Η ομάδα Elephas tiliensis, σε συνεργασία με το Κέντρο Ελέγχου Τηλεοράσεων, πραγματοποιεί έναν δεύτερο εργαστηριακό κύκλο εκπαιδευτικού δράματος για εφήβους. Τα σεμινάρια συντονίζουν η Δέσποινα Αναστάσογλου και η Ειρήνη Γκαρανέ.

Σκοπός των μαθημάτων είναι οι έφηβοι γνωρίσουν και να καταλάβουν τον εαυτό τους και τον κόσμο γύρω τους, ώστε να αντιληφθούν καλύτερα τη θέση τους μέσα στο σύνολο και στο κοινωνικό περιβάλλον, με εργαλεία το θέατρο και το παιχνίδι. Πρόκειται για μια διαδικασία συλλογική, συνεργατική και δημιουργική, πυρήνας της οποίας είναι η σχέση μεταξύ του άτομου και της ομάδας. Στόχος δεν είναι το αποτέλεσμα μιας θεατρικής παράστασης, αλλά η ίδια η διαδικασία, σα μια πορεία προς την ανακάλυψη του εαυτού. Δεν υπάρχει σωστό και λάθος, αλλά μόνο η γνωριμία με έννοιες και συνθήκες, τις οποίες επανανακαλύπτουμε, σαν από την αρχή, ορίζοντας ξανά τον εαυτό μας και τη θέση του σε σχέση τους άλλους.

Αυτοσχεδιασμός, παιχνίδια ρόλων, σωματική άσκηση, ασκήσεις φαντασίας, γραπτά κείμενα των ίδιων των παιδιών είναι, μεταξύ άλλων, τα εργαλεία που χρησιμοποιούνται. Η αφορμή μπορεί να είναι οτιδήποτε, ένα τραγούδι, μια ιστορία, ένα βιβλίο, ένα παραμύθι, μια εικαστική εγκατάσταση, ένα ιστορικό γεγονός, μια είδηση, μια φωτογραφία.

Λίγα λόγια για τη Δέσποινα Αναστάσογλου

Η Δέσποινα Αναστάσογλου έχει εκπαιδευτεί στο εργαστήρι του Θεάτρου Πόρτα πάνω στο Δράμα στην Εκπαίδευση (Drama in Education). Εργάζεται με ομάδες ενηλίκων στο πλαίσιο εργαστηρίων υποκριτικής και με ομάδες παιδιών και εφήβων. Κέντρο της εργασίας της είναι το κείμενο και η γλώσσα. Ως σκηνοθέτης και ηθοποιός έχει συνεργαστεί με το Εθνικό θέατρο, το Θέατρο Τέχνης, το Κέντρο Ελέγχου Τηλεοράσεων, το Θέατρο του Νέου Κόσμου και το Θέατρο Πορεία. Σχεδιάζει παραστάσεις και εργαστήρια για εφήβους τα οποία εντάσσονται και λειτουργούν συμπληρωματικά με το αναλυτικό πρόγραμμα της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Είναι καθηγήτρια ελληνικής φιλολογίας.

Ειρήνη Γκαρανέ

Η Ειρήνη Γκαρανέ είναι νηπιαγωγός, ειδικευμένη στην θεατρική αγωγή μετά από διετή φοίτηση στα σεμινάρια θεατρικής αγωγής του εργαστηρίου του θεάτρου Πόρτα.

Περισσότερες πληροφορίες: www.elephastiliensis.gr