Σάββατο, 3 Δεκεμβρίου 2016

Η όπερα δωματίου «Μήδεια» από το μουσικό σύνολο Guillotinas στο Θέατρο Πόρτα

Η όπερα δωματίου «Μήδεια» από το μουσικό σύνολο Guillotinas στο Θέατρο Πόρτα

H Μήδεια από το μουσικό σύνολο Guillotinas είναι μια σύγχρονη όπερα δωματίου του Άγγελου Τριανταφύλλου και παρουσιάζεται για πρώτη φορά στο Θέατρο Πόρτα την Τρίτη 8 Δεκεμβρίου 2015, στα πλαίσια του κύκλου μουσικών παραστάσεων Τρίτες Παράλληλες.

 

Πέντε ηθοποιοί, με τη συνοδεία πέντε μουσικών, τραγουδούν αφηγούμενοι την τραγωδία του Ευριπίδη. Ο ζόφος της ξενιτεμένης γυναίκας συναντά το μόχθο του σύγχρονου πρόσφυγα.

 

Οι ηθοποιοί τραγουδούν ως ένας ενιαίος πόλος την ιστορία της Μήδειας, χαμένοι σε ένα ακρογιάλι, μετακινούμενοι στο διηνεκές, περιμένοντας πάντα την πολυπόθητη ανάληψη στον Ήλιο. Μέσα σε ένα σκοτεινό κόσμο από μουσικά ηχοχρώματα που συνοδεύει την ασφυξία της Γυναίκας και την αλαζονεία του Άντρα, οι Guillotinas αναζητούν το Φως, τη Θυσία και την Έξοδο.

 

Η ομάδα Guillotinas συστάθηκε το 2010. Αποτελείται από ηθοποιούς και μουσικούς και έχει ως στόχο τη δημιουργία αποκλειστικά μουσικών παραστάσεων με ξένο και πρωτογενές υλικό, μέσα από τον διάλογο μουσικών ιδιωμάτων και υφών ερευνώντας την επαφή λόγου και μουσικής. Τελευταίες της δουλειές, η παράσταση Στ’ Απολεσθέντα στο Βυρσοδεψείο και η συμμετοχή της στο κύκλο μελοποιημένης ποίησης Επικίνδυνη Ηλικία στην Μικρή Επίδαυρο στα πλαίσια του Φεστιβάλ Αθηνών.

 

Ο Άγγελος Τριανταφύλλου έχει γράψει μουσική για θεατρικές παραστάσεις, μεταξύ των οποίων «Γκόλφω» (σκην. Ν. Καραθάνου), «Διασκεδαστικές ιστορίες περί θνητότητας» (σκην. Γ. Μόσχου), «Βυσσινόκηπος» (σκην. Ν. Καραθάνου), «Αβελάρδος και Ελοϊζα» (σκην. Γ. Καλαβριανού), «Αίαντας» (σκην. Σ Λιούλιου), «Master and the Man» (σκην. Α. Μπένετ), «Δεκαήμερο» (σκην. Ν. Καραθάνου). Πιο πρόσφατη δουλειά του η μουσική για την παράσταση «Η Τσερλίνε και το σπίτι των κυνηγών» (σκην. Γ. Καλαβριανού – Θέατρο Οδού Κεφαλληνίας).

 

Ταυτότητα παράστασης

 

Ιδέα: Guillotinas

Μουσική Σύνθεση: Άγγελος Τριανταφύλλου

Μετάφραση: Μίνως Βολανάκης

Σκηνικά-Κουστούμια: Δάφνη Ηλιοπούλου

Φωτισμοί: Νίκος Βλασσόπουλος

Φωτογραφίες: Κατερίνα Τζόβα

Ηχογράφηση σποτ: Γιώργος Πρινιωτάκης studio Artracks

 

Συμμετέχουν οι ηθοποιοί

Χριστέλα Γκιζέλη, Μαρία Διακοπαναγιώτου, Χριστίνα Μαξούρη, Γιάννης Πλιάκης, Φοίβος Ριμένας

 

και οι μουσικοί

Δημήτρης Τίγκας – κοντραμπάσο, Guido De Flaviis – σαξόφωνα, Βασίλης Παναγιωτόπουλος – τρομπόνι,  Άγγελος Τριανταφύλλου – πιάνο  

Σχετικές ειδήσεις
Ο Λευτέρης Βενιάδης παρουσιάζει Γεώργιο Σουρή στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
07.07.2016 10:42
Ο Λευτέρης Βενιάδης στα πλέσια του Φεστιβάλ Αθηνών, παρουσιάζει στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών μια μουσική και σκηνική σύνθεση, βασισμένη στην ποίηση του Γεωργίου Σουρή για φωνητικό σύνολο, νεανική χορωδία, μουσικό σύνολο και δύο ηθοποιούς στις 14 & 15 Ιουλίου 2016.
Μουσική για το νέο κόσμο από το ARTéfacts Ensemble και τους Όχι Παίζουμε στη Στέγη
04.04.2016 16:40
Ένα καινούριο μουσικό πείραμα γεννιέται στη φιλόξενη γειτονιά της Στέγης με ξεχωριστό ρυθμό από το μουσικό σύνολο ARTéfacts, την ομάδα παραστατικών τεχνών Όχι Παίζουμε και αληθινά βιώματα.
Ο Συνθέτης επιλέγει: Ο Δημήτρης Καμαρωτός στο Θέατρο Πόρτα
11.03.2016 11:14
Στις Τρίτες Παράλληλες στο θέατρο Πόρτα εχουμε την χαρά να φιλοξενούμε τον καταξιωμένο συνθέτη και σκηνοθέτη ήχου Δημήτρη Καμαρωτό σε μια σπάνια συναυλία για το κοινό στις 15 Μαρτίου και ώρα 21.15, πλαισιωμένο απο μια ομάδα επιλέκτων μουσικών ο καθένας με την δική του μοναδική μουσική πορεία.
Ο Άγγελος Λιακάκης και ο Τίτος Γουβέλης στο Θέατρο Πόρτα
02.03.2016 12:12
Ο Άγγελος Λιακάκης και ο Τίτος Γουβέλης θα εμφανιστούν στο θέατρο Πόρτα, για μία συναυλία μουσικής δωματίου για βιολοντσέλο και πιάνο του 20ου αιώνα, στο πλαίσιο των συναυλιών Τρίτες Παράλληλες.
Οι Kobane Quintet στο Θέατρο Πόρτα
20.01.2016 11:47
Οι Kobane Quintet, το νέο μουσικό project του Τηλέμαχου Μούσα και της Νάσιας Γκόφα, θα εμφανιστούν την Τρίτη 26 Ιανουαρίου 2016, στο Θέατρο Πόρτα, στο πλαίσιο του κύκλου Τρίτες Παράλληλες.