Τετάρτη, 22 Φεβρουαρίου 2017

Μουσική + Ποίηση: Η 4η βραδιά στο Τριανόν

Μουσική + Ποίηση: Η 4η βραδιά στο Τριανόν

To δίκτυο δράσης Music Is, διοργανώνει για δεύτερη χρονιά τον κύκλο «Μουσική + Ποίηση» προωθώντας τη συνεργασία μεταξύ της σύγχρονης μουσικής και ποιητικής δημιουργίας.

Δύο ζευγάρια συνθετών και ποιητών κάθε μήνα, από το Νοέμβριο έως το Μάρτιο, παρουσιάζουν τα αποτελέσματα της συνεργασίας τους στη σκηνή του Τριανόν . Ο κύκλος «Μουσική + Ποίηση» 2015-2016 γίνεται σε συνεργασία με τον εκδοτικό οίκο ΚΟΥΚΟΥΤΣΙ.

Η τέταρτη βραδιά του κύκλου Μουσική + Ποίηση 2015/16 πραγματοποιείται την Κυριακή 7 Φεβρουαρίου στο Τριανόν.  Στο πρώτο μέρος η συνθέτρια Μάρω Μπαβελή και η ποιήτρια Μαρία Κουλούρη παρουσιάζουν την παράσταση «Δομικά Υλικά». Στο δεύτερο μέρος η συνθέτρια Γεωργία Καλοδίκη και ο ποιητής Σπύρος Αραβανής παρουσιάζουν την παράσταση «Η ιστορία ενός ανθρώπου».

Πρώτο Μέρος

Μάρω Μπαβελή + Μαρία Κουλούρη
«Δομικά Υλικά»

Με δομικά υλικά τον ήχο και τις λέξεις, σε μια πρωτογενή μορφή τους, η συνθέτρια Μάρω Μπαβελή χτίζει προσθέτοντας το ένα πάνω στο άλλο επίπεδα ήχου όπου οι νότες εμφανίζονται σταδιακά με σκοπό το μουσικό κείμενο να οδηγηθεί σε μια πλήρη μορφή, εμπεριέχοντας τις υπαρξιακές αναζητήσεις του ποιητικού λόγου της Μαρίας Κουλούρη, ο οποίος λειτουργεί ως παύση στη μουσική σύνθεση . Ένα σύνολο, αποτέλεσμα απόσταξης της σιωπής, κινούμενο στις ρίζες του χορικού έχοντας ως χαρακτηριστικά τη λιτότητα και τον στιβαρό ρυθμό.

Συντελεστές

Μουσική σύνθεση: Μάρω Μπαβελή
Ποίηση: Μαρία Κουλούρη
Απαγγελία: Μαρία Κουλούρη
Φωτογραφική προβολή: Ελευθερία  Άνθη

Μουσικοί: Άγγελος Πάνου (ηλεκτρικό μπάσο), Λεωνίδας Οικονόμου (ηλεκτρική κιθάρα), Άρης Νικολόπουλος (ηλεκτρική κιθάρα), Μάρω Μπαβελή (ακκορντεόν)

Διάρκεια: 30 λεπτά

Δεύτερο Μέρος

Γεωργία Καλοδίκη + Σπύρος Αραβανής
«Η ιστορία ενός ανθρώπου»

Το έργο «Ιστορία ενός ανθρώπου» αποτελεί ένα μουσικό σχόλιο πάνω στην ποίηση του Σπύρου Αραβανή. Στηρίζεται σε τρία ποιήματά του το «Να ζητάς μια θάλασσα», το «Ιστορία ενός ανθρώπου» και το «Βραχνή Φωνή». Περιλαμβάνει έξι μέρη. 1. Μουσική απαγγελία, 2. Ask (για όργανα και ηλεκτρονικά), 3. Mουσική Απαγγελία, 4. History (για όργανα και ηλεκτρονικά), 5. Μουσική Απαγγελία, 6. Growl (αυτοσχεδιασμός για όργανα και ζωντανά ηλεκτρονικά). Στις απαγγελίες εκτίθεται η νοηματική ιδέα του κάθε ποιήματος ενώ στα οργανικά μέρη που τις ακολουθούν, η ιδέα αυτή αποκτά ηχομορφική διάσταση μέσα από τις ηχοχρωματικές μεταμορφώσεις του μουσικού υλικού και την ηλεκτρονική επεξεργασία και απόδοση των λέξεων και των νοημάτων.

