Τρίτη, 28 Φεβρουαρίου 2017

Στο ταξίδι της γραμμής: Έκθεση του Ηλία Παπανικολάου στον Εικαστικό Κύκλο

Στο ταξίδι της γραμμής: Έκθεση του Ηλία Παπανικολάου στον Εικαστικό Κύκλο

Το Σάββατο 19 Δεκεμβρίου 2015, παρουσιάζεται στην γκαλερί Εικαστικός Κύκλος, στο Κολωνάκι η νέα ζωγραφική δουλειά του Ηλία Παπανικολάου με τον τίτλο ‘’Στο ταξίδι της γραμμής’’.

 

Ο ζωγράφος σημειώνει για την ενότητα των έργων του που θα εκτεθούν.

 

Είναι άκρως γοητευτικό να πιάνεις να τραβάς μια γραμμή και μετά αυτή να παίρνει τον δρόμο της γλιστρώντας απάνω σ’ένα άγραφο σύμπαν από χαρτί, ξύλο ή από καμβά… Και μετά την ακολουθείς και τη βλέπεις να γίνεται ένα δεντράκι και παρακάτω να γίνεται ένας λόφος ή μια αρχιτεκτονική και μετά πάλι γραμμή· σαν το ρυάκι που ψηλαφίζει το χώμα καθώς αυλακώνει το ταξιδάκι του μέσα στη φύση… Με ενδιαφέρει το ταίριασμα όλων των στοιχείων της ζωγραφικής κατά τρόπο αρμονικό και μ’ενδιαφέρουν όλες εκείνες οι πλαστικές αξίες που μπορούν να συνδέσουν αντιφάσεις. Με συγκινεί βαθιά το μέγεθος της αφαίρεσης και η τέχνη που κρύβει μέσα της η ίδια η φύση. Βλέπεις, για παράδειγμα, ένα δέντρο… ο κορμός του… και παραδίπλα κι άλλο… άλλος κορμός… μία ατελείωτη χορογραφία! Τα βλέπω ως διαδρομές και αφοσιώνομαι στο περίγραμμά τους… Κι αρχίζει το ταξίδι της γραμμής με φόντο έναν ουρανό που την ίδια στιγμή γίνεται και θάλασσα ή άχρονο, άτοπο κενό που το διαπερνούν καμιά φορά δυο χελιδονάκια απ’αυτά που κάνω με τις γραμμούλες που αγαπώ…

 

Επιμέλεια. Γιάννης Λιάκος

Σχετικές ειδήσεις
Μικρά ζωγραφικά έργα, έκθεση στην γκαλερί Εικαστικό Κύκλο Sianti
02.12.2016 14:28
Ο Εικαστικός Κύκλος Sianti, εγκαινιάζοντας το νέο του χώρο, σας προσκαλεί στην καθιερωμένη, ετήσια έκθεσή του «Μικρά ζωγραφικά έργα», αποχαιρετώντας με αυτόν τον τρόπο την τρέχουσα χρονιά και υποδεχόμενος τη νέα. Τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν το Σάββατο 10 Δεκεμβρίου 2016 από τις 11 το πρωί έως τις 4 το μεσημέρι.
Κώστας Παπανικολάου: Ανα-δρομή, έκθεση από τη Συλλογή Σωτήρη Φέλιου
16.11.2016 12:40
Την Τετάρτη 23 Νοεμβρίου 2016 και ώρα 8 μ.μ. εγκαινιάζεται στη Φωκίωνος Νέγρη 16 η έκθεση «Κώστας Παπανικολάου: Aνα-δρομή». Στην έκθεση παρουσιάζονται 32 από τα 75 έργα του Κώστα Παπανικολάου που ανήκουν στη Συλλογή Σωτήρη Φέλιου.
V Chants - Early Music on Canvas+: έκθεση του Βασίλη Γαρυφαλλάκη στη Γκαλερί Αργώ
06.09.2016 12:45
Η Γκαλερί Αργώ της οδού Νεοφύτου Δούκα 5, στο Κολωνάκι, θα υποδεχτεί στους χώρους της, τον εικαστικό Βασίλη Γαρυφαλλάκη, για να παρουσιάσει την καινούργια του δουλειά, στην δεύτερη ατομική του έκθεση κάτω από το γενικό τίτλο ”V CHANTS Early music on canvas+”
Η Τέχνη του Σχεδιάζειν: ομαδική έκθεση στην Alma Gallery
15.06.2016 13:57
Η Γκαλερί ALMΑ στην Αθήνα (Υψηλάντου 24, Κολωνάκι), εγκαινιάζει την Πέμπτη 23 Ιουνίου την έκθεση «Η τέχνη του σχεδιάζειν» με σχέδια σε χαρτί έξι Ελλήνων καλλιτεχνών των: Μαρία Γιαννακάκη, Αλέκου Κυραρίνη, Τάσου Μαντζαβίνου, Καλλιρρόης Μαρούδα, Βασίλη Παπανικολάου, Μανταλίνα Ψωμά. Η ιστορικός τέχνης Λουϊζα Καραπιδάκη γράφει χαρακτηριστικά για τους καλλιτέχνες της έκθεσης:
Ροές: έκθεση της Άννας - Μαρίας Σαμαρά και του Κωνσταντίνου Φαζού στη γκαλερί CAN
09.05.2016 11:45
Η έκθεση στη γκαλερί CAN με τίτλο Ροές φέρνει κοντά τη δουλειά δύο εικαστικών από την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη οι οποίοι δεν έχουν συναντηθεί ποτέ, εργάζονται σε διαφορετικά μέσα (το σχέδιο και τη γλυπτική) παρ’ ολ’ αυτά μοιράζονται σκέψεις, ιδέες και κυρίως το ενδιαφέρον για τα μορφοπλαστικά χαρακτηριστικά της γραμμής που στο έργο τους μέσα από την επανάληψη μετουσιώνεται σε σχήμα, σώμα, ύλη και εν τέλει δημιουργεί ενωμένη μία ενιαία οντότητα στο χώρο.