Παρασκευή, 24 Φεβρουαρίου 2017

Έργα Μπερλιόζ, Λιστ και Φρανκ με την ΚΟΘ στην αίθουσα τελετών του ΑΠΘ

Έργα Μπερλιόζ, Λιστ και Φρανκ με την ΚΟΘ στην αίθουσα τελετών του ΑΠΘ

Η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης παρουσιάζει την Παρασκευή 29 Ιανουαρίου 2016 στην Αίθουσα Τελετών Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, ένα πρόγραμμα πρωτοπόρων συνθετών, με έργα καινοτόμα για την εποχή τους, τα οποία άνοιξαν νέους δρόμους στη σύνθεση . Ο Εκτόρ Μπερλιόζ υπήρξε ένας μεγάλος οραματιστής και πιονέρος, που όμως οι καινοτομίες του αναγνωρίστηκαν μετά το θάνατό του. Έγραψε τη σύνθεση ‘Ρωμαϊκό Καρναβάλι’ ως εισαγωγή για τη δεύτερη πράξη της όπερας ‘Benvenuto Cellini’ και πρότεινε μέσω αυτής μία νέα μορφή ενορχήστρωσης. Ο Φραντς Λιστ εμπνεύστηκε το 2ο κοντσέρτο του για πιάνο από το δεξιοτεχνικό παίξιμο του κορυφαίου βιολονίστα Νικολό Παγκανίνι. Θέλοντας να μεταφέρει αυτή τη δεξιοτεχνία στο πιάνο, δημιούργησε ένα απαιτητικό κοντσέρτο που υπερέβη τα δεδομένα της καθιερωμένης κλασικής φόρμας, ρέοντας ελεύθερα και ποιητικά. Το κοντσέρτο ερμηνεύει ο νικητής του 7ου Διεθνούς Διαγωνισμού Πιάνου ‘Γιώργος Θυμής’ (2015), ο Ουκρανός βιρτουόζος Ντανίλο Σαϊένκο. Η Συμφωνία σε Ρε ελάσσονα είναι η τελευταία δημιουργία του Βέλγου συνθέτη Σεζάρ Φρανκ. Ο συνθέτης έγραψε μόνο μία συμφωνία , στην οποία όμως εισήγαγε όσες καινοτομίες μπορούσε από τη γαλλική πρωτοπορία σε ένα τυπικό γερμανικό έργο , όπως τα τρία αντί για τα καθιερωμένα τέσσερα μέρη και την κυκλική θεματική δομή στην εξέλιξη του έργου, θέλοντας να αποδείξει το μεγαλείο της γαλλικής μουσικής, η οποία μπορεί να σταθεί ισότιμα απέναντι στη μεγάλη γερμανική παράδοση.

 

Διεύθυνση ορχήστρας: Ζωή Ζενιώδη

Πιάνο: Danylo Saienko

 

Πρόγραμμα:

Hector Berlioz (1803-1869): Εισαγωγή από «Ρωμαϊκό καρναβάλι», έργο 9

Franz Liszt (1811-1886): Κοντσέρτο για πιάνο αρ. 2 σε λα μείζονα. S.125

César Franck (1822-1890): Συμφωνία σε ρε ελάσσονα

Σχετικές ειδήσεις
Η τρίτη και τελευταία συναυλία - αφιέρωμα στον Kurtág στο Πάντειο
09.02.2017 16:55
Ο Kurtág συνομιλεί με τους György Ligeti, Anton Webern και J.S. Bach, o Νίκος Σκαλκώτας με τον σύγχρονό του, Erwin Schulhoff, οι Hans Werner Henze και Rodney Sharman με τον Richard Wagner. Μια πειραματική σύνθεση με μεσαιωνικές καταβολές και αναφορά στους Λαβυρίνθους του Borges κλείνει τον κύκλο των τριών συναυλιών στις 15 Φεβρουαρίου, στην Αίθουσα Τελετών του Παντείου Πανεπιστημίου.
Beethoven up to date: Συναυλία της Αθηναϊκής Συμφωνικής Ορχήστρας Νέων
12.05.2016 12:07
Την Κυριακή 15 Μαΐου 2016 και ώρα 12:00 στην αίθουσα Aula της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών στην Πανεπιστημιούπολη Ζωγράφου, η Αθηναϊκή Συμφωνική Ορχήστρα Νέων (ΑΣΟΝ) υπό την διεύθυνση του Παύλου Σεργίου θα παρουσιάσει τα έργα Λεονόρα III, 3ο κοντσέρτο για πιάνο και ορχήστρα και 5η συμφωνία, του μεγάλου δημιουργού Beethoven.
Συναυλία για την Ημέρα Μνήμης για τη Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού στην Αίθουσα Τελετών του ΑΠΘ
11.05.2016 14:49
Η Κ.Ο.Θ. τιμά την Ημέρα Μνήμης για τη γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού την Πέμπτη 19 Μαΐου 2016 στην Αίθουσα Τελετών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης με μια συναυλία.
Έργα Νίλσεν, Βασκς και Μπερλιόζ από την ΚΟΘ στο θέατρο της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών
04.04.2016 12:34
Η δεύτερη στη σειρά συναυλία της Κ.Ο.Θ. στο θέατρο της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών, που θα πραγματοποιηθεί στις 8 Απριλίου 2016, αποτελεί μία υπέροχη μουσική περιήγηση, που ξεκινά μία ηλιόλουστη ημέρα στα καταγάλανα νερά του Αιγαίου, συνεχίζεται με ένα βραδινό περίπατο στη φύση και καταλήγει σε ένα ψυχεδελικό ταξίδι στα άδυτα της ανθρώπινης φαντασίας, με οδηγούς τα έργα των Νίλσεν, Βασκς και Μπερλιόζ.
Έργα Ροσσίνι, Κουρπίνσκι, Μπερλιόζ & Σαμπριέ με την ΚΟΘ στην αίθουσα τελετών ΑΠΘ
16.03.2016 12:02
Η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης παρουσιάζει την Παρασκευή 18 Μαρτίου 2016 στην Αίθουσα τελετών ΑΠΘ, ένα πολύχρωμο πρόγραμμα με έργα από την πλούσια γαλλική και ιταλική μουσική παράδοση.