Το μουσικό πρότζεκτ τριών σπουδαίων ονομάτων της σύγχρονης νορβηγικής post-rock και φολκ σκηνής, που θα μπορούσε να είναι το soundtrack των ταινιών του David Lynch.

Οι Lumen Drones, ένα μέχρι πρόσφατα καλά κρυμμένο μυστικό της ανεξάρτητης μουσικής σκηνής της Νορβηγίας, κερδίζουν τις εντυπώσεις όπου και αν εμφανίζονται. Στις 28 Ιανουαρίου κάνουν μια στάση στη Μικρή Σκηνή της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση και μας υπόσχονται μια post-rock εμπειρία.

Ο ήχος τους είναι έντονα λυρικός και νοσταλγικός, με μια DIY προσέγγιση που δανείζεται στοιχεία από τη βρετανική post-punk της δεκαετίας του 1980, και αναφορές σε γκρουπ όπως οι Doors, οι Sonic Youth, οι Durutti Column, αλλά και στην τζαζ του Dave Pike. Οι ίδιοι χαρακτηρίζουν τη μουσική τους ψυχεδελική drone. Ανά στιγμές, τα ατμοσφαιρικά ηχοτοπία τους ταιριάζουν ιδανικά στη neo-noir αισθητική ταινιών, όπως το Lost Highway του David Lynch, ενώ κινούνται άφοβα σε μουσικά μονοπάτια όπως o θόρυβος, ο μινιμαλισμός και η multi-folk, για να συνθέσουν συναρπαστική μουσική σε όλη αυτή την ετερόκλητη διαδρομή. «Οι Lumen Drones ακούγονται σαν το έργο μιας ομάδας μουσικών, που είναι εξίσου αφοσιωμένοι στην τέχνη τους και στην πρόθεσή τους να εξερευνήσουν όλον αυτόν το θόρυβο που φτιάχνουν μαζί, και αυτό είναι που τους κάνει ένα πανέμορφο συγκρότημα», γράφει γι’ αυτούς πολύ εύστοχα το περιοδικό Blurt.

Το σχήμα πήρε μορφή όταν ο Nils Økland, φολκ μουσικός και δεξιοτέχνης του παραδοσιακού νορβηγικού βιολιού Hardanger, συνάντησε σε ένα φεστιβάλ στη Νορβηγία τον κιθαρίστα Per Steinar Lie και τον ντράμερ Ørjan Haaland των Low Frequency in Stereo, μιας μπάντας με πέντε άλμπουμ και διεθνή καριέρα, από τις κορυφαίες στο lo-fi post-rock ήχο.

Nils Økland: βιολί Hardanger
Per Steinar Lie: κιθάρες
Ørjan Haaland: τύμπανα

Διαβάστε περισσότερα:

• Μετά από προτροπή του σημερινού τους μάνατζερ, οι Lumen Drones έπαιξαν για πρώτη φορά μαζί σε μια φιλανθρωπική συναυλία για τα θύματα του σεισμού στην Αϊτή σε ένα τοπικό φεστιβάλ στη Νορβηγία.

• Ο Νιλς Έκλαντ είναι ένας καινοτόμος βιολιστής και δεξιοτέχνης του Hardanger fiddle (hardingfele στα νορβηγικά), ο οποίος επαναπροσδιορίζει την παραδοσιακή μουσική της πατρίδας του. Σύμφωνα με τον ίδιο, η μουσική του είναι ένα υβρίδιο ανάμεσα στην ποίηση της φολκ μουσικής και την ενέργεια του πανκ.

• Οι Low Frequency in Stereo είναι ένα post-rock συγκρότημα. Σχηματίστηκαν το 2000 στο Χαουγκεσούντ της Νορβηγίας, από τους Περ Στάιναρ Λι (κιθάρα) και Έριαν Χούαλαν (ντραμς). Το γκρουπ απέκτησε γρήγορα διεθνή φήμη. Έχουν παίξει σε σημαντικά φεστιβάλ ανά τον κόσμο, όπως το Quart, το Dour και το South By Southwest, και έχουν κυκλοφορήσει 5 στούντιο άλμπουμ μέχρι σήμερα. Ο συντάκτης του Rolling Stone, David Fricke, είχε περιγράψει μια συναυλία τους στο Ώστιν του Τέξας, το 2005, «σαν μια μείξη ανάμεσα στα μεγάλα σόλο από τα live των Doors, στην ένταση του “Transmission” των Joy Division και στα surf κιθαριστικά ριφ του Dick Dale».