Συντελεστές

Μουσική σύνθεση: Γεωργία Καλοδίκη
Ποίηση: Σπύρος Αραβανής

Μουσικοί: Μυρτώ Κορκοκίου (φλάουτο), Δημήτρης Γκόγκας (τρομπέτα), Σοφία Παπανούση (πιάνο), Σταύρος Παργινός (τσέλο), Γιάννης Ντέλλας (κρουστά), Γεωργία Καλοδίκη (ζωντανά ηλεκτρονικά), Ευαγγελία Θαλασσινή (μουσική απαγγελία)

Διάρκεια: 32 λεπτά

Σχετικές ειδήσεις
Ταξίδι στην Μουσική Παράδοση στο Φεστιβάλ Κορώνης 2016
25.08.2016 15:25
Μια βραδιά παραδοσιακής μουσικής με τσιγγάνικες μελωδίες και μουσική από διάφορες χώρες, με τίτλο "Ταξίδι στην Μουσική Παράδοση", έρχεται στο Φεστιβάλ Κορώνης 2016 την Κυριακή 28 Αυγούστου 2016.
ΑΝΑΒΟΛΗ - Ηχόχρωμα: Μια μουσική συνάντηση στο Αισθητικό Δάσος Υμηττού
15.06.2016 13:22
Μουσική για κιθάρα, με έργα των Francisco Tárrega , Isaac Albéniz, Roland Dyens, Carlo Domeniconi, Astor Piazzolla, Νίκου Παπασπυρόπουλου, σε μια βραδιά με ήχο και χρώμα, στο Αισθητικό Δάσος Υμηττού, την Παρασκευή 24 Ιουνίου 2016 και ώρα 20:00. - Αναβάλλεται
Ο Ηλίας Μαρούδας live στο Passport Art
21.04.2016 16:08
Ο Ηλίας Μαρούδας, ένα μήνα μετά την υπέροχη βραδιά του Μαρτίου, επιστρέφει στην σκηνή του PassPort ART, με την μουσική παράσταση "ΣΤΗΣ ΜΝΗΜΗΣ ΤΟ ΒΥΘΟ", με τραγούδια και συνθέτες που στιγμάτισαν την ελληνική μουσική στο πέρασμα των χρόνων.
Liederabend: Ποίηση σε μουσική με τέσσερα πληκτροφόρα εποχής στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
06.04.2016 14:14
Η Φανή Αντωνέλου, μια από τις ανερχόμενες ελληνίδες σοπράνο που διαπρέπουν στο εξωτερικό, και ο πιανίστας και τσεμπαλίστας Γεράσιμος Χοϊδάς, ένας σολίστ εξειδικευμένος στις ιστορικά τεκμηριωμένες ερμηνείες, παρουσιάζουν την Τετάρτη 13 Απριλίου στις 8:30 το βράδυ στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών το ρεσιτάλ «Liederabend – Ποίηση σε μουσική» με τραγούδια και έργα για τσέμπαλο, πιανοφόρτε και πιάνο από την εποχή του Μπαρόκ έως τον Ρομαντισμό.
Ο κόσμος ο μικρός, ο Μέγας, του Ελύτη σε μουσική Γιώργου Κουρουπού στο Βασιλικό Θέατρο
15.03.2016 11:36
Το Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών μας προσκαλεί σε ένα ταξίδι στο έργο του Οδυσσέα Ελύτη με οδηγό τη μουσική του Γιώργου Κουρουπού, στο πλαίσιο της έκθεσης “Ο κόσμος του Οδυσσέα Ελύτη. Ποίηση και ζωγραφική”, που διοργανώνεται στο Τελλόγλειο από τις 18 Μαρτίου έως τις 31 Μαΐου 2016.