Κυριακή, 4 Δεκεμβρίου 2016

Η ουσία του εμπορίου - Φερνάντο Πεσσόα

Η ουσία του εμπορίου - Φερνάντο Πεσσόα

Από τις εκδόσεις Gutenberg κυκλοφορεί το βιβλίο του Πεσσόα, Η ουσία του εμπορίου με άρθρα για οικονομικά θέματα σε μετάφραση της Μαρίας Παπαδήμα.

 

Σε ηλικία 13 ετών ο Φερνάντο Πεσσόα παρακολούθησε, για έναν χρόνο, βραδινά μαθήματα στην Εμπορική Σχολή του Ντέρμπαν ώστε να έχει μια σίγουρη επαγγελματική διέξοδο. Οι σπουδές αυτές έπαιξαν σημαντικότατο ρόλο στη ζωή του καθώς, από το 1908 ως τον θάνατό του, το 1935, θα εργαστεί σε διάφορες εμπορικές εταιρείες και θα προσπαθήσει να ιδρύσει και δικές του επιχειρήσεις.

 

Ιδιαίτερα δραστήριος και εφευρετικός προβληματίστηκε σχετικά με την οργάνωση της δουλειάς του, εμπνεύστηκε από επιστολόχαρτα διαφημιστικά σταυρόλεξα μέχρι σλόγκαν (ατυχέστερο αυτό για την Coca Cola, το οποίο την απέκλεισε για χρόνια από την πορτογαλική αγορά) και, κυρίως, έγραψε οξυδερκή και απολαυστικά κείμενα όπου αναλύει ποικίλες πτυχές της Οικονομίας.

 

Στα άρθρα του που περιλαμβάνονται στο βιβλίο αναφέρεται στον ελεύθερο ανταγωνισμό, στον κρατικό έλεγχο, τα μονοπώλια, τα είδη εμπορίου, τους εμπόρους, τους πελάτες, τους δημοσίους υπαλλήλους. Παράλληλα, εξηγεί, με τρόπο απλουστευμένο και ζωντανό, παραθέτοντας γλαφυρά παραδείγματα, την ουσία και την ιστορική εξέλιξη του εμπορίου.

 

Ο Γιάννης Αντωνιάδης γράφει κριτική για το βιβλίο.

Σχετικές ειδήσεις
Ελένα - Joaquim-Maria Machado de Assis
24.11.2016 12:55
Από τις εκδόσεις Gutenberg και την σειρά Aldina κυκλοφορεί το βιβλίο Ελένα του Joaquim-Maria Machado de Assis σε μετάφραση Νίκου Πρατσίνη.
Η Αφήγηση του Άρθουρ Γκόρντον Πιμ από το Ναντάκετ - Edgar Allan Poe
09.11.2016 12:34
Από τις εκδόσεις Gutenberg και την σειρά Aldina κυκλοφορεί το βιβλίο, Η Αφήγηση του Άρθουρ Γκόρντον Πιμ από το Ναντάκετ του Edgar Allan Poeσε μετάφραση Πολύκαρπου Πολυκάρπου.
Αριστοφάνης - Θεόδωρος Γ. Παππάς
19.09.2016 13:02
Από τις εκδόσεις Gutenberg κυκλοφορεί το βιβλίο του Θεόδωρου Γ. Παππά, Αριστοφάνης, Ο ποιητής και το έργο του.
Οι Βοστονέζες - Henry James
16.05.2016 12:02
Από τις εκδόσεις Gutenberg κυκλοφορεί το βιβλίο, Οι Βοστονέζες του Henry James σε μετάφραση Μιχάλη Μακρόπουλου.
Tα σονέτα - William Shakespeare
25.04.2016 11:30
Από τις εκδόσεις Gutenberg κυκλοφορεί το βιβλίο Tα σονέτα του William Shakespeare σε εισαγωγή - μετάφραση της Λένιας Ζαφειροπούλου.