Η Odeon παρουσιάζει στους κινηματογράφους από τις 24 Δεκεμβρίου 2015 την ταινία Point Break, σε σκηνοθεσία του Έρικσον Κορ.

Οι παλμοί ανεβαίνουν. Οι σκηνές δράσης κόβουν την ανάσα. Η αδρεναλίνη χτυπάει κόκκινο. Ετοιμαστείτε για το «Point Break»!

Μια σειρά από ληστείες που διεξάγονται με ιδιαίτερα περίεργους, ριψοκίνδυνους και εντυπωσιακούς τρόπους, προβληματίζουν έντονα την ηγεσία του FBI, η οποία αποφασίζει να στείλει έναν πράκτορά της να τις διερευνήσει περαιτέρω. Έτσι, ο Τζονι Γιούτα, ένας νεαρός και πολλά υποσχόμενος πράκτορας, εισχωρεί σε μια δυναμική ομάδα αθλητών, οι οποίοι ζουν υπό την ηγεσία του χαρισματικού Μπρόντι, κυνηγώντας διαρκώς την περιπέτεια και την αδρεναλίνη. Ζώντας και ο ίδιος πλέον υπό διαρκή κίνδυνο ως μυστικός πράκτορας ανάμεσά τους, ο Γιούτα θα προσπαθήσει να αποδείξει ότι η συγκεκριμένη ομάδα κρύβεται πίσω από τις ασύλληπτες εντυπωσιακές παρανομίες. Πόσο εύκολο είναι όμως αυτό, όταν αναφερόμαστε σε μια από τις πιο θαρραλέες και αποφασισμένες ομάδες δράσης ολόκληρου του πλανήτη;   

Η ταινία περιλαμβάνει μερικά από τα πιο εντυπωσιακά και τολμηρότερα αθλητικά stunts που έχουμε δει ποτέ σε κινηματογραφική ταινία. Τα επιτεύγματα αυτά γίνονται από κορυφαίους αθλητές, που θεωρούνται οι καλύτεροι σε αθλήματα και ‘επικίνδυνα σπορ’ όπως το σερφ μεγάλων κυμάτων, οι πτήσεις με wingsuit, το snowboarding, η ελεύθερη αναρρίχηση και οι αγώνες υψηλών ταχυτήτων με μοτοσικλέτες.

Το «Point Break» είναι βασισμένο στην ομώνυμη κλασική κινηματογραφική επιτυχία του 1991 με τον Πάτρικ Σουέιζι και τον Κιάνου Ριβς, σε σκηνοθεσία Κάθριν Μπίγκελοου.

Ο μόνος νόμος που μετράει είναι ο νόμος της βαρύτητας

Η ιδέα για ένα νέο «Point Break» ξεκίνησε στο καλύτερο δυνατό σημείο: τις καρδιές μιας ομάδας πραγματικών φαν. «Το πρώτο “Point Break” ήταν απίστευτο. Όλοι μας το αγαπήσαμε και επηρεαστήκαμε από αυτό», λέει ο σκηνοθέτης του ριμέικ, Έρικσον Κορ. «Θέλαμε να τιμήσουμε την ιστορία και τις θεματικές της, φτάνοντας την δράση στα όρια… και μετά να τα ξεπεράσουμε, φτιάχνοντας κάτι που δεν θα ήταν δυνατό να γίνει πριν από 25 χρόνια».

Βέβαια, στην καρδιά της ιστορίας παραμένει η πολύ δυνατή σχέση ανάμεσα στους δύο εξίσου δυναμικούς και ριψοκίνδυνους πρωταγωνιστικούς χαρακτήρες. Από τη μία, ο νέος πράκτορας του FBI, Τζόνι Γιούτα, και από την άλλη ο μυστηριώδης Μπόντι, οι ακραίες φιλοσοφίες του οποίου οδηγούν μια ομάδα αθλητών να έρχονται αντιμέτωποι με αδιανόητες αθλητικές προκλήσεις.

