Δευτέρα, 24 Οκτωβρίου 2016

Rodchenko and Popova

Rodchenko and Popova
Μετά την έκθεση Vers de Nouveaux Rivages που εγκαινιάστηκε σστο Μουσείο Maillol στο Παρίσι, το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης και η συλλογή Κωστάκη συμμετέχουν σε μια ακόμα διεθνή έκθεση, με τίτλο Rodchenko & Popova: Defining Constructivism που θα εγκαινιαστεί στο Λονδίνο. Η έκθεση διερευνά τη δουλειά και την σχέση δυο εκ των πιο  σημαντικών καλλιτεχνών της Ρωσικής Πρωτοπορίας, του Aleksandr Rodchenko και της Liubov Popova. Η έκθεση ξεναγεί το κοινό σε μια εικαστική διαδρομή με αφετηρία το 1917 - χρονιά της Οκτωβριανής Επανάστασης – και μέχρι το 1929 και παρουσιάζει τις αισθητικές προτάσεις των δυο καλλιτεχνών που διαμόρφωσαν το μέλλον της Ρωσικής Τέχνης.

Ο Aleksandr Rodchenko και η Liubov Popova αποδείχτηκαν βασικοί πρωταγωνιστές του κινήματος του Κουνστρουκτιβισμού, απέρριψαν την ιδέα της τέχνης για την τέχνη και εκφράστηκαν υπέρ μιας τέχνης που θα συμμετείχε στην διαμόρφωση της αισθητικής της επανάστασης και της καθημερινής ζωής του νέου ανθρώπου.

Οι επισκέπτες της έκθεσης θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν 350 έργα, μεταξύ των οποίων συμπεριλαμβάνονται σχέδια υφασμάτων, καμβάδες από τη σειρά των Ζωγραφικών Αρχιτεκτονημάτων της Popova, κινηματογραφικές αφίσες, κοστούμια και σκηνικά του Rodchenko. Ενδεικτικά αναφέρονται οι αφίσες για την κλασική ταινία Το Θωρηκτικό Ποτέμκιν σε σκηνοθεσία Σεργκέϊ Αϊζενστάιν το 1925.
Σχετικές ειδήσεις
6η Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης: Ραντεβού τον Σεπτέμβριο του 2017
28.07.2016 10:03
Το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης σχεδιάζει ήδη την έκτη σε σειρά Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης, με χρόνο έναρξης τον Σεπτέμβριο του 2017.
Γλυπτικός Λόγος: Έκθεση σύγχρονης γλυπτικής στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο
15.07.2016 15:57
Με ιδιαίτερη συγκίνηση τη Δευτέρα 18 Ιουλίου 2016 το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, εγκαινιάζει στο ανανεωμένο Αίθριο του Μουσείου την παρουσίαση έργων καταξιωμένων σύγχρονων Ελλήνων καλλιτεχνών, σε συνεργασία με το Σύλλογο Γλυπτών Ελλάδος.
«Εννέα Ρωσικές Ιστορίες» για το καλοκαίρι ...στο Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης
15.07.2016 11:36
Εννέα σύγχρονοι Ρώσοι καλλιτέχνες, με εννέα δικές τους εικαστικές ιστορίες θα φιλοξενούνται για όλο το καλοκαίρι στο Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης στη Μονή Λαζαριστών, από τις 15 Ιουλίου έως τις 15 Οκτωβρίου 2016.
Το ψηφιδωτό ως σύγχρονη τέχνη: έκθεση στη Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας - Μουσείο Γ. Ι. Κατσίγρα
09.02.2016 14:47
Την Τρίτη 19 Ιανουαρίου 2016, στη Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας-Μουσείο Γ.Ι. Κατσίγρα, εγκαινιάστηκε η διεθνής έκθεση με τίτλο «Το Ψηφιδωτό ως Σύγχρονη Τέχνη» στο αίθριο του 1ου ορόφου. Πρόκειται για μια ομαδική διεθνή έκθεση 46 καλλιτεχνών από διάφορες χώρες εκ των οποίων οι 9 από την Ελλάδα.
Πέρα από την κοινή λογική: έκθεση με έργα ρωσικής πρωτοπορίας στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης
15.01.2016 12:45
Η έκθεση «Πέρα από την κοινή λογική. Έργα ρωσικής πρωτοπορίας από τη συλλογή Κωστάκη του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης» φιλοξενείται στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, στο πλαίσιο της συνεργασίας των δύο φορέων.