωρίζουμε σήμερα. Στο hackathon συμμετείχαν δέκα ομάδες (ArcBook‪, BoxTheBook, Calculus, CookLee, DigitalHeritageGeeks, ‎ExperienceDesigners, MnemoTrace, Muzine, Sink A Future, Vivl.io‎) που είχαν πρόσβαση σε ανοιχτό περιεχόμενο το οποίο εκτεινόταν από το Αρχείο Καβάφη έως έργα του Rijksmuseum και από τη Βρετανική Βιβλιοθήκη έως έργα του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης. Στην τελική φάση, διακρίθηκαν τρεις ομάδες (CookLee, Sink A Future, Vivl.io), οι οποίες θα συνεχίσουν το ταξίδι τους στο Λονδίνο για ένα σεμινάριο εντατικού επιχειρηματικού σχεδιασμού του έργου τους.

Το φεστιβάλ πραγματοποιήθηκε στον Εκθεσιακό Χώρο της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση, σε συνεργασία με το δίκτυο του Europeana Space, το Goldsmiths College University of London, το Coventry University, το Αρχείο Καβάφη, την Post Scriptum και την ΕΕΛ/ΛΑΚ (Εταιρεία Ελεύθερου Λογισμικού / Λογισμικού Ανοιχτού Κώδικα). Πολύτιμοι αρωγοί των συμμετεχόντων στο hackathon ήταν οι GeniusBarExperts: Ηρακλής Αγιοβλασίτης, Ισμήνη Αδάμη, Ηλίας Γιαννόπουλος (Fixers), Νάσος Δροσόπουλος, Ευάγγελος Καϊμάκης, Δημήτρης Κουκουλάκης. Τα έργα των συμμετεχόντων έκριναν οι Simon Cronshaw, Θανάσης Δεληγιάννης, Antonella Fresa, Gary Hall, Πρόδρομος Τσιαβός, Θεόδωρος Χιώτης, Joanna Zylinska.

Το HackTheBook αποτελεί ακόμα μία δράση σε μια συνεχιζόμενη πρωτοβουλία της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση να αποτελέσει το φυσικό και ψηφιακό χώρο συνάντησης και σύγκλισης των διαφορετικών δημιουργικών κοινοτήτων και ομάδων.

Σχετικές ειδήσεις
Ο έρωτας του ποιητή - Henrich Heine
17.02.2017 11:55
Οι Εκδόσεις Άγρα, με αφορμή τις δύο συναυλίες στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών με τον κύκλο τραγουδιών του Χάινε σε μουσική του Ρόμπερτ Σούμαν, εκδίδουν το πρωτότυπο κείμενο και τη μετάφραση του κύκλου Ο έρωτας του ποιητή από τον Διονύση Καψάλη.
Ο σπουδαίος αραβόφωνος ποιητής Άδωνις στη Στέγη
28.12.2016 15:26
Με Βραβείο Goethe, διεκδικητής επί χρόνια του Νόμπελ Λογοτεχνίας, αυτοεξόριστος από τη Συρία και ένας από τους μεγαλύτερους ποιητές του Αραβικού Κόσμου, ο Άδωνις έρχεται στη Στέγη.
Το Αρχείο Καβάφη του Ιδρύματος Ωνάση συμμετείχε με επιτυχία στην 29η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Μόσχας
21.09.2016 10:26
Στην 29η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Μόσχας συμμετείχε το Αρχείο Καβάφη του Ιδρύματος Ωνάση, όπου είχε την ευκαιρία να παρουσιάσει μερικές από τις κυριότερες δράσεις του, αλλά και να οργανώσει σημαντικές εκδηλώσεις με θέμα τόσο τον ελληνικό πολιτισμό, όσο και τον μεγάλο Έλληνα ποιητή.
Ενημέρωση για την Ευρώπη στο 35ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Βιβλίου Θεσσαλονίκης
15.06.2016 11:57
Με ειδικά διαμορφωμένο περίπτερο από όπου διανέμεται πλούσιο ενημερωτικό υλικό για ότι χρειάζεται να ξέρει ο Ευρωπαίος πολίτης, συμμετέχει η Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα και Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα, στο 35ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Βιβλίου Θεσσαλονίκης που πραγματοποιείται στην παραλία του Λευκού Πύργου – Άγαλμα Μ. Αλεξάνδρου και θα διαρκέσει έως την Κυριακή 19 Ιουνίου.
Το κατορθωμένο σώμα - Γιώργος Βαρθαλίτης
09.03.2016 11:59
Το βιβλίο Το κατορθωμένο σώμα - Ο ποιητής Άγγελος Σικελιανός με εισαγωγή και ανθολόγηση του σικελιανικού έργου από τον ποιητή Γιώργο Βαρθαλίτη, είναι το δεύτερο της σειράς "Δύο αιώνες ελληνικής ποίησης" που εκδίδει το Ίδρυμα Τάκης Σινόπουλος - Σπουδαστήριο Νεοελληνικής Ποίησης, σε συνεργασία με τις εκδόσεις Γαβριηλίδης, στο πλαίσιο τριετούς κύκλου εκδηλώσεων που πραγματοποιούνται στην έδρα του Ιδρύματος.