Κυριακή, 19 Φεβρουαρίου 2017

Το ντοκιμαντέρ Cartoonists – Foot Soldiers of Democracy από το CineDoc στο Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών

Το ντοκιμαντέρ Cartoonists – Foot Soldiers of Democracy από το CineDoc στο Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών

Έναν χρόνο μετά την τρομοκρατική επίθεση στο γαλλικό σατιρικό περιοδικό Charlie Hebdo, το CineDoc προβάλλει το βραβευμένο ντοκιμαντέρ Cartoonists - Foot Soldiers of Democracy (Caricaturistes – Fantassins de La Démocratie) την Τετάρτη 20 Ιανουαρίου 2016 σε συνεργασία με το Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών.

 

Η πρώτη μεγάλου μήκους ταινία της Γαλλίδας Stéphanie Valloatto, που έκανε πρεμιέρα στο Φεστιβάλ Καννών 2015, παρακολουθεί τον διάσημο Γάλλο σκιτσογράφο Plantu, της γαλλικής εφημερίδας Le Monde, καθώς ταξιδεύει στον κόσμο για να συναντήσει δώδεκα κορυφαίους πολιτικούς γελοιογράφους με ένα κοινό γνώρισμα: διακινδυνεύουν τη ζωή τους για να υπερασπιστούν τη δημοκρατία και την ελευθερία της έκφρασης. Οι γελοιογράφοι προέρχονται από χώρες εντελώς διαφορετικές μεταξύ τους, όπως Γαλλία, Τυνησία, Ρωσία, Αμερική, Μπουρκίνα Φάσο, Κίνα, Αλγερία, Ακτή Ελεφαντοστού, Βενεζουέλα, Ισραήλ και Παλαιστίνη. 

 

Οι συνθήκες εργασίας μπορεί να διαφέρουν από χώρα σε χώρα, όμως όλοι έχουν κάτι κοινό:  είναι δημοσιογράφοι με γνώση, ευφυΐα, οξυδέρκεια, πολιτική σκέψη, χιούμορ και με την ικανότητα να εκφράζουν μέσα από ένα σκίτσο και μια σύντομη λεζάντα κάτι που άλλοι δεν θα μπορούσαν ίσως να εκφράσουν με ένα ολόκληρο βιβλίο. Ακόμα και οι πιο ισχυροί άνθρωποι του κόσμου μπορούν να νοιώσουν αδύναμοι μπροστά σε ένα δημοσιευμένο σκίτσο.

 

Θα ακολουθήσει συζήτηση με θέμα την Πολιτική Γελοιογραφία στην Ελλάδα. Καλεσμένοι οι Έλληνες γελοιογράφοι: Στάθης Σταυρόπουλος (Real News), Ανδρέας Πετρουλάκης (Καθημερινή), Σπύρος Ορνεράκης, Αντώνης Νικολόπουλος (Σολούπ, Το Ποντίκι), Στάθης Κουντούρης (Εφημερίδα των Συντακτών).  

 

Με την υποστήριξη του Γαλλικού Ινστιτούτου Ελλάδος.

Σε συνεργασία με το Κέντρο Εφαρμοσμένων Τεχνών Ορνεράκη.

Σχετικές ειδήσεις
Το ντοκιμαντέρ Les saisons από το CineDoc στο Γαλλικό Ινστιτούτο
25.01.2017 16:51
Η προβολή του ντοκιμαντέρ Les saisons στα πλαίσια του CineDoc γίνεται στο Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών.
Το ντοκιμαντέρ Sonita από το CineDoc στο Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών
29.09.2016 15:57
Το CineDoc παρουσιάζει το ντοκιμαντέρ Sonita, την Τετάρτη 5 Οκτωβρίου 2016 στο Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών.
Το ντοκιμαντέρ «At Home in the World» από το CineDoc στο Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών
16.09.2016 14:04
Η καινούργια σεζόν του CineDoc 2016-17 ξεκινά με μια ειδική προβολή του βραβευμένου δανέζικου ντοκιμαντέρ At Home in the World, την Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου 2016 στο Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών.
Το ντοκιμαντέρ Nostos από το CineDoc στο Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών
19.05.2016 11:36
Το Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών παρουσιάζει την Τρίτη 24 Μαΐου 2016 το ντοκιμαντέρ Nostos της Σαντρίν Ντουμά από το CineDoc.
Το ντοκιμαντέρ Ο πιο μακρύς δρόμος από το CineDoc σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη
18.04.2016 12:42
Στις 20 και 22 Απριλίου 2016 το ντοκιμαντέρ Ο πιο μακρύς δρόμος της Μαριάννας Οικονόμου θα προβληθεί στην Αίθουσα «Σταύρος Τορνές» στη Θεσσαλονίκη και στο Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών, αντίστοιχα.