Πέμπτη, 23 Φεβρουαρίου 2017

Τέχνη, ένας άλλος κόσμος: έκθεση στην Chili Art Gallery

Τέχνη, ένας άλλος κόσμος: έκθεση στην Chili Art Gallery

Η Chili Art Gallery και η ART WΑΥ παρουσιάζουν τα έργα 30 καλλιτεχνών σε μία ομαδική έκθεση με τίτλο Τέχνη, ένας άλλος κόσμος.

Η ζωγραφική είχε ανέκαθεν την δυνατότητα να αποκρυσταλλώνει το πολύτιμο και να διαστέλλει το υποκειμενικό. Να δημιουργεί, με αφορμή τον κόσμο, έναν άλλο κόσμο υπερβαίνοντας την προφάνεια των πραγμάτων. Σε μια εποχή όπου, παρά τις περί του αντιθέτου δηλώσεις, βαθαίνει ακόμα το ρήγμα ανάμεσα στη σκέψη, την ψυχή και τον άνθρωπο, η ζωγραφική ξαναρίχνει γέφυρες ανάμεσα σε αυτές τις χωριστές, τις ενίοτε σχεδόν αντίπαλες επικράτειες. Για τον λόγο αυτό οι ζωγράφοι μας θα μπορούσαν να ονομασθούν και με μια λέξη  “αισθητές”. Με την έννοια του ότι ανήκουν σε αυτούς, που με το έργο τους αναζωογονούν την αίσθηση, την γέφυρα δηλαδή ανάμεσα στα σπασμένα κομμάτια του ανθρώπου.
Οι λιτές γραμμές σχεδιάζουν την ταραχή που γεννά ο κόπος να ορίσουμε τι λογής συγκίνηση θέλουμε: Αισθητική, αισθαντική, αισθησιακή…, το φώς που αναμετράται με την γραμμή και η αναφορά στο χρώμα σαν νύξη επιθυμίας… Και ξαφνικά το παιχνίδι του φωτός με τη σκιά, ένα παιχνίδι που όλα τα κάνει να μην είναι πια «μοτίβα» αλλά πηγές της ζωής και του έρωτα που την γεννά, την σκοτώνει και την ξαναγεννά.

Η λιτότητα των μέσων τους αποτελεί την γύμνια για την αναζήτηση της ίδιας της λιτότητας. Και αυτή πάλι μας αποκαλύπτει  πιο καθαρά την δύναμή της, όταν για παράδειγμα παρακολουθεί την περιπέτεια του φωτός, την περιπέτεια του βλέμματος: την κίνηση απομάκρυνσης από το εξεταστικό βλέμμα  του θεατή, όπου ταυτόχρονα μας αιχμαλωτίζει και απομακρυνόμενο μας κάνει να θέλουμε να έρθουμε πιο κοντά.

Αυτή η συνεχόμενη κίνηση της προσεγγίζουσας απομάκρυνσης, της αποκαλυπτικής απόκρυψης είναι ο άλλος πόλος των δημιουργιών εκείνων των ζωγράφων, των οποίων τα έργα γίνονται μέρος συνόλων, ενωμένα με την φύση. Αν βασιστούμε στην υποκειμενική μας αίσθηση, μπορεί αυτή η σχέση να φανερώνει ακόμα περισσότερα από όσα αυτοί οι συνθετικοί πίνακες μας αφήνουν να δούμε.

Σχετικές ειδήσεις
C-Thru-GEOMETRY: Έκθεση της Στέλλας Πυλαρινού στην Chili Art Gallery
27.12.2016 12:06
Μια ματιά μέσα από γραμμές και σχήματα παρουσιάζει η Στέλλα Πυλαρινού στην ατομική έκθεση Ζωγραφικής «C-Thru-GEOMETRY» ‘See through lines and shapes’, που φιλοξενείται στην Chili Art Gallery στο Θησείο.
Παραλογές 2016, ΞΕΝΙΩ: Ατομική έκθεση στην Chili Art Gallery
07.12.2016 14:36
Η Chili Art Gallery εγκανιάζει την πρώτη ατομική έκθεση ζωγραφικής της Πόλυς Γεωργακοπούλου ΞΕΝΙΩ την Τρίτη 13 Δεκεμβρίου 2016.
Θαυμαστός Καινούργιος Κόσμος: Ομαδική έκθεση στη Λέσβο
26.07.2016 12:55
Η K-Gold Temporary Gallery παρουσιάζει από τις 8 Αυγούστου 2016 την ομαδική έκθεση Θαυμαστός Καινούριος Κόσμος σε επιμέλεια του Νικόλα Βαμβουκλή σε μια νεοκλασική κατοικία στην Αγία Παρασκευή της Λέσβου.
Η Τέχνη του Σχεδιάζειν: ομαδική έκθεση στην Alma Gallery
15.06.2016 13:57
Η Γκαλερί ALMΑ στην Αθήνα (Υψηλάντου 24, Κολωνάκι), εγκαινιάζει την Πέμπτη 23 Ιουνίου την έκθεση «Η τέχνη του σχεδιάζειν» με σχέδια σε χαρτί έξι Ελλήνων καλλιτεχνών των: Μαρία Γιαννακάκη, Αλέκου Κυραρίνη, Τάσου Μαντζαβίνου, Καλλιρρόης Μαρούδα, Βασίλη Παπανικολάου, Μανταλίνα Ψωμά. Η ιστορικός τέχνης Λουϊζα Καραπιδάκη γράφει χαρακτηριστικά για τους καλλιτέχνες της έκθεσης:
A Sound Mind in a Sound Body: ομαδική έκθεση στην Alma gallery
06.04.2016 12:30
Η Alma Gallery στην Αθήνα υποδέχεται την ομαδική έκθεση “A Sound Mind in a Sound Body”: τέσσερις νέοι εικαστικοί παρουσιάζουν την δική τους εκδοχή για μια σύγχρονη ανθρωποκεντρική ζωγραφική μέσα από έργα και σχέδια με μολύβι, μελάνι και κάρβουνο.