Τρίτη, 25 Οκτωβρίου 2016

Η ουσία του εμπορίου - Φερνάντο Πεσσόα

Η ουσία του εμπορίου - Φερνάντο Πεσσόα

Από τις εκδόσεις Gutenberg κυκλοφορεί το βιβλίο του Πεσσόα, Η ουσία του εμπορίου με άρθρα για οικονομικά θέματα σε μετάφραση της Μαρίας Παπαδήμα.

 

Σε ηλικία 13 ετών ο Φερνάντο Πεσσόα παρακολούθησε, για έναν χρόνο, βραδινά μαθήματα στην Εμπορική Σχολή του Ντέρμπαν ώστε να έχει μια σίγουρη επαγγελματική διέξοδο. Οι σπουδές αυτές έπαιξαν σημαντικότατο ρόλο στη ζωή του καθώς, από το 1908 ως τον θάνατό του, το 1935, θα εργαστεί σε διάφορες εμπορικές εταιρείες και θα προσπαθήσει να ιδρύσει και δικές του επιχειρήσεις.

 

Ιδιαίτερα δραστήριος και εφευρετικός προβληματίστηκε σχετικά με την οργάνωση της δουλειάς του, εμπνεύστηκε από επιστολόχαρτα διαφημιστικά σταυρόλεξα μέχρι σλόγκαν (ατυχέστερο αυτό για την Coca Cola, το οποίο την απέκλεισε για χρόνια από την πορτογαλική αγορά) και, κυρίως, έγραψε οξυδερκή και απολαυστικά κείμενα όπου αναλύει ποικίλες πτυχές της Οικονομίας.

 

Στα άρθρα του που περιλαμβάνονται στο βιβλίο αναφέρεται στον ελεύθερο ανταγωνισμό, στον κρατικό έλεγχο, τα μονοπώλια, τα είδη εμπορίου, τους εμπόρους, τους πελάτες, τους δημοσίους υπαλλήλους. Παράλληλα, εξηγεί, με τρόπο απλουστευμένο και ζωντανό, παραθέτοντας γλαφυρά παραδείγματα, την ουσία και την ιστορική εξέλιξη του εμπορίου.

 

Ο Γιάννης Αντωνιάδης γράφει κριτική για το βιβλίο.

Σχετικές ειδήσεις
Αριστοφάνης - Θεόδωρος Γ. Παππάς
19.09.2016 13:02
Από τις εκδόσεις Gutenberg κυκλοφορεί το βιβλίο του Θεόδωρου Γ. Παππά, Αριστοφάνης, Ο ποιητής και το έργο του.
Η μέθοδος του Κ.Π. Καβάφη - Γιώργος Βαρθαλίτης
24.06.2016 11:40
Από τις εκδόσεις Gutenberg κυκλοφορεί το βιβλίο, Η μέθοδος του Κ.Π. Καβάφη του Γιώργου Βαρθαλίτη.
Οι Βοστονέζες - Henry James
16.05.2016 12:02
Από τις εκδόσεις Gutenberg κυκλοφορεί το βιβλίο, Οι Βοστονέζες του Henry James σε μετάφραση Μιχάλη Μακρόπουλου.
Οι Βοστονέζες - Henry James
05.05.2016 10:58
Από τις εκδόσεις Gutenberg κυκλοφορεί το κορυφαίο μυθιστόρημα του Χένρι Τζέιμς, Οι Βοστονέζες, για πρώτη φορά στα ελληνικά.
Tα σονέτα - William Shakespeare
25.04.2016 11:30
Από τις εκδόσεις Gutenberg κυκλοφορεί το βιβλίο Tα σονέτα του William Shakespeare σε εισαγωγή - μετάφραση της Λένιας Ζαφειροπούλου.