Παρασκευή, 24 Φεβρουαρίου 2017

Θέσεις για τη φιλοσοφία της ιστορίας

Θέσεις για τη φιλοσοφία της ιστορίας
Η νέα παραγωγή της ομάδας θεάτρου Nova Melancholia είναι μια περφόρμανς των θέσειων για την φιλοσοφία της Ιστορίας του Walter Benjamin.

Το  κείμενο γραμμένο κατά το έτος της αυτοκτονίας του Γερμανο-εβραίου μαρξιστή διανοητή Walter Benjamin, είναι για μας ένα αστραφτερό πρόσταγμα ριζοσπαστικοποίησης του Παρόντος χρόνου, του Εδώ και Τώρα, και ταυτόχρονα ένα εφαλτήριο προβληματισμού γύρω από το δίπολο Διανόηση – Δράση. 

Πέρα από την κομβική θέση που καταλαμβάνoυν οι θέσεις στον πολιτικό και φιλοσοφικό στοχασμό του 20ου αιώνα – μας προκαλούν λόγω της μη θεατρικότητάς τους: ταυτόχρονα μας ελκύουν με μια άλλη θεατρικότητα που εδράζει στο αντιφατικό και γι’ αυτό εκρηκτικό δίπολο επιστήμης (ιστορικός υλισμός- μαρξισμός) και ποίησης (μυστικισμός – αλληγορία – κρυπτικός λόγος). Στόχος της σκηνοθεσίας είναι η διανοητική διέγερση, η συγκινησιακή φόρτιση και η αισθητική απόλαυση με υψηλούς καλλιτεχνικούς όρους.

Ερμηνεύουν: Βίκυ Κυριακουλάκου, Μαίρη Λούση, Μαρία Μητροπούλου, Δημήτρης Πλειώνης,  Δέσποινα Χατζηπαυλίδου

Σχετικές ειδήσεις
Τα χρόνια της αθωότητας από την ομάδα Nova Melancholia στη Στέγη
16.02.2017 15:41
Η ομάδα Nova Melancholia παρουσιάζει στη Μικρή Σκηνή της Στέγης, την παράσταση Τα χρόνια της αθωότητας, βασισμένη στην «Αυτοκράτειρα» του Δούκα Καπάνταη.
Αμερικάνικος Βούβαλος, του Ντέιβιντ Μάμετ στο Θέατρο Μουσούρη
27.12.2016 11:01
Η δεύτερη παραγωγή του θεάτρου Μουσούρη για τη φετινή σεζόν είναι το εμβληματικό και ταυτόχρονα πιο δημοφιλές έργο του Ντέιβιντ Μάμετ, “Αμερικάνικος Βούβαλος”, ένα από τα αριστουργήματα της σύγχρονης δραματουργίας που από το πρώτο ανέβασμά του κατέκτησε το κοινό και τους κριτικούς, αποσπώντας σημαντικές διακρίσεις, όπως το βραβείο ΟΒΙΕ και αυτό των Αμερικανών Κριτικών.
Πεθαίνω σα χώρα, του Δημήτρη Δημητριάδη στο 3ο Φεστιβάλ Ερμηνείες στην Ερμιονίδα
30.08.2016 16:27
Το εμβληματικό, σχεδόν προφητικό κείμενο, του Δημήτρη Δημητριάδη, “Πεθαίνω σα χώρα”, γραμμένο το 1978, θα παρουσιαστεί στον Πολυχώρο ΑRΤίκι ‘Μαράικε Ηλιού Ντε Κόνινγκ’, την Τετάρτη 31 Αυγούστου 2016, ώρα 21:00, στο πλαίσιο του 3ου Φεστιβάλ Θεάτρου «Ερμηνείες στην Ερμιονίδα».
Ο Νεκρός, του Georges Bataille από τους Nova Melancholia στο πλαίσιο του Ύπνος Project
04.05.2016 16:45

Μία πρωτότυπη περφόρμανς, βασισμένη στο αφήγημα «Ο νεκρός» του Georges Bataille, από τη σύγχρονη ομάδα θεάτρου και περφόμανς Nova Melancholia στο πλαίσιο του Ύπνος Project.
…Από έρωτα, του Θοδωρή Αθερίδη: νέες παραστάσεις στο Θέατρο Αργώ
28.04.2016 15:40
Η Εταιρεία θεάτρου «ΘΕΑΣΗ» παρατείνει λόγω επιτυχίας τις παραστάσεις της ερωτικής ιστορίας του Θοδωρή Αθερίδη «…από έρωτα», από τη Δευτέρα 9 μέχρι την Τρίτη 31 Μαΐου για οκτώ μόνο παραστάσεις στο Θέατρο Αργώ.