Τρίτη, 21 Φεβρουαρίου 2017

Nicola Lagioia: Ο φετινός νικητής του λογοτεχνικού βραβείου Strega στο Megaron Plus

Nicola Lagioia: Ο φετινός νικητής του λογοτεχνικού βραβείου Strega στο Megaron Plus

Mε το μυθιστόρημά του La Ferocia (Η αγριότητα) από τις εκδόσεις Einaudi αναδείχθηκε νικητής του Βραβείου Strega για το 2015. Ο πολυβραβευμένος συγγραφέας Νικόλα Λατζόια θα φιλοξενηθεί την Παρασκευή 29 Ιανουαρίου 2016 (ώρα έναρξης 19:00) στο Μέγαρο Μουσικής, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του Μegaron Plus. Τον ιταλό λογοτέχνη θα παρουσιάσει στο κοινό η Ομότιμη Καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Αθηνών (Τμήμα Ιταλικής Γλώσσας και Φιλολογίας) Στέλλα Πριόβολου. Θα ακολουθήσει συζήτηση με ταυτόχρονη μετάφραση από τα ιταλικά.

 

Το Premio Strega αποτελεί την κορυφαία λογοτεχνική διάκριση της Ιταλίας. Θεσμοθετήθηκε στα 1947, είναι ετήσιο και έχει απονεμηθεί σε πεζογράφους διεθνούς ακτινοβολίας, όπως ο Αλμπέρτο Μοράβια, ο Ουμπέρτο Έκκο, ο Τσέζαρε Παβέζε, κ.ά.

 

Η εκδήλωση πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο με είσοδο ελεύθερη για το κοινό και δελτία προτεραιότητας (έναρξη διανομής 17:30).  

 

Ο συγγραφέας Νικόλα Λατζόια

… γεννήθηκε το 1973 στο Μπάρι και ζει στη Ρώμη. Το 2001 έκανε το λογοτεχνικό του ντεμπούτο με το μυθιστόρημα Tre sistemi per sbarazzarsi di Tolstoj (senza risparmiare se stessi) [Τρεις τρόποι για να απαλλαγούμε από τον Τολστόι (χωρίς να εξαιρέσουμε τους εαυτούς μας)] από τις εκδόσεις minimum fax (Bραβείο Lo Straniero). Το 2004 δημοσίευσε στις εκδόσεις Einaudi το μυθιστόρημα Occidente per principianti (H Δύση για αρχάριους - Bραβείο Scanno, φιναλίστ Premio Bergamo, φιναλίστ Premio Napoli). Το 2005 κυκλοφόρησε, στη σειρά της Einaudi Stile Libero, το έργο 2005 dopo Cristo (2005 μετά Χριστόν), μυθιστόρημα γραμμένο σε συνεργασία με τους Francesco Pacifico, Francesco Longo και Christian Raimo υπογεγραμμένο με το συλλογικό όνομα Babette Factory.

 

Διηγήματά του έχουν δημοσιευτεί σε διάφορες ανθολογίες. Υπεύθυνος ιταλικής πεζογραφίας για τις εκδόσεις minimum fax, είναι ένας από τους ιδρυτές του λογοτεχνικού blog “minima&moralia”. Αρθρογραφεί για το περιοδικό “Internazionale” και είναι μέλος της συντακτικής επιτροπής του περιοδικού “Lo straniero” που διευθύνει ο Goffredo Fofi. Από το 2010 είναι ένας από τους παρουσιαστές της εκπομπής Pagina3, του καθημερινού πολιτιστικού μαγκαζίνο που μεταδίδεται από τη Rai-Radio 3.

 

Με το μυθιστόρημα Riportando tutto a casa (Φέρνοντας τα πάντα πίσω στο σπίτι, εκδ. Einaudi) απέσπασε το Βραβείο SIAE- Sindacato scrittori, το Βραβείο Vittorini, το Βραβείο Volponi και το Βραβείο Viareggio 2010 πεζογραφίας.

 

Από το 2013 ανήκει στην ομάδα επιλογής του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας.

 

Η εκδήλωση θα μεταδοθεί απευθείας μέσω διαδικτύου και θα είναι ανοικτή σε όλους. 

Σχετικές ειδήσεις
Στον Κωνσταντίνο Πατσαρό το Κρατικό Βραβείο Παιδικού Λογοτεχνικού Βιβλίου
16.12.2016 17:38
Το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού ανακοινώνει τα Κρατικά Βραβεία Παιδικού Βιβλίου 2015, που αφορούν στις εκδόσεις έτους 2014, στα οποία κατέληξε η Επιτροπή Κρατικών Βραβείων Παιδικού Βιβλίου από τις βραχείες λίστες των υποψήφιων προς βράβευση έργων, μετά από επανειλημμένες συνεδρίες και πολύωρες συζητήσεις.
Man Booker Prize 2016: Πωλ Μπέιτι - Ο πουληµένος
03.11.2016 13:13
Ο Πωλ Μπέιτι είναι ο πρώτος Αµερικανός συγγραφέας που τιµάται µε το Man Booker Prize, τη σηµαντικότερη ετήσια λογοτεχνική διάκριση του αγγλόφωνου κόσµου, για το µυθιστόρηµά του The Sellout
Μπαχαρικό λεξικό - Νίκος Πλατής
13.10.2016 11:25
Από τις εκδόσεις Κέδρος κυκλοφορεί το βιβλίο του Νίκου Πλατή, Μπαχαρικό λεξικό. Ένα παρ' ολίγον σοφό βιβλίο κουζινικού, γιατροσοφιστικού, λογοτεχνικού, λαογραφικού, (ελαφρώς) βιοχημικού και (στο έπακρο) ιστορικού περιεχομένου.
Το Βραβείο για την Λογοτεχνική Φράση της χρονιάς 2015 από
13.05.2016 12:24
Ο θεσμός των λογοτεχνικών βραβείων με την επωνυμία «Λογοτεχνική Φράση της χρονιάς» (The Literature.gr Phrase of the Year Prize) θεσπίστηκε τον Δεκέμβριο 2015 από το διαδικτυακό λογοτεχνικό περιοδικό Literature.gr.
Το ταξίδι του Αλ του Χημιστή - Γιούλη Βολανάκη
08.03.2016 09:32
Οι εκδόσεις της Εστίας ανακοινώνουν την κυκλοφορία του λογοτεχνικού βιβλίου Το ταξίδι του Αλ του Χημιστή της Γιούλης Βολανάκη.