Ο Αυστραλός Λουκ Μπρέισι αντικαθιστά τον Κιάνου Ριβς στον ρόλο του Τζόνι Γιούτα, που εισχωρεί στην συμμορία του Μπρόντι για να την εξαρθρώσει, όμως εν τέλει γοητεύεται από τον τρόπο ζωής τους. «Ο Γιούτα ξέρει ότι θα καταλάβει ποιος πραγματικά είναι δοκιμάζοντας τον εαυτό του», λέει ο Μπρέισι. « Φοβάται αλλά προσπαθεί να το ξεπεράσει, κάτι που είναι πολύ πιο θαρραλέο από το να μη φοβάσαι καθόλου. Αυτό που αγαπώ σε αυτόν είναι η δίψα του για ζωή και η προθυμία του να αναλάβει την όποια πρόκληση, παρόλο που βρίσκεται συχνά κοντά στον θάνατο». «Είναι μια χαμένη ψυχή», προσθέτει ο Κορ. «Ήταν extreme αθλητής που έκανε μερικά εξωφρενικά πράγματα αλλά ένα από αυτά είχε τραγική κατάληξη και προσπαθεί να το ξεπεράσει, βάζοντας μια τάξη στη ζωή του στο FBI. Η “όλα ή τίποτα” προσέγγισή του, όμως, παραμένει».

Όταν μαθαίνει για μία εξωφρενική ληστεία, στην οποία μια ομάδα skydivers κλέβουν ένα τεράστιο φορτίο χαρτονομισμάτων από ένα μεταφορικό αεροπλάνο και τα σκορπίζουν στον αέρα πριν εξαφανιστούν χωρίς ίχνη, ο Γιούτα συνδέει το συμβάν με τρία παρόμοια περιστατικά και συνειδητοποιεί ότι πρόκειται για την ίδια ομάδα extreme αθλητών. Ως πρώην εθισμένος στην αδρεναλίνη, ο Γιούτα είναι ο μόνος που μπορεί να εισχωρήσει πειστικά στην ομάδα, γνωρίζοντας έτσι τον χαρισματικό ηγέτη τους, Μπόντι. «Ο Μπόντι είναι ο αντι-ήρωάς μας», εξηγεί ο Κορ. «Βαθιά αγνός στην ιδεολογία του και απόλυτα επικεντρωμένος στο κυνήγι των στόχων του, ο Μπόντι έχει αφοσιωθεί στην προσπάθεια να τιμήσει τη Γη, αλλά το κάνει με τρόπο απόλυτο». Ο Έντγκαρ Ραμίρεζ, που υποδύεται τον Μπόντι, προσθέτει: «Προσπαθεί να βρει τι υπάρχει πέρα από τα όρια, πέρα από την αδρεναλίνη. Δεν θέλει να κατακτήσει τις δυνάμεις της φύσης, θέλει να γίνει ένα με αυτές. Δεν συμβιβάζεται με τις προσταγές της κοινωνίας και αμφισβητεί τα πάντα. Μπορεί να φανεί κάπως ψυχρός αλλά πιστεύω απλώς ότι είναι πραγματιστής. Πιστεύει ότι ο καθένας είναι υπεύθυνος για τις δικές του επιλογές. Δεν αισθάνεται την ανάγκη να μετανιώσει ή να απολογηθεί για τίποτα».

Η συνάντηση των δύο αυτών χαρακτήρων θα σημάνει την αρχή μιας αλυσιδωτής αντίδρασης, με ολοένα πιο σοβαρές συνέπειες. Όπως και στο πρωτότυπο φιλμ, η ομάδα αυτή θέλει να επαναστατήσει ενάντια στο κατεστημένο και με τις πράξεις της προσπαθεί να φτάσει την απόλυτη ελευθερία στη ζωή, πέρα από έννομους περιορισμούς και ανθρώπινους κανόνες.

