Δευτέρα, 20 Φεβρουαρίου 2017

Είναι Καιρός - Δεύτερη περίοδος: Παράσταση Σύγχρονου Χορού στο Μικροσκοπικό Θέατρο

Είναι Καιρός - Δεύτερη περίοδος: Παράσταση Σύγχρονου Χορού στο Μικροσκοπικό Θέατρο

Το Σάββατο 26 Δεκεμβρίου 2015, στις 8μμ, η ομάδα του Μικροσκοπικού Θεάτρου παρουσιάζει στο ατμοσφαιρικό πλακιώτικο θεατράκι, τη συνέχεια του προγράμματος σύγχρονου χορού Είναι καιρός - δεύτερη περίοδος με μια παράσταση που περιλαμβάνει δύο σόλο χορογραφίες και μια ζωντανή εικαστική εγκατάσταση. Η παράσταση ανοίγει με έργο Danza Minima – El Árbol (Ελάχιστος Χορός – Το Δέντρο), σε ερμηνεία της Αθηνάς Κυρούση, που έχει θέμα την ισορροπία της χορεύτριας και είναι η πρεμιέρα της βραδιάς. Συνεχίζεται με το υποβλητικό Danza Minima – La Reina (Ελάχιστος Χορός – Η Βασίλισσα) που ερμηνεύει η Αναστασία Λύρα και ολοκληρώνεται με τη ζωντανή γλυπτική εγκατάσταση GraviDanza III.

 

Η Αναστασία Λύρα υπογράφει τη χορογραφία , τα κοστούμια και τους φωτισμούς της παράστασης. 

 

Danza Minima – El Árbol (Ελάχιστος Χορός – Το Δένδρο)

Μια χορευτική σπουδή με θέμα τη σύγκριση της ισορροπίας της χορεύτριας με την ισορροπία του δέντρου.

Η στατική ισορροπία της χορεύτριας είναι ασταθής, εξ αιτίας της μικρής βάσης στήριξης που παρέχει το ανθρώπινο πέλμα. Το δέντρο αντίθετα είναι εξαιρετικά ευσταθές χάρη στη ρίζα του. Τί είναι αυτό που κάνει τη χορεύτρια ικανή να μοιάζει με δέντρο, αν το επιλέξει; Ικανή να δημιουργεί την ψευδαίσθηση της ευστάθειας του δέντρου, να μοιάζει πως έχει «φυτρώσει» στο πάτωμα , όταν το επιθυμεί;

Το νευρικό σύστημα που με οδηγό τη φαντασία συντονίζει τις δράσεις του σώματος που ισορροπεί, μοιάζει μορφολογικά (κατά σύμπτωση;;;) με τη ρίζα του δέντρου. Άρα, το σώμα της χορεύτριας είναι ικανό να ισορροπεί προς στιγμήν όπως το δέντρο γιατί περιέχει τη ρίζα μέσα του!

Χορός: Αθηνά Κυρούση | Ηχοτοπία: Νίκος Βαλκάνος | Διάρκεια: 15 λεπτά.

 

Danza Minima – La Reina (Ελάχιστος Χορός – Η Βασίλισσα)

Το έργο παρουσιάζεται σε κλίμα παραμυθιού υπό τον ήχο του αναγεννησιακού λαούτου του John Dowland σε ένα εντυπωσιακό και υποβλητικό σκηνικό περιβάλλον .

Η πνευματώδης και στοχαστική μουσική του Άγγλου συνθέτη εμπνέει στην Αναστασία Λύρα μια μορφή Σκοτεινής Βασίλισσας στην οποία διασταυρώνονται η κακιά μητριά της Χιονάτης, ο Μαύρος Κύκνος από τη «Λίμνη των Κύκνων» του Τσαϊκόφσκι και η Βασίλισσα της Νύχτας από τον «Μαγικό Αυλό» του Μότσαρτ .

Η σκηνική δράση κάνει τη μουσική της παράστασης να ακούγεται σαν ένα σχόλιο του τροβαδούρου, λεπταίσθητο, μελαγχολικό και ενίοτε φιλοσοφικό, στα πάθη της Βασίλισσάς του, τη ματαιοδοξία, την απληστία και την αλαζονεία της, χωρίς να παραλείπει να επαινεί παρ’ όλα αυτά την ομορφιά, τη χάρη και τη γοητεία της.

Μουσική: John Dowland | Χορός: Αναστασία Λύρα | Διάρκεια: 20 λεπτά.

 

GraviDanza ΙΙΙ

Ένα κινούμενο γλυπτό σε συνεχή μεταμόρφωση. Ο τίτλος του έργου υποδηλώνει το στοιχείο της γονιμότητας των μορφών του. Gravidanza είναι η ιταλική λέξη για την εγκυμοσύνη που περιέχει συμπτωματικά τη λέξη για το χορό.

Ηχοτοπία: Νίκος Βαλκάνος | Διάρκεια: 10  λεπτά

Σχετικές ειδήσεις
Etude: Παράσταση Κλασικού και Σύγχρονου Χορού του Dansarte
23.06.2016 13:48
Το Κέντρο Χορού και Τεχνών Dansarte σας προσκαλεί στη βραδιά Κλασσικού και Σύγχρονου Χορού "ETUDE", την Τετάρτη 29 Ιουνίου 2016, στις 8:30μμ, στο Συνεδριακό & Πολιτιστικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Πατρών.
Αυλαία στο Μικροσκοπικό Θέατρο με ένα Πρελούδιο
13.06.2016 12:07
Το Σάββατο 25 Ιουνίου 2016, ολοκληρώνεται ο κύκλος παραστάσεων σύγχρονου χορού «είναι καιρός – δεύτερη περίοδος» στο Μικροσκοπικό Θέατρο, με την παράσταση Πρελούδιο που είναι ένα νέο χορευτικό σόλο της Αναστασίας Λύρα.
Τέσσερις Εποχές: Παράσταση σύγχρονου χορού στο Μικροσκοπικό Θέατρο
09.05.2016 14:45
Στις Τέσσερις Εποχές του Μικροσκοπικού Θεάτρου, το Σάββατο 21 Μαΐου 2016 στις 20:00, η Αναστασία Λύρα ιχνογραφεί τις κινήσεις του χορού πάνω σε τέσσερα κομμάτια μουσικής για πιάνο του Κλωντ Ντεμπυσσύ.
Η Σεχραζάτ όταν χορεύει: Μία παράσταση σύγχρονου χορού στο Μικροσκοπικό Θέατρο
21.03.2016 14:34
Το Μικροσκοπικό Θέατρο θα παρουσιάσει το Σάββατο 2 Απριλίου 2016 στις 20:00, τους χορούς «Σεχραζάτ», «Οντίν», «Λυπημένο πουλί» και «Σκαρμπό», βασισμένους στα ομώνυμα έργα του Γάλλου συνθέτη Μωρίς Ραβέλ.
Η Σεχραζάτ όταν χορεύει: Παράσταση Σύγχρονου Χορού στο Μικροσκοπικό Θέατρο
29.02.2016 12:48
Το Μικροσκοπικό Θέατρο θα παρουσιάσει το Σάββατο 5 Μαρτίου 2016 στις 20:00, τους χορούς «Σεχραζάτ», «Οντίν», «Λυπημένο πουλί» και «Σκαρμπό», βασισμένους στα ομώνυμα έργα του Γάλλου συνθέτη Μωρίς Ραβέλ.