Κυριακή, 26 Φεβρουαρίου 2017

Αν η ζωή ήταν κλωστή: έκθεση της Γιώτας Ανδριάκαινα στο Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών Α.Π.Θ.

Αν η ζωή ήταν κλωστή: έκθεση της Γιώτας Ανδριάκαινα στο Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών Α.Π.Θ.

Το Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών Α.Π.Θ. μας προσκαλεί στην έκθεση “Αν η ζωή ήταν κλωστή” της εικαστικού Γιώτας Ανδριάκαινα τη Δευτέρα 11 Ιανουαρίου στις 19:00.

Η Γιώτα Ανδριάκαινα πλέκει με νήματα εικαστικές αφηγήσεις για τη φθορά, τη μνήμη και τον χρόνο. Με τόλμη πειραματίζεται με υλικά όπως είναι οι κλωστές, ο πηλός, το σύρμα και το τσιμέντο, και ακροβατεί ανάμεσα στην ευθραυστότητα και στη δύναμη των υλικών και των συμβολισμών τους.

Πλάθει έναν ιδιότυπο κόσμο δημιουργικών αντιθέσεων όπου αναμετράται με την αθωότητα και την απειλή, τη ζωή και την αναίρεσή της, και μετεωρίζεται στην κόψη των μαγικών στιγμών ενός παρόντος χρόνου όπου η ζωή οικοδομείται πάνω στην κατάργηση των συμβάσεων, των παραδόσεων, των προσδοκιών.  

Απαλλαγμένη από το συγκινησιακά έμφυλο φορτίο της υφαντικής τέχνης, επανέρχεται σε έναν χώρο εικαστικής δράσης με διερευνητική διάθεση για να συνδιαλλαγεί με την ιστορία της τέχνης και να υφάνει το δικό της ν(ο)ήμα στην αναζήτηση των μορφών, των υλικών και των χρωμάτων με έργα όπως είναι η Συνομιλία με την Ολυμπία του Manet και η Συνομιλία με τον Velasquez.

Το έργο της συνομιλεί με τα έργα “χωροϋφαντικής” της Βούλας Μασούρα, παρουσιάζοντας στον εκθεσιακό χώρο του Τελλογλείου δύο καλλιτέχνιδες που ανήκουν σε διαφορετικές γενιές αλλά πραγματεύονται ζητήματα φθοράς και αφθαρσίας, μνήμης και χρόνου, πειραματιζόμενες με την υφαντική τέχνη και μεταμορφώνοντας τα υλικά τους με μοναδικό τρόπο, προσφέροντας στον επισκέπτη την ευκαιρία να παρακολουθήσει μία ιστορική συνέχεια στη διαδρομή της σύγχρονης υφαντικής τέχνης.

Έργο: Reeled figures VI, conversation with Manet’s Olympia, 125x160 cm, 2012, thread on textile (νήμα σε ύφασμα)

Σχετικές ειδήσεις
Η πρώτη παρουσίαση της Συλλογής Σταύρου Τσιγκόγλου σε μία έκθεση στο Τελλόγλειο
07.02.2017 12:40
Η πρώτη παρουσίαση της Συλλογής Τσιγκόγλου, η οποία αναδεικνύει με μοναδικό τρόπο τη διαδρομή της μοντέρνας και σύγχρονης τέχνης στην Ελλάδα μέσα από περισσότερα από 200 έργα ζωγραφικής, χαρακτικά και γλυπτά σημαντικών δημιουργών, θα γίνει στο Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών Α.Π.Θ.
ΠρόΣΩΠΑ: Έκθεση ψηφιακής φωτογραφίας του Δημήτρη Μεσσίνη στο Τελλόγλειο
12.09.2016 14:34
Το Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών ΑΠΘ ανοίγει τη νέα σεζόν με την έκθεση ψηφιακής φωτογραφίας «ΠρόΣΩΠΑ» του φωτοειδησεογράφου Δημήτρη Μεσσίνη, που εγκαινιάζεται την Πέμπτη 15 Σεπτεμβρίου 2016, στις 20.00.
Μεγάλες διοργανώσεις το φθινόπωρο στο Τελλόγλειο
27.07.2016 13:28
Με τρεις μεγάλες εκθέσεις ετοιμάζεται να υποδεχτεί δυναμικά το φθινόπωρο το Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών Α.Π.Θ.
30 χρόνια ελληνικής αρχιτεκτονικής σε έκθεση στο Τελλόγλειο
08.06.2016 13:49
Μία ενδιαφέρουσα διαδρομή στη σύγχρονη ελληνική αρχιτεκτονική μέσα από αστικές και εξοχικές κατοικίες, ξενοδοχεία, συγκροτήματα γραφείων, μουσεία και άλλα δημόσια κτίρια, επιχειρείται στην έκθεση 30 χρόνια αρχιτεκτονικής στο ΚΤΙΡΙΟ, που εγκαινιάζεται τη Δευτέρα 13 Ιουνίου, στις 19.00, στο Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών Α.Π.Θ.
Πέρα από το Λευκό: Έκθεση της Ευγενίας Κουμαντάρου στο Τελλόγλειο Ίδρυμα
30.03.2016 11:42
Την Παρασκευή 1 Απριλίου 2016 και ώρα 19:00, εγκαινιάζεται στο Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών Α.Π.Θ. η έκθεση φωτογραφίας της Ευγενίας Κουμαντάρου «Πέρα από το Λευκό».