Στη νέα αυτή ταινία, οι δραστηριότητές τους είναι πολύ πιο φιλόδοξες, ακραίες και επικίνδυνες. Τους ταξιδεύουν σε ολόκληρο τον πλανήτη, κάνοντας στάση σε 11 χώρες και περιλαμβάνοντας σκηνές με ακραία σπορ, όπως η ελεύθερη αναρρίχηση και οι αγώνες υψηλών ταχυτήτων με μοτοσικλέτες, η ελεύθερη υπέρ-πτήση, η πτήση με ειδική στολή, το snowboarding, η ελεύθερη αναρρίχηση σε βράχο και το σερφ μεγάλων κυμάτων, που πραγματικά κόβουν την ανάσα. Το πιο εντυπωσιακό όλων είναι ότι όλα όσα βλέπουμε έγιναν στην πραγματικότητα, με την ελάχιστη δυνατή προσθήκη ψηφιακών εφέ – extreme αθλητές από όλον τον κόσμο, οι καλύτεροι του είδους τους, εκτέλεσαν τα απίστευτα-κι-όμως-αληθινά κατορθώματα με την βοήθεια του πιο εξειδικευμένου εξοπλισμού κινηματογράφησης.

Η ενθουσιώδης προσέγγιση και το προφανές πάθος του σκηνοθέτη ήταν αυτά που έπεισαν τους αθλητές ότι μπορούσαν να τον εμπιστευτούν να τους κάνει περήφανους με το αποτέλεσμα, που αφήνει την εικόνα να μιλήσει για τον ξέφρενο, γεμάτο αδρεναλίνη κόσμο τους. «Ήμουν ορειβατικός οδηγός για πολλά χρόνια και μου αρέσει φοβερά η φύση», εξηγεί ο Κορ. «Πάντα ενημερωνόμουν για τον κόσμο των extreme αθλημάτων, τον έβρισκα συναρπαστικό. Στην ταινία μιλάμε για την σχέση τους με την φύση, το πώς  την χρησιμοποιούν ως πρόκληση και το πώς την προστατεύουν».

Οι παραγωγοί απευθύνθηκαν στους κορυφαίους διαφόρων αθλημάτων, στρατολογώντας τους όχι μόνο ως performers στην θέση των παραδοσιακών κασκαντέρ αλλά και ως τεχνικούς συμβούλους και υπεύθυνους για τον συντονισμό των δράσεων. Παγκόσμιας κλάσης extreme αθλητές –σέρφερ, snowboarders, skateboarders, μοτοσικλετιστές, wingsuit stuntmen, ελεύθεροι αναρριχητές, Ironman αθλητές τρίαθλου- πήραν μέρος στην παραγωγή με διάφορους ρόλους. Χάρη στις υπεράνθρωπες ικανότητές τους, το «Point Break» περιλαμβάνει ορισμένες δράσεις που δεν έχει ποτέ αποτυπώσει κινηματογραφική ταινία στην ιστορία. «Σε μια κλίμακα από το 1 ως το 10, με το 10 να είναι το περισσότερο, θα έλεγα ότι η δράση είναι κάπου στο 45!», λέει γελώντας ο Έντγκαρ Ραμίρεζ. «Ήταν μια εμπειρία-αποκάλυψη. Αυτό που κάνουν οι αθλητές αυτοί είναι κάτι παραπάνω από απίστευτο».

Σε μερικές περιπτώσεις οι ίδιοι οι αθλητές φορούσαν μίνι-κάμερες, οι οποίες κατέγραψαν τη δράση σε συνδυασμό με λήψεις από το ελικόπτερο και στρατηγικά τοποθετημένους φακούς σε διάφορα σημεία. «Στην ταινία αυτή όλα γίνονταν στην πραγματικότητα», τονίζει ένας εκ των παραγωγών της ταινίας, Άντριου Α. Κόσοβ. «Δεν ήμασταν μπροστά από την πράσινη οθόνη των ψηφιακών εφέ – ήμασταν σε πραγματικές τοποθεσίες με πραγματικούς αθλητές. Βρήκαμε τα καλύτερα μέρη στη Βενεζουέλα, στις Άλπεις, στη Αϊτή και στο Μάουι, κυνηγώντας κάθε φορά το μεγαλύτερο κύμα, τον πιο μεγάλο καταρράκτη, τις πιο απαιτητικές βουνοκορφές. Βλέποντας την ταινία, θα νιώσετε πώς είναι να πηδάς από την κορυφή ενός βουνού, πώς είναι να καβαλάς ένα τεράστιο κύμα και να ταξιδεύεις πάνω του, πώς είναι να αψηφάς τον κίνδυνο. Είναι κάτι που δεν έχετε βιώσει ποτέ στο παρελθόν». Και ο Κορ συμπληρώνει: «Η δράση είναι τόσο βασική στην πλοκή στη συγκεκριμένη ταινία που έπρεπε να συνεργαστούμε με τους ανθρώπους των αθλημάτων αυτών. Αυτό που θα δει το κοινό είναι πραγματικό και αυτό σημαίνει ότι πρώτα πέρασε από το πιο απαιτητικό τεστ: αυτό των ίδιων των αθλητών. Ελπίζουμε οι θεατές να εμπλακούν συναισθηματικά χάρη στην αυθεντική δράση, τις τοποθεσίες και τις ερμηνείες. Θα ήθελα όποιος το δει να σκεφτεί για τα δικά τους όρια και τι σημαίνουν τα όρια αυτά για τους ίδιους… και πού μπορούν να τα φτάσουν».

