Τρίτη, 6 Δεκεμβρίου 2016

Θέσεις για τη φιλοσοφία της ιστορίας

Θέσεις για τη φιλοσοφία της ιστορίας
Η νέα παραγωγή της ομάδας θεάτρου Nova Melancholia είναι μια περφόρμανς των θέσειων για την φιλοσοφία της Ιστορίας του Walter Benjamin.

Το  κείμενο γραμμένο κατά το έτος της αυτοκτονίας του Γερμανο-εβραίου μαρξιστή διανοητή Walter Benjamin, είναι για μας ένα αστραφτερό πρόσταγμα ριζοσπαστικοποίησης του Παρόντος χρόνου, του Εδώ και Τώρα, και ταυτόχρονα ένα εφαλτήριο προβληματισμού γύρω από το δίπολο Διανόηση – Δράση. 

Πέρα από την κομβική θέση που καταλαμβάνoυν οι θέσεις στον πολιτικό και φιλοσοφικό στοχασμό του 20ου αιώνα – μας προκαλούν λόγω της μη θεατρικότητάς τους: ταυτόχρονα μας ελκύουν με μια άλλη θεατρικότητα που εδράζει στο αντιφατικό και γι’ αυτό εκρηκτικό δίπολο επιστήμης (ιστορικός υλισμός- μαρξισμός) και ποίησης (μυστικισμός – αλληγορία – κρυπτικός λόγος). Στόχος της σκηνοθεσίας είναι η διανοητική διέγερση, η συγκινησιακή φόρτιση και η αισθητική απόλαυση με υψηλούς καλλιτεχνικούς όρους.

Ερμηνεύουν: Βίκυ Κυριακουλάκου, Μαίρη Λούση, Μαρία Μητροπούλου, Δημήτρης Πλειώνης,  Δέσποινα Χατζηπαυλίδου

Σχετικές ειδήσεις
Θεατρικά βραβεία κοινού 2016 από το Αθηνόραμα: Οι μεγάλοι νικητές
09.11.2016 16:12
40 χρόνια θεατρικής ιστορίας της Αθήνας χώρεσαν σε 180 λεπτά, το βράδυ της Τρίτης 8 Νοεμβρίου στην κατάμεστη αίθουσα «Αλεξάνδρα Τριάντη» του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών όπου έγινε η τελετή απονομής των Θεατρικών Βραβείων Κοινού 2016 από το Αθηνόραμα.
Phone home: Μία θεατρική παράσταση σε Αθήνα, Λονδίνο και Μόναχο
20.09.2016 17:32
Τρία θέατρα σε τρεις ευρωπαϊκές πόλεις (Αθήνα, Λονδίνο και Μόναχο) δημιουργούν μια κοινή σπονδυλωτή παράσταση, η οποία παίζεται την ίδια στιγμή στις τρεις πόλεις, με τους θεατές κάθε θεάτρου να βλέπουν ένα μέρος της κάθε ιστορίας.
Πεθαίνω σα χώρα, του Δημήτρη Δημητριάδη στο 3ο Φεστιβάλ Ερμηνείες στην Ερμιονίδα
30.08.2016 16:27
Το εμβληματικό, σχεδόν προφητικό κείμενο, του Δημήτρη Δημητριάδη, “Πεθαίνω σα χώρα”, γραμμένο το 1978, θα παρουσιαστεί στον Πολυχώρο ΑRΤίκι ‘Μαράικε Ηλιού Ντε Κόνινγκ’, την Τετάρτη 31 Αυγούστου 2016, ώρα 21:00, στο πλαίσιο του 3ου Φεστιβάλ Θεάτρου «Ερμηνείες στην Ερμιονίδα».
Ο Νεκρός, του Georges Bataille από τους Nova Melancholia στο πλαίσιο του Ύπνος Project
04.05.2016 16:45

Μία πρωτότυπη περφόρμανς, βασισμένη στο αφήγημα «Ο νεκρός» του Georges Bataille, από τη σύγχρονη ομάδα θεάτρου και περφόμανς Nova Melancholia στο πλαίσιο του Ύπνος Project.
…Από έρωτα, του Θοδωρή Αθερίδη: νέες παραστάσεις στο Θέατρο Αργώ
28.04.2016 15:40
Η Εταιρεία θεάτρου «ΘΕΑΣΗ» παρατείνει λόγω επιτυχίας τις παραστάσεις της ερωτικής ιστορίας του Θοδωρή Αθερίδη «…από έρωτα», από τη Δευτέρα 9 μέχρι την Τρίτη 31 Μαΐου για οκτώ μόνο παραστάσεις στο Θέατρο Αργώ.