Παρασκευή, 24 Φεβρουαρίου 2017

Eroica του Beethoven με την MSO of Athens στο Ίδρυμα Κακογιάννης

Eroica του Beethoven με την MSO of Athens στο Ίδρυμα Κακογιάννης

Ο Βασίλης Τσαμπρόπουλος και η Μητροπολιτική Συμφωνική Ορχήστρα Αθηνών παρουσίαζουν την Πέμπτη, 17 Δεκεμβρίου 2015, στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, ώρα 21:00, την Ηρωική Συμφωνία του Μπετόβεν , στο πλαίσιο του κύκλου συναυλιών της Ορχήστρας με τίτλο «Focus on».

 

Ο κύκλος συναυλιών «Focus on» της Metropolitan Symphony Orchestra of Athens έχει σκοπό να εστιάσει και να αναδείξει τη μουσική φυσιογνωμία μεγάλων συνθετών του κλασικού ρεπερτορίου με έναν ιδιαίτερο και πρωτότυπο τρόπο. Ένα βασικό έργο καθενός συνθέτη, το οποίο θα αποδίδει η Μητροπολιτική Συμφωνική Ορχήστρα θα αποτελεί τον κορμό της συναυλίας, ενώ στο πρώτο μέρος του προγράμματος ο διεθνούς φήμης ιδρυτής της, πιανίστας , μαέστρος και συνθέτης Βασίλης Τσαμπρόπουλος θα αναλύει το ίδιο έργο σε άγνωστες πτυχές του, με μέσο προσέγγισης το πιάνο και τον λόγο του.

 

Στις 17 Δεκεμβρίου, ο κύκλος «Focus on» εγκαινιάζεται με ένα μεγάλο αφιέρωμα στην θρυλική «Ηρωική» Συμφωνία του Μπετόβεν.

 

Πρόκειται για την 3η Συμφωνία του κορυφαίου μουσικού, στην οποία ξεδιπλώνεται με ενάργεια το συνθετικό μεγαλείο του και η ιδιοφυής του έμπνευση. Η Ηρωική Συμφωνία σηματοδοτεί την έναρξη της δεύτερης δημιουργικής συνθετικής περιόδου του Μπετόβεν και χαρακτηρίζεται από την καινοτομία και το ιδιαίτερο προσωπικό αντατρεπτικό του ύφος, πλήρως εναρμονισμένο με τα ιδεώδη και τα συναισθήματα της Εποχής της Επανάστασης και σαφώς διαφοροποιημένο από τα παλαιότερα ύφη μουσικής γραφής.

 

Ο Μπετόβεν είχε αρχικά αφιερώσει την «Ηρωική» στο Ναπολέοντα Βοναπάρτη, στο πρόσωπο του οποίου αναγνώριζε τον ελευθερωτή των ανθρώπων από τα δεινά της δεσποτικής εξουσίας και τον εκφραστή των ιδεών της Γαλλικής Επανάστασης. Όταν αργότερα όμως ο Ναπολέων έστεψε εαυτόν αυτοκράτορα, ο Μπετόβεν είδε τα ιδεώδη που προσέδωσε στο πρόσωπο του Γάλλου Στρατηγού που θαύμαζε, να καταρρέουν. Η αφιέρωση στο όνομά του σβήστηκε από το χειρόγραφο της 3ης Συμφωνίας, με τα χέρια του ίδιου του Συνθέτη, ο οποίος ονόμασε πλέον το έργο του «Ηρωική».

Σχετικές ειδήσεις
Η Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Αθηναίων στο Μουσείο Μπενάκη
27.01.2017 17:26
Ο Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων παρουσιάζει, την Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου στις 20.30 στο Αμφιθέατρο του Μουσείου Μπενάκη, τη Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Αθηναίων σε έργα των C. W. Gluck, Φ. Τσαλαχούρη και L. van Beethoven, υπό τη μουσική διεύθυνση του Ανδρέα Τσελίκα.
Η 9η του Μπετόβεν από την Συμφωνική Ορχήστρα και Χορδωδία Δήμου Αθηναίων στο Μέγαρο
27.12.2016 16:41
Την Πέμπτη 5 Ιανουαρίου 2017 στις 8.30μ.μ. η Συμφωνική Ορχήστρα και η Χορωδία του Δήμου Αθηναίων γιορτάζουν την καινούρια Χρονιά με την Ενάτη Συμφωνία του Μπετόβεν, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, αίθουσα “Χρήστος Λαμπράκης”, με τη συμμετοχή 200 εθελοντών χορωδών.
Beethoven up to date: Συναυλία της Αθηναϊκής Συμφωνικής Ορχήστρας Νέων
12.05.2016 12:07
Την Κυριακή 15 Μαΐου 2016 και ώρα 12:00 στην αίθουσα Aula της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών στην Πανεπιστημιούπολη Ζωγράφου, η Αθηναϊκή Συμφωνική Ορχήστρα Νέων (ΑΣΟΝ) υπό την διεύθυνση του Παύλου Σεργίου θα παρουσιάσει τα έργα Λεονόρα III, 3ο κοντσέρτο για πιάνο και ορχήστρα και 5η συμφωνία, του μεγάλου δημιουργού Beethoven.
Jupiter, με τον Βασίλη Τσαμπρόπουλο και την MSO of Athens στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης
10.05.2016 10:30
Ο Βασίλης Τσαμπρόπουλος και η Μητροπολιτική Συμφωνική Ορχήστρα Αθηνών παρουσιάζουν την Πέμπτη, 19 Μαΐου 2016, στις 21:00, στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, μία ιδιαίτερη συναυλία, οπου θα ερμηνευθούν το περίφημο κοντσέρτο για τρομπέτα του Γιόζεφ Χάιντν (1732- 1809) και η μεγαλοπρεπής Συμφωνία του Διός ("Jupiter") του Βόλφγκανγκ Αμαντέους Μότσαρτ (1756-1791) ενώ το πρόγραμμα θα ανοίξει με την πανέμορφη ουβερτούρα «Egmont» του Λούντβιχ βαν Μπετόβεν (1770-1827), εμπνευσμένη από το ομώνυμο έργο του Γκαίτε.

Ο Βασίλης Τσαμπρόπουλος και MSO με έργα Dvorak και Schubert στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης
10.03.2016 10:33
Ο Βασίλης Τσαμπρόπουλος και η Μητροπολιτική Συμφωνική Ορχήστρα Αθηνών παρουσιάζουν την Πέμπτη, 10 Μαρτίου 2016, στις 21:00, στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, μία ιδιαίτερη συναυλία, όπου θα ερμηνευθούν ο "Βασιλιάς" των κοντσέρτων για Βιολοντσέλο του Antonín Dvořák και η περίφημη Ημιτελής Συμφωνία του Franz Schubert.