Και μια τέτοια ομάδα υπερ-αθλητών έπρεπε να έχει έναν στόχο αντάξιό της. Έτσι, οι συντελεστές εφηύραν το «The Ozaki Eight», μία σειρά δοκιμασιών, οι οποίες, στην ταινία, σχεδιάστηκαν από έναν διάσημο πολυ-αθλητή και οικολόγο. Οι δοκιμασίες αυτές σε καλούν να «γίνεις ένα με την ενέργεια της Γης», χρησιμοποιώντας τις φυσικές δυνάμεις του πλανήτη για να εκτελέσεις απαιτητικούς σωματικούς στόχους, και θεωρούνται το μονοπάτι προς την απόλυτη προσωπική ελευθερία. Σύμφωνα με τον θρύλο, ο ίδιος ο δημιουργός τους σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια της τρίτης δοκιμασίας, ενώ η έβδομη και η όγδοη θεωρούνται αδύνατες.

Οι δοκιμασίες αυτές, και η «αλήθεια» που υποτίθεται ότι φέρνουν, είναι ο απόλυτος στόχος του Μπόντι, ο οποίος τις παραλλάσσει κάπως έτσι ώστε να περιλαμβάνουν μια σειρά ολοένα και πιο ριψοκίνδυνων ληστειών και καταστροφών σε μεταλλεία και άλλες επιχειρήσεις που ο ίδιος θεωρεί οικολογικά και ηθικά τοξικές. Η ομάδα του δεν θεωρεί εαυτούς εγκληματίες, αλλά ιδεολόγους που επιστρατεύουν τις εξαιρετικές ικανότητες στην υπηρεσία του απώτερου κοινού καλού. «Η ιστορία δεν σε καλεί απλώς να σκεφτείς ενάντια στις συμβάσεις», επισημαίνει ο Κορ. «Σε καλεί να τις καταστρέψεις τελείως, να αντιληφθείς ότι δεν υφίστανται καν. Είναι ένα σπουδαίο μήνυμα για την ελευθερία, όχι μόνο την πρακτική αλλά και την πνευματική. Μπορεί να πιστεύεις ότι είσαι ελεύθερος αλλά κοίτα πιο κοντά: μπορεί το πνεύμα σου να είναι φυλακισμένο».

Σκηνοθεσία Έρικσον Κορ

Σενάριο Κερτ Ουίμερ

Παραγωγή Τζον Μπαλντέκι

Μπρόντερικ Τζόνσον

Άντριου Α. Κόσοβ

Κρις Τέιλορ

Ντέιβιντ Βάλντες

Κερτ Ουίμερ

Ηθοποιοί Έντγκαρ Ραμίρεζ

Λουκ Μπρέισι

Τερέσα Πάλμερ

Ρέι Ουίνστοουν

Φωτογραφία Έρικσον Κορ

Μοντάζ Τζον Ντάφι

Τζέραλντ Μπ. Γκρίνμπεργκ

Τομ Νόμπλ

Καλλιτεχνική διεύθυνση Μάικλ Φισνάιντερ

Ραλφ Σρεκ

Μουσική Junkie XL

Διάρκεια 113’

Διανομή Odeon