Το Σάββατο 26 Δεκεμβρίου 2015, στις 8μμ, η ομάδα του Μικροσκοπικού Θεάτρου παρουσιάζει στο ατμοσφαιρικό πλακιώτικο θεατράκι, τη συνέχεια του προγράμματος σύγχρονου χορού Είναι καιρός – δεύτερη περίοδος με μια παράσταση που περιλαμβάνει δύο σόλο χορογραφίες και μια ζωντανή εικαστική εγκατάσταση. Η παράσταση ανοίγει με έργο Danza Minima – El Árbol (Ελάχιστος Χορός – Το Δέντρο), σε ερμηνεία της Αθηνάς Κυρούση, που έχει θέμα την ισορροπία της χορεύτριας και είναι η πρεμιέρα της βραδιάς. Συνεχίζεται με το υποβλητικό Danza Minima – La Reina (Ελάχιστος Χορός – Η Βασίλισσα) που ερμηνεύει η Αναστασία Λύρα και ολοκληρώνεται με τη ζωντανή γλυπτική εγκατάσταση GraviDanza III.

Η Αναστασία Λύρα υπογράφει τη χορογραφία, τα κοστούμια και τους φωτισμούς της παράστασης. 

Danza Minima – El Árbol (Ελάχιστος Χορός – Το Δένδρο)

Μια χορευτική σπουδή με θέμα τη σύγκριση της ισορροπίας της χορεύτριας με την ισορροπία του δέντρου.

Η στατική ισορροπία της χορεύτριας είναι ασταθής, εξ αιτίας της μικρής βάσης στήριξης που παρέχει το ανθρώπινο πέλμα. Το δέντρο αντίθετα είναι εξαιρετικά ευσταθές χάρη στη ρίζα του. Τί είναι αυτό που κάνει τη χορεύτρια ικανή να μοιάζει με δέντρο, αν το επιλέξει; Ικανή να δημιουργεί την ψευδαίσθηση της ευστάθειας του δέντρου, να μοιάζει πως έχει «φυτρώσει» στο πάτωμα , όταν το επιθυμεί;

Το νευρικό σύστημα που με οδηγό τη φαντασία συντονίζει τις δράσεις του σώματος που ισορροπεί, μοιάζει μορφολογικά (κατά σύμπτωση;;;) με τη ρίζα του δέντρου. Άρα, το σώμα της χορεύτριας είναι ικανό να ισορροπεί προς στιγμήν όπως το δέντρο γιατί περιέχει τη ρίζα μέσα του!

Χορός: Αθηνά Κυρούση | Ηχοτοπία: Νίκος Βαλκάνος | Διάρκεια: 15 λεπτά.

Danza Minima – La Reina (Ελάχιστος Χορός – Η Βασίλισσα)

Το έργο παρουσιάζεται σε κλίμα παραμυθιού υπό τον ήχο του αναγεννησιακού λαούτου του John Dowland σε ένα εντυπωσιακό και υποβλητικό σκηνικό περιβάλλον.

Η πνευματώδης και στοχαστική μουσική του Άγγλου συνθέτη εμπνέει στην Αναστασία Λύρα μια μορφή Σκοτεινής Βασίλισσας στην οποία διασταυρώνονται η κακιά μητριά της Χιονάτης, ο Μαύρος Κύκνος από τη «Λίμνη των Κύκνων» του Τσαϊκόφσκι και η Βασίλισσα της Νύχτας από τον «Μαγικό Αυλό» του Μότσαρτ.

Η σκηνική δράση κάνει τη μουσική της παράστασης να ακούγεται σαν ένα σχόλιο του τροβαδούρου, λεπταίσθητο, μελαγχολικό και ενίοτε φιλοσοφικό, στα πάθη της Βασίλισσάς του, τη ματαιοδοξία, την απληστία και την αλαζονεία της, χωρίς να παραλείπει να επαινεί παρ’ όλα αυτά την ομορφιά, τη χάρη και τη γοητεία της.

Μουσική: John Dowland | Χορός: Αναστασία Λύρα | Διάρκεια: 20 λεπτά.

GraviDanza ΙΙΙ

Ένα κινούμενο γλυπτό σε συνεχή μεταμόρφωση. Ο τίτλος του έργου υποδηλώνει το στοιχείο της γονιμότητας των μορφών του. Gravidanza είναι η ιταλική λέξη για την εγκυμοσύνη που περιέχει συμπτωματικά τη λέξη για το χορό.

Ηχοτοπία: Νίκος Βαλκάνος | Διάρκεια: 10  λεπτά